YMLADRIS: to se v kruhu dostaneš k tomu, že vlastně globální oteplování jsme způsobili odsířením našich hnědouhelnýcn elektráren.... protože dokud vypouštěné SO2 a CO2 z uhlí bylo v rovnováze, tak se projevoval efekt "global dimming" a nic moc pozorovatelného nebylo. Akorát celá jedna generace revoltovala, že v tom fakt nechce žít...
Já věřím na mikroklimatický inženýring, což je kromě zeleně třeba natírání střech na bílo, ale i bílý asfalt. Opravdu jsme úplně zbytečně vytvořily tepelné ostrovy a na jejich eliminaci se dá napřít lokální úsilí, stačí obecní či městská autorita. A opravdu, z těch 10°C navíc, co běžně pocit'ujeme (a i ted' je o těch 10 víc, než by člověk o vánocích čekal, akorát to přišlo ve formě divného výkyvu o 20 stupnů z mrazů zpět do tepla.. což je stále častější, mimochodem...), bude 9 stupnů vliv mikroklimatu a 1 stupen' je ten "globální průměr" (ale ono je to ještě jinak: nikdy není přesně "průměrná teplota" a spíš se hraje o počet dnů, kdy je tepleji, vs. počet dnů, kdy je chladněji...)
Vypouštět cokoliv ještě navíc uměle do atmosféry mi přijde nebezpečné, navíc to teda stejně děláme (viz kondenzační stopy za letadly, která mají vliv na klima dost značn... a to nejen na mikroklima, ale spíš i na kontinentální klima). Když už, tak mi dávalo smysl to "přihnojování" pacifiku železem, protože dodávání látek chybějících v biosféře tak jako tak člověk dělá odnepaměti a je to de-facto tak trochu jeho úloha v současném ekosystému...). Prostě carbon capture mi přijde vzhledem k tomu množství uvolněných megatun žádoucí, akorát si myslím, že industriální procesy nemají šanci.
Vypouštění aerosolů do atmosféry má ten probém, na rozdíl od mikroklimatických zásahů, že to nikdo nedělá "nad svým územím" ale vzhledem k rozptylu to má okamžitě globální dopad, i nad územími, kde to nemusí být žádoucí. Ale i kdyby, tak to má nejblíže k zachranování trávníků v horkém létě pomocí zalévání - ano, ten trávník může díky tomu živořit o něco dýl, ale spotřebovává to vodu, která chybí jinde. A úplně stejné je to s tímhle "ochlazováním" - kdyby se například ukázalo, že zastínění taky brzdí fotosyntézu a tím růst biomasy, tak je to jeznačně důvod to stopnout...