• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KEB
    KEB --- ---
    PER2: asi nechápu, ale nevadí...
    PER2
    PER2 --- ---
    KEB: ve vete "...může za to člověk..." ti chybi "i"
    KEB
    KEB --- ---
    PALEONTOLOG: než se někdo k něčemu rozhýbe bude stejně pozdě. Nechme této neplodné debaty, prostě se otepluje, může za to člověk a jím pálená fosilní paliva.

    Ipcc to říká jasně, nechápu, proč je takový problém to prostě akceptovat jako fakt a začít s tím něco dělat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: nevím no, ten východní australskej proud navazuje na proudění z tichýho moře, tak jestli to teplo vzniká už tam. solární ostrovy ti imho nepomůžou. koráli můžou pochcípat i díky sladký vodě ze srážek a fytoplankton taky potřebuje světlo. dál si nejsem jistej, jestli se soláry absorbcí energie spíš nezahřívají. no nevím.
    KEB
    KEB --- ---
    PALEONTOLOG: jo, navrhovali, že nad nim bude plout loď, která ho rozstřikováním mořské vody zastíní a tím ochladí.

    Kdyby nad tím útesem postavili plovoucí fotovoltaiku a jen by ji posunovali, ještě na tom vydělají...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: což to povětři, ale už teď víme, že to nevydejchá velkej bariérovej útes

    Koráli blednou. Velký bariérový útes tvrdě zasáhly změny klimatu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-koraly-blednou-velky-barierovy-utes-tvrde-zasahly-zmeny-klimatu-201892
    KEB
    KEB --- ---
    PALEONTOLOG: samozřejmě, a bude jich víc a budou extrémnější
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1680690001577
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: no tech jevu je cela rada praveze
    TUHO
    TUHO --- ---
    Starsi, ale dobry

    Od začátku války na Ukrajině se mluví o závislosti na ruských fosilních zdrojích, především ropě a plynu. Byť se k tomu EU zatím ještě neodhodlala, plánuje se od nich odstřihnout. Pokud se to podaří, co to může znamenat pro klima?
    Změna klimatu a současná válka mají stejnou příčinu, a to naši závislost na fosilních zdrojích. Válku v podstatě dotujeme z peněz, jimiž Rusku platíme za ropu a plyn a které tvoří víc než polovinu jeho příjmů. Kvůli tomu mohlo Rusko vyzbrojit armádu, válku začít a dál v tom pokračovat. A zároveň právě spalováním fosilních paliv měníme zemskou atmosféru. Pro mě je to spojení velmi jasné. Rusko nic jiného než přírodní zdroje k prodeji nemá.

    Ukrajina je něco jako košík na jídlo. Rusům jde jen o vodu a černozem, říká ukrajinská klimatoložka
    https://denikn.cz/882889/ukrajina-je-neco-jako-kosik-na-jidlo-rusum-jde-jen-o-vodu-a-cernozem-rika-ukrajinska-klimatolozka/
    KEB
    KEB --- ---
    PALEONTOLOG: nejde o teplotu, ale nahromaděnou energii. Takovou bouřku jak bylo to tornádo dole u Hodonína jsem v životě neviděl.

    A co je cyklóna? Přehřátá bouřka, která se ve správných podmínkách roztočí. Zjednodušeně...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PER2: tak ne že ne, ale lokálně budou ty výkyvy mnohem větší než +2.
    PER2
    PER2 --- ---
    PALEONTOLOG: lidi i zvirata si budou muset zvyknout nebo chcipnout, protoze nic jinyho ti nezbyde
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: tak jako seriózně jsem viděl komentář, že si zvířata i lidi zvyknou, že bude o 2°C tepleji, čímž to vyřešil. a nebyl to jako hloupej člověk.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ja se na tu celkovou situaci divam napr. jako na nejakej stret vsech techle ruznejch identit, svetonazoru, etc. napr. delas v energetice, to te nejak specificky socializuje, poskytuje nejakej ramec, ze kteryho lze vystupovat jen za urcitou (socialni) cenu, atp. v tom danym ramci ja bych s nyrlemem i v mnoha vecech souhlasil nebo souhlasim, protoze v tom ramci s nima skoro nejde nesouhlasit. v tom je ta "fuel extraction culture" - kdyz si nabiju teslu v zime, tak se pri vystrelu na 150 kmh modlim k uhli a plynu .) diky, fosilni kulturo, se kterou jsem jako uzivatel severnich infrastruktur plne srostlej. jenze co s tim v rovine ty planety? je to trajektorie pro jisty sektor populace planety prijemna, ale taky nakonec slepá. která slepá nebude, hledáme. teda doufám.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: zajimavej clanek k tomu je tady (nyrlem z nej asi zkolabuje ,))

    Petro-masculinity is helpful to understanding how the anxieties aroused by the Anthropocene can augment desires for authoritarianism. The concept of petro-masculinity suggests that fossil fuels mean more than profit; fossil fuels also contribute to making identities, which poses risks for post-carbon energy politics. Moreover, through a psycho-political reading of authoritarianism, I show how fossil fuel use can function as a violent compensatory practice in reaction to gender and climate trouble.

    https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0305829818775817
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: podle mě jen reprezentuje část společnosti, která má nějaký technický vzdělání a myslí si, že tím pronikne do naprosto nepříbuznýho oboru a všechno odhalí. jenomže to se nejen chlapci a dívky s ing. pletou a myslí si, že po absolvování rychlokurzu na internetu teda ty geovědní obory pochopí, potažmo jak si myslíme, že funguje planeta, ale navíc jako je v posledních dekádách zvykem, názory špiček z oboru přehluší jeden pomatenec v čele země. kdyby lidi věřili oborovým elitám, alespoň by nebylo potřeba vyvracet placatou zemi a mohla by se vést konstruktivní diskuze o opatřeních. halt nezbývá než šlapat zelí a díky kluci (TUHO atd.), že tu trpělivost máte, mě to neskutečně deprimuje, protože těch popíračů je nevyčerpatelný množství. kdyby tak ščlo jen o ploskolebce s vysokou školou života..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kdybych mel vzit to uplne nejlepsi jadro z toho, co by tu id nyrlem asi tak mohl reprezentovat, tak mi v tom zni ta "fuel extraction culture", ktera je nejakym zpusobem zaintegrovana do te identity tech, kteri aktivne participuji na managementu a developmentu te pro nynejsi formu civlizace klicove formy energetiky.

    the fossil fuel extraction culture, they know they have been providing the energy for this wonderful human experiment. this knowledge is the core of their identity. they are proud of themselves for it. can you blame them for your consumption of what they provided to you? TADEAS

    TADEAS
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: btw koukam ze lynnasovi vysla i updatovana verze. ma peknou anotaci ,))

    At one degree – the world we are already living in – vast wildfires scorch California and Australia, while monster hurricanes devastate coastal cities. At two degrees the Arctic ice cap melts away, and coral reefs disappear from the tropics. At three, the world begins to run out of food, threatening millions with starvation. At four, large areas of the globe are too hot for human habitation, erasing entire nations and turning billions into climate refugees. At five, the planet is warmer than for 55 million years, while at six degrees a mass extinction of unparalleled proportions sweeps the planet, even raising the threat of the end of all life on Earth.

    https://www.amazon.com/Our-Final-Warning-Degrees-Emergency-ebook/dp/B07YN9WSN8
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: to video si videl? ja kdysi a mi prijde dost dobry, ale jaksi jde proti tomu, co tady rikas ne?

    jinak proc 1,5-2 stupne otepleni. asi nejlepsi shrnuti kratky jsem videl od johana rockstroma zde.

    Johan Rockström on a +2 and +3 degrees world
    https://www.youtube.com/watch?v=GuQIMnJejHc


    Pokud chces neco delsiho, tak checkni knizku marka lynnase 6degrees. tam kazda kapitola dela syntezu akademickyho vyzkumu, co se stane pri otepleni 1C do 2100. No a neni to hezky cteni.

    Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Six_Degrees:_Our_Future_on_a_Hotter_Planet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam