• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    HOWKING: imho je zasadnejsi ta dlouhodoba korelace co2 a teploty, vs. aktualni co2



    Nyrlem pak namitne pricinu a nasledek a doda, ze vliv co2 na otepleni neni prokazanej, i presto, ze se to da overit v pet lahvi...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: oba ale nic netvrdíme ani něříkáme, že...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: Naopak. Dezinformátoři něco skálopevně tvrdí...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: :) tak asi bys měl něco chtít říct, protože takhle se typicky vyjadřujou dezinformátoři. ano, země se periodicky pohybuje v těchle cyklech. a dál?
    TUHO
    TUHO --- ---
    HOWKING: Imho 0 = rok 1950, ten se v paleoklimatickejch rekonstrukcich bezne pouziva jako referencni rok.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: Já nechci říct nic. Já jen uvádím kontext tvého zlomečku dat.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TUHO: Zase divný. Koukni se kde je 0. Pokud je 0 dnešek, tak ten skok na konci je predikce. Pokud je 0 narození Krista, pak je vidět prudký růst už od 3 století po Kristu?
    TUHO
    TUHO --- ---
    a jina tu



    Global Temperature Reconstruction Over Last 24,000 Years Show Today’s Warming “Unprecedented”
    https://scitechdaily.com/global-temperature-reconstruction-over-last-24000-years-show-todays-warming-unprecedented/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: takže chceš říct, že náhodou to teď jde nahoru, jak už tomu bylo dřív, a pak to zas půjde dolů, jak už tomu bylo dřív. to je esence sdělení?
    TUHO
    TUHO --- ---
    btw kdyz uz jsme u tech rekonstrukci v delsich casovych horizontech, jeden z nejkompletnejsich za holocen z posledni doby:



    An extensive new multi-proxy database of paleo-temperature time series (Temperature 12k) enables a more robust analysis of global mean surface temperature (GMST) and associated uncertainties than was previously available. We applied five different statistical methods to reconstruct the GMST of the past 12,000 years (Holocene). Each method used different approaches to averaging the globally distributed time series and to characterizing various sources of uncertainty, including proxy temperature, chronology and methodological choices. The results were aggregated to generate a multi-method ensemble of plausible GMST and latitudinal-zone temperature reconstructions with a realistic range of uncertainties. The warmest 200-year-long interval took place around 6500 years ago when GMST was 0.7 °C (0.3, 1.8) warmer than the 19th Century (median, 5th, 95th percentiles). Following the Holocene global thermal maximum, GMST cooled at an average rate −0.08 °C per 1000 years (−0.24, −0.05). The multi-method ensembles and the code used to generate them highlight the utility of the Temperature 12k database, and they are now available for future use by studies aimed at understanding Holocene evolution of the Earth system.
    Holocene global mean surface temperature, a multi-method reconstruction approach | Scientific Data
    https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7
    TUHO
    TUHO --- ---
    HOWKING: Tak je to pro lidi, ktery si umej precist popisky no :))
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TUHO: A věřím, že 99% těch, co ten graf vidí si toho ani nevšimne.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TUHO: Různé škály v různých časech.
    TUHO
    TUHO --- ---
    HOWKING: Graf je uplne v pohode, dava ti prave dohromady ruzny skaly, abys mel predstavu o kontextu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A vůbec je ten graf zcela nevhodný, skládá dohromady lineární a logaritmické škálování (a ještě nespojitě). Prostě cílem je víc manipulace, než reálné zobrazení stavu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TUHO: To není přece podstatné - podstatné je, jak je ta metoda predikce dobrá a to je patrné z rychlosti rozcházení se maximálních a minimálních hodnot. Jak říkám. Extapolaci si odmysli (dkyž to neumíš, přikryj papírem) a pak se koukni zda v minulosti nebyl za stejnou dobu strmější růst (byl) a jak pak pokračoval.
    TUHO
    TUHO --- ---
    HOWKING: Neni to "nejakou metodou" je to sofistikovany modelovani, ktery se opira o znamy fyzikalni principy chovani zemskyho klimatu.
    Btw potom dobry je taky tohle

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TUHO: Koukni na 2005 což jsou zřejmě poslední data a zbytek si odmysli. Ten zbytek je jen nějakou metodou vymyšlený rozsah možných extrapolací. (úplně klidně to může být ta jeho modrá část)
    TUHO
    TUHO --- ---
    HOWKING: Kontext mam rad, tady trochu ruzny skaly.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SCHWEPZ: A i ta modrá variuje místy v rozsahu 4°C (pořád daleko víc, než ten poslední zlomeček té řady na který reaguju)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam