• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: btw koukam ze lynnasovi vysla i updatovana verze. ma peknou anotaci ,))

    At one degree – the world we are already living in – vast wildfires scorch California and Australia, while monster hurricanes devastate coastal cities. At two degrees the Arctic ice cap melts away, and coral reefs disappear from the tropics. At three, the world begins to run out of food, threatening millions with starvation. At four, large areas of the globe are too hot for human habitation, erasing entire nations and turning billions into climate refugees. At five, the planet is warmer than for 55 million years, while at six degrees a mass extinction of unparalleled proportions sweeps the planet, even raising the threat of the end of all life on Earth.

    https://www.amazon.com/Our-Final-Warning-Degrees-Emergency-ebook/dp/B07YN9WSN8
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: to video si videl? ja kdysi a mi prijde dost dobry, ale jaksi jde proti tomu, co tady rikas ne?

    jinak proc 1,5-2 stupne otepleni. asi nejlepsi shrnuti kratky jsem videl od johana rockstroma zde.

    Johan Rockström on a +2 and +3 degrees world
    https://www.youtube.com/watch?v=GuQIMnJejHc


    Pokud chces neco delsiho, tak checkni knizku marka lynnase 6degrees. tam kazda kapitola dela syntezu akademickyho vyzkumu, co se stane pri otepleni 1C do 2100. No a neni to hezky cteni.

    Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Six_Degrees:_Our_Future_on_a_Hotter_Planet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM, NYRLEM:

    - ad "mala doba ledova" (aka problematika planetarni vs regionalni):

    The Intergovernmental Panel on Climate Change Third Assessment Report considered that the timing and the areas affected by the Little Ice Age suggested largely independent regional climate changes, rather than a globally synchronous increased glaciation. At most, there was modest cooling of the Northern Hemisphere during the period. - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Little_Ice_Age


    - ad "Kdo urci co je prihodna koncentrace co2 a proc":

    zatim se teprve snazime o skutecne planetarni instituce odpovidajici na nasi schopnost prostrednictvim managementu zdroju potazmo developmentu civilizacnich infrastruktur planetu menit - IPCC, COP atp. cele ty scenare jsou o tom, jak chceme zit a co pro to musime delat. rozhodnuti sice padaji, nakolik jsme schopni te seberegulace jako spolecenstvi nebo nakolik naopak budeme zregulovani situaci, kterou vytvorime, to je pribeh prvni poloviny 21. stoleti (druha uz bude sklizen dusledku tech ne/rozhodnuti)


    - ad "kdo vybral 1751 nebo 1850 jako referencni a proc"

    To better define the Paris Agreement’s commitments, we need to select a suitable starting point for when humans began to influence the climate. However, there is no perfect choice.

    Previously, the period 1850-1900 has been used as the historical baseline, but this period includes some large volcanic eruptions and is after greenhouse gas concentrations had already started to rise. We suggest that the earlier period of 1720-1800 is a better choice for this baseline. This is because the major natural factors that also affect Earth’s climate – the levels of solar and volcanic activity – were both at similar levels to today (see Figure 1).

    This is important because we want to assess the changes due to human activity, rather than changes because of other factors. For example, the early 1800s were cooled by several large volcanic eruptions and so are unsuitable for a baseline. And before 1720 there was less solar activity and also several large volcanic eruptions. - https://www.climate-lab-book.ac.uk/2017/defining-pre-industrial/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: energetika podobně jako zemědělství nebo programátorství zatím nemají své třídni, ehm sektorové vědomí... tak schovívavost ,)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: tak se jeste nauc davat odkaz na yt video, mas pred sebou velkej kis prace (s tim videem)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: mezitim jsem samozrejme sbiral nova fakta .. https://www.youtube.com/watch?v=R7FAAfK78_M
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: po tvym antre s pavedou a ideologii je vecna diskuze zbytecna, ale je dobre ti prioomenout, ze meles sracky
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: ale houby .. kdo vybral 1751 nebo 1850 jako referencni a proc? Celej tenhle koncept mi silne pripomina woke pitomosti. Hypoteticky dluh predku. Sorry, ale tyhle zavery uz spadaji spis do teologie nez do ekologie.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: meles blbosti
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: uvedomujes si, ze 1850 byla mala doba ledova a teplota nebyla pro cloveka prizniva? Kdo urci co je prihodna koncentrace co2 a proc? A od te teprve muzes odvijet nejaky dluh .. tohle je bullshit ..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: musime ale zohlednit i odbouravani co2: ionizace, biomasa, sedimenty
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Historicky dluh - CO2 zustava (a ohriva) v atmosfere stovky let pote, co ho do ni vypustis. Krome toho, ze mame vyrazne vyssi kumulativni emise regionalne, stale mame vyssi emise (pres mirny a dlouhodoby snizvoani emisi v poslednich letech). A narozdil od CR tak Cina v poslednich letech karbonizace viditelne slape.

    Which countries are historically responsible for climate change?
    https://www.youtube.com/watch?v=6zP0L69ielU


    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: "bez dostaku stabilni energie dalsi rozvoj zeme nezajisti." presne tal, s dodatkem, ze bez dostatku stabilniho klimatu a dostatevne funkcnich ekosystemu (ahoj, oceáne) ten rozvoj taky nezajisti.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: vzhledem k tomu, co se v číně děje s počasím za poslední rok, jim tenhle optimismus dlouho nevydrží
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: Historickym dluhem jsem myslel to, kdy a v jake mire, se emice CO2 produkovaly, protoze se CO2 castecne kumuluje, nebo mozna lepe receno jenom castecne odbourava. A to je arguemnt, ktery pouzivaji rozvojove ekonomiky vzdy: "vy jste si vybudovali pokrocilou ekonomiku s pouzitim fosilnich paliv, a po nas chcete, abychom se jich uplne vzdali?"
    CEZ si snizil emise tak, ze prodal uhelne eleketrarny. Udelat to musel, protoze podle pravidel o jednotnem a liberalnim trhu byl CEZ prilis velky pro cesky trh.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: o jakém historickém dluhu mluvíš? Já žádný dluh nemám a pokud jde o nějaký mravní postoj, máš pro něj čísla?
    Jak souvisí snížení emisí CO2 s privatizací je mi rovněž záhadou, čím jsem si ale jistý je, že nám to nenařídila EU :) už jen proto, že ČEZ dneska privátní není a spor o to se rovněž nevede. Co se nastavilo regulací byla výstavba odsíření.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: protoze jsme lepsi nez Cina? A taky mame vetsi historicky dluh?
    CEZ si snizi emise predevsim tim, ze elektrarny zprivatizoval, coz bylo narizene z EU.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: ČEZ samoyřejmě omezuje produkci CO2 už dlouhá léta - jednak výměměnou technologií za účinnější (Ledvice, Počerady, Tušimice, Prunéřov) a jednak odstavováním dožitých uhelných elelktráren. Co mi ovšem nejde do hlavy, proč se taky nezavážeme, že to budeme snižovat po roce 2030, mohli jsme mít dneska podstatně levnější elektřinu a plyn ..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: a? Cina taky rekla, ze od roku 2030 bude produkci CO2 omezovat. Tj. pokud potom postavi novou uhelnou elektrarnu/teplarnu/kogeneracni jednotku udela to nahradou za 2 .. a ted ukaz jak jsme v CEZku napred, alespon o 2 roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam