TADEAS: civilizacni infrastrukturu mozna mobilizuje kapital, ale ten enablement je vzdy skrze znalosti
Ve tvem vlivovem schematu bych tedy jako potencialni konzultant s nizkou spotrebou zadnou vahu nemel. Tak to bych kohl vesele konzumovat a ten nenaplneny potencial / naklady usle prilezitosti, bych nenaplnil. Nerikam, ze he to nefunkcni model, ale je suboptimalni
Ad 'rozhodovatel je nejdulezitejsi' na papire ano, ale v realite korporaci z me zkusenosti ten rozhodovatel rozhoduje na zaklade podkladu od ostatnich (vlastni tym/konzultanti,externi info...).
Predstav si Kretinskeho, ktery placne bez porady s nikym: chci 20 plynovych elektraren. Clovek co nepracuje s informacemi od ostatnich neni uspesny. Klicovyn clovekem pro Kretinskeho je pak vatuo informaci od cloveka jako NYRLEM, jestli tam v danem pripade je pozitivni business case, nebo ne. Pak uz jde jen o priklepnuti kapitalu, ale to rozhodnuti zda to ma smysl nebo ne udelal (spocital) NYRLEM. Proto je osttne lobbying tak uspesny.
Ad informovanost lidi - muzu ze sve praxe rict, ze infornovanost neni perfektni ani v ramci jednoho tymu ve firme, ktery ma nastavene stejne cile a resi vyrazne mene komplexni problemy, nez je klima, a ze bez kontinualniho alignemntu, nebo stakeholder mnagementu tezko cehokoliv dosahnout. Lidi maj proste tolik vlasnich problemu, ze rozumet problemum, ktere se jich primo, nebo v nejblizsim horizontu netykaji, nemuzou. Opet vduvod proc funguje lobbying - nekdo znaly detailni problematiky ti tema naserviruje a ty aniz bys byl zkorunpovany v nej vkladas duveru, ale malokdo si dela vlastni odborny assessment
Ja myslim, ze si v tvrzenich neodporujem, ty to beres v konceptualni rovine, ja se snazim najit zpusob delivery - Stakeholderi tohoto projektu jsou vsichni lide na zemi a nikdo z nich by se nemel citit mene zodpovedny.
Podobne jako ve firme by se nemel za vyvoj zivota nebezpecneho produktu citit zodpovedny jen ten nejvyssi co alokoval budget. Tahle zkratkovitost v odpovednostem nikdy nevede k optimalnim vysledkum.