YMLADRIS: ad "predstava ze jsou materialni a nematerialni potreby je moje laicka intuice"
"potreby" nemaji hranic ,) tam jde v nejaky idealizovany uvaze o to, co ma byt ten planetarni stredotridni standard, co umozni.
ten "standard", ty "moznosti", kterymi se uspokojuji nejake potreby jsou zalozene v infrastrukturach, ktere musi byt k tomu provozovane. muzu studovat filosofii, staci mi k tomu celorocne prijemna mistnost, bezpecne prostredi (nejspis stat, mesto udrzujici hranice a poradek), stabilni dodavka jidla a piti, transportni system, sluzby ktere se postaraji o potreby rodiny, sluzby zdravotnictvi, internet, atp. atd. a pak taky to, ze v tu chvili nejsem k dispozici pro jine cinnosti, napr. recyklaci baterii do elektrokol :) ... a podobne je to se vsim, co se nabizi jako nejaka "levna", low-impact aktivita.
v nejake popularni imaginaci (coz nerust urcite nedefinuje, ale nejake imaginace vzdycky maji ten mobilizujici ucinek na lidi - proc by to meli chtit) tak takovyhle vycet aktivit klidne muze platit, akorat je zradny v tom, ze je to tezce pohled zevnitr tech post-peak welfare statu, ktere hledaji co maji delat dal. tu infrastrukturu maji tyhle spolecnosti vybudovanou, ona nejak funguje, ale taky nefunguje samospadem do nekonecna, je potreba ji obnovovat, je potreba importovat lidi, energie a materialy z periferii, atd. z tohohle pohledu je pro me ten nerust nejaky vyjadreni toho mega trendu, kteryho tyhle spolecnosti jsou soucasti - neni velka nadeje zasadniho rustu zivotni urovne, bylo dosazeno nejakyho stropu a zaroven se dostavuji dusledky te "great acceleration" exploze.