• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ... narrativ blížící se apokalypsy je iracionální a fanatickou interpretací IPPC zpráv...

    Brian O’Neill, the director of the Joint Global Change Research Institute, a partnership between the U.S. Department of Energy and the University of Maryland at College Park. He was one of the lead architects of the five different futures—called “shared socioeconomic pathways,” or SSPs—developed for the latest IPCC report.
    One thing he wants to make very clear is that all the paths, even the hottest ones, show improvements in human well-being on average. IPCC scientists expect that average life expectancy will continue to rise, that poverty and hunger rates will continue to decline, and that average incomes will go up in every single plausible future, simply because they always have. “There isn’t, you know, like a Mad Max scenario among the SSPs,” O’Neill said. Climate change will ruin individual lives and kill individual people, and it may even drag down rates of improvement in human well-being, but on average, he said, “we’re generally in the climate-change field not talking about futures that are worse than today.”

    How Bad Will Climate Change Get? - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/science/archive/2021/11/how-bad-will-climate-change-get/620605/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK:
    TADEAS:

    Kde jsou motýli? Na jaře tu prakticky nebyli, upozorňují vědci - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-kde-jsou-motyli-na-jare-tu-prakticky-nebyli-upozornuji-vedci-40438508

    ač to možná zní trochu paradoxně, nejvíce jsou ohroženy druhy s vazbou na lidskou činnost v krajině. Ta se do počátku průmyslové revoluce zásadním způsobem změnila. Člověk tehdy byl u kolébky rozvoje biologické rozmanitosti evropské fauny a flóry a dnes se stává jejím hrobařem. Lidská činnost udržovala po tisíce let v krajině bezlesí – poté, co člověk lokálně vyhubil velké druhy spásačů, jako byl ve střední Evropě pratur, zubr, divoký kůň.

    S přechodem k industriálnímu zemědělství a lesnictví extenzívní a různorodá činnost člověka v krajině téměř zanikla a druhy s vazbou na stanoviště dříve udržovaná člověkem začaly vymírat. Tento trend v českých zemích akceleroval v 50. až 80. letech minulého století, když už byly rozorány či spontánně zarostly i ty poslední meze, tudíž druhy s vazbou na bezlesí či řídkolesí začaly definitivně vymírat.

    Z hlediska fungování přírody není až tak důležité, že pár druhů regionálně vyhynulo, jednalo se vždy o druhy víceméně vzácné. Důležité jsou trendy u těch běžných, a ty ukazují problém podstatně většího rozsahu
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: Nebud domyslivy hnidopych, ze se teda siri podle jine funkce nebo funkci uz zase ndma nic spolecneho s mou znalosti rozlozeni pravdepodobnosti ani s tim, ze pro lidi to nemusi byt spravna analogie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: ani v Petriho misce se bakterie nesiri geometricky. Ale to bys musel pochopit teorii pravdepodobnosti a odchylky zmereneho a teoretickeho rustu testovat proti normalnimu rozdeleni. Kazdopadne, na kratkem casovem useku, muze i jakoukoli krivku odhadnout linerani funkci .. rikme tomu derivace.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: to byl jen takovej priklad, prirozene by to v lidsky spolecnosti vypadalo jinak. pozvolnej rozpad spolecnosti je velky tema a nema smysl ho opisovat.

    YMLADRIS: to by me fakt zajimalo, jak chces nahradit nedostatek stavebnich hmot, kterej v cr za dekadu nastane? sexem po tme to nepujde. to jeste nevime, jak budem zapasit s vodou.. a jidlem za 20 let.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: tak tohle ale byla narazka na experiment z Petriho misky ..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ekonomicky rust je zalozen na tom, ze lidi chteji zvysovat svou zivotni uroven. zivotni uroven = pocit, nakolik jsou moje potreby naplnovany. pripada mi, ze razantne snizit spotrebu jde dvema zpusoby 1) nejaka totalita kde lidi predevsim resi potreby typu "aby moje dite prezilo a do armady ho odvedli k nejakemu slusnemu pluku", tj. na reseni "spotreby" nemaji moc kapacitu (severni korea ap.). 2) zmenit strukturu a podil materialnich versus nematerialnich potreb. Tj. lidem by se zivotni uroven zvysovala dal, ale predevsim v tech nematerialnich potrebach. Tak jak staty ted dotuji fosil, aby se roztacela kola ekonomiky, musely by staty seriozne dotovat a inovovat sluzby pro nematerialni potreby.

    za sociku, kdyz byla omezena spotreba, kazdy druhy byl zahradkar, kutil, zpival v cimbalce, trenoval decka ve fotbale. tak nejak trochu podobne = ucinit pro lidi ZAZITKY snadno dostupnymi a atraktivnimi, aby jim nevadilo, ze nemuzou az tolik spotrebovavat.

    Ad sex, prijde mi ze sex je pro hodne lidi hluboka fajn nematerialni potreba, kterou se da travit spouta casu :) , ale velky procento lidi neni spokojenych se svym sex zivotem. Konkretni napady na sex revoluci nemam, mozna od-problematizovat sex work, hodne investovat do celozivotni sex vychovy. plus by se muselo neco udelat s tou materialni soutezi o partnerky (musim vydelat na lambo, protoze status je klicova vec na sexualnim trhu). Nevim, beru to jako jednu z potreb, ktera kdyby se nejak pozvedla, hodne by to pomohlo.

    Celkove: pripada mi ze proponenti nerustu uz to prave jedou jako ten Koubskym zminovany duchovni smer, tj. oni to delaji nebo by delali dobrovolne, ciste proto, ze je to spravne a zachranuje to planetu. Vetsina lidi ale nejsou minimalisti. Chteji zvysovat svou zivotni uroven, chteji si naplnovat potreby. Tak se ptam - da se struktura potreb prepracovat, aby lidi teda "netrpeli", ze nemaji SUV a bazen? Obycejni lidi. IMHO by to slo, protoze potreby jsou asi hlavne diktovane srovnavanim se se sousedem = kdyz vsichni chodi na masaz, chci taky. Kdyz vsichni maji kazdy dva roky novou telku, chci taky. Ale nevim.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Earth needs a world climate crisis organisation, says eminent scientist | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/david-king-antonio-guterres-government-earth-barry-gardiner-b2383624.html
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: ja bych nechal tetovat leda sveho avatara v Meta .. tak mne napada, jestli plan YMLADRIS vlastne nevede k tomu, ze kdyz si vybryndas klimaticke kredity na volovinach, skoncich stejne v Meta, coz by mohla byt velmi optimalizovana nizkozatezova sluzba.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: Co je podpora sexu? A jak tím, že se zbytečně nechám tetovat, přispěju k nerůstu?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: bakterie se mnozi logisticky, ne geometricky. Neomezene by se sirili, kdyby zili pruvanu zivin. Typicky ziji v postredi, ktere prils pomalu doplnuje ziviny zpatky do okoli bakterie. Vyjimkou jsou samozrejmne bakterie zijici v cevach a rekach. Bakterie zijici na povrchu musi mit jine strategie, a to i ty zijici v pruvanu maji organely, ktere jeste zrychluji proudeni v jejich okoli. Logisticky rust je vzdy pomalejsi nez exponenciela, protoze je v nem vzdy zohledneno to, ze cim vetsi populace je, tim vetsi musi byt prisun zivin, a to neplati nikdy.
    Ze se batkerie mnozi geometricky se rika detem na zakladni skole, protoze logisticky rust ma jeste slozitejsi rovnici. Na druhou stranu je Logisticka funkce trivnialnim prikladem reseni diferencialni trivialni diferencialni rovnice, takze vidis, ze se to uci v prvniych rocnich, na kterekoli prirodovedne fakulte, no mozna i na gymnaziich.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Představuju si to tak, že pokud by se spotřeba měla zalimitovat dle planetary boundaries, bude potřeba spoustu věcí zakázat. Asi dát obyvatelstvu nějaké energetické kredity, když vyčerpas, je těžké kupovat energii/materiály/těžit ekosystém dál. Něco jako v ČSSR bylo náročné získat povolení vycestovat a devizový příslib (nešlo si koupit valuty jen tak). Z toho lidem jebne. Tak zkoumám, co by obyvatelstvo mohlo a muselo zažívat naopak nového, aby zvládlo konec bazénů Fast fashion, dieselů, suv, velkochovů atd
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: bakterie se mnozi geometricky, nejvyspelepsi staty prirozene omezuji svou porodnost az na uroven stagnace a krysy v materialnim dostatku zase zcela vymrely, kdyz se mladi prestalo pasovat s rigidni socialni socialni strukturou. Je potreba srovnavat srovnatelne a ty bakterie nejsou imho nejlepsi model pro hledani analogii s primaty :)


    YMLADRIS: ty mozna zijes z prany, ale ja si nakupuji jen nutne veci, ktere potrebuju k zivotu a radost nakupem se fakt delat nepotrebuju (a to mam ovocnou a zeleninovou zahradu a chovam vcely, takze moje stopa nejspis nebude vetsi nez tvoje) .. obavam se, ze vetsina lidi by treba kolo za tetovani fakt nevymenila
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: materialove naricny je i presun na Vysocinu, tedy za sluzbami.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: jenze tohle neni definice nerustu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: *živých
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    nerůst


    Instrukce:
    dovedu si představit, že bych rapidně snížil svou materiálovou spotřebu, když by se rozvinula kultura nízkomateriálových zážitků. v zásadě nepotřebuju až tak věci, věci pořizuju, aby mi vytvořily určité _pocity_. pokud by bylo normální chodit každý týden na masáž, pořádat malé živé koncerty, nechat se tetovat, obrovská podpora sportu, amatérského umění, sexu; dělat kroužky pro děti; rafinované formy relaxace a zábavy (dovolená na Vysočině jako LARP), vychutnávání všeho možného. V podstatě služby žových lidí navzájem. Myslím, že by moje životní spokojenost nebyla zásadně nžší, než když si pocity zajišťuju nákupem materiálově náročných věcí

    20 hlasy od 20 respondentů

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    OT_: tak tím se ekonomie zabývá delší dobu, ale nic než omezení spotřeby a produkce z toho nevypadne. pokud ano, bude to jen účetní klička.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "We're coming closer to limits of adaptation" Climate researcher Johan Rockström | WEF 2023
    https://youtu.be/W2jyCSO8meg
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: spíš co tam máš ty dál
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam