• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: post-extinction comeback

    Record set with 2-million-year-old ancient DNA | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2022/12/07/1064392/dna-frozen-two-million-years-sequenced/

    After an eight-year effort to recover DNA from Greenland’s frozen interior, researchers say they’ve managed to sequence gene fragments from ancient fish, plants, and even a mastodon that lived 2 million years ago.

    It’s the oldest DNA ever recovered, beating the mark set only last year when a different team recovered genetic material from a million-year-old mammoth tooth.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Carol of the Ecocide: Tina Karol and UAnimals present New Year's song about ecocide in Ukraine
    https://youtube.com/watch?v=g5vP6xyNYVo&feature=share
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: nukleární geoinženýrství. to se ufounům líbit nebude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: zas je fajn, že kdo zavede nerůst, odtamtud ten kapitál skutečně rychle vypadne a vsichni budou spoko :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jinak MinuteEarth ma ted upresnujici video k tem jadernym valkam

    15 vybuchu = pokles teploty o dva stupne


    odpalit vsechno = 16 stupnu, co se tyce toho hladomoru, tak jim to vychazi 5B lidi by hladovelo prvni, ovsem v severnich sirkach 99.9 procent populace. dal to nerozebiraji, jako jake jsou svetove zasoby potravin, jak dlouho se mrak udrzi atd. Cili porad je to lehce lepsi nez ty 4 stupne otepleni podle Postupimi :) ale tak jako, no

    Why It's Impossible To Win a Nuclear War
    https://www.youtube.com/watch?v=GLLKeXbSKJ0


    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad degrowth, se to furt snazim naroubovat na zachovani te kapitalisticke inovace, ale to tak nejspis fakt neni proste mysleny

    PER2
    PER2 --- ---
    je ti teplo devenko
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: staci google "levne letenky" kolko toho vyskace :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jako chapu ze jsou na ostrove, ale prekvapuje me, ze chudy lidi vubec nekam litaji

    TUHO
    TUHO --- ---
    Reid Allen Bryson (1920–2008) was a forceful orator who consistently fought against institutional pressures to get his messages out to the public. In the 1960s, Bryson was a leader in the wider academic turn toward politically charged interdisciplinarianism. To the dismay of many of his colleagues, he publicly made climatological prognoses in the 1970s, becoming a significant figure in the media landscape. He was not swayed by the arguments for global warming, even as the framing became the recognized face of climate change in the late 1980s. By examining the controversies that Bryson instigated and the currents that he swam against, we can see the wider community crystallizing and promoting positions that may have previously gone unstated. In addition, Bryson's personal contribution to the rise of climate discourse has been underexplored in the historical literature. Bryson was instrumental in bringing climate onto the political radar during the World Food Crisis of 1973, shocking both the US and Canadian political establishments into paying more attention to the issue. Bryson's narrative linking climate change to both food supply and a series of climate anomalies in the 1970s remained predominant in the first World Climate Conference of 1979. Bryson also helped break a seal on climatologists speaking directly to the media, leading to unprecedented climate discourse in the 1970s and giving climate change a springboard to become one of the defining issues of the 21st century.

    https://wires.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/wcc.744
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: podle mne to s tim CO2 nebude az takova katastrofa, protoze psali o "emisich", takze treba sira muze byt 30x horsi, v prumeru s ostatnimi emisemi 2x ;)Biomasa ma vyuziti, ale kdyz pripustime, ze ziskavani dreva za kazdou cenu nepomaha, muzeme se posunout od plantazi zpet k lesum .. nekde.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SHEFIK: Btw, zdroj taky nic moc.
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: clanek je ztrata casu, precetl jsem si o tom vejlupkovi Zitelmannovi na wiki. To delam u clanku co sdili neverohodni lidi jako treba ty :) Ztrata casu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: porad se nechytam. Firmu prodal pred lety, ted uz pise jen zajmu a investuje do vyzkumu pro obsah svych knizek nemaly penize, ktery se mozna nevrati. Kapitalismus poznal prostrednictvim podnikani - mel by ho radeji vychvalovat na zaklade teorii? Levicovymi obdobimi si orosel taky, ma tedy srovnani. Nebo radeji davat priklady od cloveka co zna jen jednu stranu mince?

    Btw je to nemec, historii studoval. Moje druha polovicka taky. Nevidim v jeho vyrokach nepravdy.

    Spis mi prijde z toho co rikas, zes ten clanek ani neotevrel, ale rad bys, aby nemel pravdu, protoze by se ti to proste nelibilo. Kazdopadne to vzdavam.
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: No, spis ze pak kdyz teda 'zmoudris' zacnes vynaset system kdyz na jeho uspechu je zavisly uspech tvoji vlastni spolecnosti, protoze ji stavis na tom systemu ... ale je to americky vedec, autorita, chapu!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: nejak mi nedochazi kontext. Jakoze kdyz spatne nastartujes mladi, tak ses kompro naporad? Ty ses od mladi nezmenil / zivot te nic o spoelcnosti ve ktery zijem nenaucil?

    Osobne si nazor delam podle toho, zda vyroky davaji v sirsim kontextu smysl, ale stejnej pristup ti urcite nutit nebudu.
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: Asi ses nepodival co ten clovek je zac, zeano? Borec v devadesatkach jel historii nazi, a pak se najendou preorientoval na business, kdyz zjistil ze je lepsi mit firmu nez o tom prednaset... Promin, ale to je alespon pro me hodne spatnej priklad.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Omlouvam se, je to silnejsi nez ja :)

    Kratkej rozhovor s bejvalym levicakem. Stoji cely za precteni. Socialismus, centralni rizeni a tak..

    Kapitalismus? Vyřeší (skoro) všechny problémy světa, říká německý sociolog a historik - Forbes
    https://forbes.cz/kapitalismus-vyresi-skoro-vsechny-problemy-sveta-rika-nemecky-sociolog-a-historik/

    Čím to je, že jsou lidé i v západních zemích se silnou ekonomikou tak ostře proti volnému trhu a tolik pro socialismus?

    Má to víc důvodů, jeden z nich je, že lidé neznají historii. Když se na mých přednáškách ve světě ptám, kdo ve škole slyšel o Maově Velkém skoku, kdy zemřelo 45 milionů lidí, tak málokdo od Vietnamu přes Spojené státy až po Německo ví, o co jde. Proto jsem do knížky napsal i jednu kapitolu o socialismu, protože bohužel hodně lidí neví nic o kolektivizaci, pracovních táborech a podobně.

    Potkávám se s tím, že si často i dávnější minulost představují idylicky jako výlet na venkov, kde lidé žijí v souladu s přírodou. To, že naprostá většina populace žila v Evropě ještě relativně nedávno v extrémní chudobě, si mnozí vůbec neuvědomují.

    ...

    Za posledních sto let na světě proběhlo čtyřiadvacet experimentů se socialismem a ani jednou to nefungovalo, nikde. Proto říkám, že socialismus vypadá vždycky dobře na papíře, tedy pokud to není kniha o historii.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: kazdy technologicky provadeny management ekosystemu (lesniho, agrolesniho, stromove-plantazoveho) bude mit vzdycky nejake vstupy extra-somaticke energie (nerezes pilou, ale motorovkou, nesvazis konmo, ale stroji) ... takze v nejaky realite dnesni civilizace v oblastech lde mas drahou lidskou praci to ani jinak nez stroji neni mozne... a zaroven pokud mas napr. agrolesnicle systemy, tak toho drevniho materialu ten biosystem generuje pomerne dost. nejlepsi je lokalni vyuziti pro kogemeraci tepla, elektriny a biouhlu, kterej se da zas zpetne vyuzit v tom ekosystemu... ale tam zatim nejsme :) nicmeme ta biomasa ma, mela by mit vyuziti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: drevo, palivove drevo ne. Palivove drevo, ze se tezi, svazi, tridi, reze, stipe, ev. lisuje, rozvazi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam