• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    People who write about climate change are accustomed to getting emails explaining why they are mistaken. The writer, often a retired engineer, sends a couple of pages of equations “proving” that adding carbon dioxide gas (CO2) to the atmosphere cannot cause global warming. Is there a simple physics model that shows in a transparent way how humanity’s emissions of gases do heat the planet? History offers an instructive approach to this question. When scientists attacked the problem, what mental obstacles did they encounter, and how were those overcome? Two centuries of effort, summarized below, concluded that greenhouse calculations require computer models far too complex to be understood intuitively—but simple, readily grasped observations show that the models’ conclusions are plausible.

    Are There Simple Models of Global Warming? | The Physics Teacher | AIP Publishing
    https://pubs.aip.org/aapt/pte/article-abstract/61/6/516/2908239/Are-There-Simple-Models-of-Global-Warming?redirectedFrom=fulltext
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: se smir s tim, ze siru do atmosfery nikdo zamerne vypoustet nebude, protoze maji informace o tom, co znamenaji kysely deste. jses jak kolovratek, zbytek WoT bez reakce
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: jj aktualne se mysli, ze presne tak to je. Dokud zijes v Bangladesi za dolar na den, tvuj system jako prioritu vidi mit 10 deti, protoze vis ze pulka z nich umre a priorita je predat geny dal. Jakmile zacnes zit v Bangladesi za XY dolaru za den, toto nutkani se snizi plus to souvisi s tim ze tvoji vice vzdelani spoluobcane umi zaridit aby ti neumrela vetsina deti.

    kdyz zijes vysoko, tvuj system (motivacni, behavioralni) se realizuje ruzne jinak - prace, sebevyjadreni, .. a uz to moc neni o te priorite predat geny dal. Je spousta lidi, kteri zamerne nechteji mit deti, spousta lidi kteri nechteji mit vic deti. Plus zijes pohodlne a mit 4 deti je hrozne narocne na tvoje pohodli

    Nevim zda zpet k tomu nutkani mit 4 deti se da nejak dobrovolne dostat za situace kdy lidi ziji blahobyt. Ale tak nevime, treba budou ty umele delohy, umele roboticke chuvy atd a populace se namnozi jak bude potreba. Podle myho videni pokles populace neni "jasnej existencialni risk"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: poskytla ti sociologie nejake hinty co by mohlo vest ke stabilizaci biosfery?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: to tak urcite je.

    ad nejde zpomalit "je to jen rozhodnuti" = ale lidsti akteri jsou taky je molekuly, ktere se dle fyzikalnich zakonu nekam setrvacne pohybuji. ze by AI spocitala zda to jde zpomalit jsem nemyslela jen vypocitat lepsi baterky na skladovani energie, ale prave jak to udelat, aby mohlo byt rozhodnuti jiny. my v nasi omezenosti nevime, v cem je problem: chybi lidem informace? pribeh? jina nez materialni zabava? jsou problem miliardari? nebo jak to teda je.

    ja to beru takhle

    - aktualne je techno-reseni hodne zasekly (oproti tomu kdyby se to jelo stylem manhattan project nebo moon landing). Tesla v dubnu publikovala Sustainable Energy for All Earth = nulovy zajem medii, nikoho to nezajima.
    https://www.tesla.com/ns_videos/Tesla-Master-Plan-Part-3.pdf Nevim proc to tak je. Proc se nejede ten build build build

    Akteri

    - vedci = aktualizuji svoje grafy, pisou texty pro nerdy. Nema to dopad.
    - aktivisti = chteji ruzny veci podle svych pocitu (zavrit jaderne elektrarny, zavest degrowth, rikat pravdu, prestat jist maso, sazet stromy, zavest uhlikovou dan) Nema to dopad.
    - fosilni odpor = hybridni valka, zpochybnovani vseho
    - "filantropie" miliardaru = gates a jeho Breakthrough Energy a podobni
    - ? degrowth hnuti (asi spis jen takove uvahy)
    - politici = hlavne nenastvat volice

    potencialni mozne gamechangery

    1. AI = ze by se fakt namodelovalo neco, co se da delat, a investori by tomu uverili

    2. build projekt = neco jak v 50. letech komunisti presvedcili lidi, ze ma smysl postavit prehrady, zaridit bydleni pro miliony lidi, .. nebo Cina (v 1990 v cine zilo pod hranici internationalni chudoby 750 milionu lidi, ted je to 7 milionu lidi). Jako ze by lidstvo obsadil memplex "ma smysl budovat" (solary, vetrniky, AI, nuklearni energii, nuklearni fuzi, adaptaci krajiny...). Za myho zivota se dely napriklad dnes napro neuveritelne veci jako ze kdyz v obci chybela školka, postavily ji občani v "akci Z", protože proste se verilo ze je to dobra vec. Posun v imaginaci

    Co si myslim ze se ve skutecnostii stane: nic

    nejaky e/acc (aktivizovat lidi aby misto netflixu pracovali pracovali pracovali akcelerovali) nema sanci prorazit proti tem setrvacnym obrovskym energiim, ktere chteji predevsim status quo. Je to trochu jako feudalismus, kdy panovnik a vrchni slechta drzi nejvetsi profit (korporace, ktere ted maji nejvetsi profit) a udelaji vsechno, aby se ta rovnovaha nemenila. Jedina disruptivni oblast je ta digisfera, ale ta je jakasi nerealna, cely je to spis simulace

    Ale tak schweps se ptal jak je to s tou depopulaci, z jakeho pohledu je problem, proc musk tlaci na populaci atd., tak vysvetluju ten civilizacni build. je to to cemu rikas hypercivilizator a ano ma to Moloch vibes. Ale proste vynoruje se to na horizontu jako hnuti lidi, ktere unavuje bezesmyslnost jejich zivotu a preregulovanost (nesmi se nic delat z duvodu preventive precaution). Treba si neco fakt rozjedou, ale nevim, asi ne

    Takze budeme cekat, posilat si grafy, a pak US zacne strilet siru do stratosfery aby "zachranilo planetu"
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad "relevantni modely, ze opravdu je mozne zpomalit civilizaci"

    muze se zdat, ze civilizaci nejde zpomalit, ale to je spis dusledek rozhodnuti nezpomalit (z obvious duvodu, je to kratkodobe nevyhodne) a impaktu soucasnych zpusobu vyroby a spotreby. z toho systemoveho pohledu vychazi spis to, ze rust vede k vycerpani zdroju a tim k poklesu civilizacni aktivity. ta vlna peaku populace, poklesu populace a pak zase pozdejsi mensi narust s tim souvisi.

    cili heavy weight civilization-buildery by mely spis zajimat modely jak je mozne nebyt v tom modernizacnim projektiku zpomalen dusledky teto cinnosti, jelikoz ta cinnost je vazana na ekosystemove i neekosystemove zdroje planety... tzn. "zpomaleni" (kolaps, pomoc!) je celkem jiste, pokud nedojde k zasadnimu decouplingu bud v te "zelene" nebo te mimo-planetarni verzi :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    World’s renewable energy capacity grew at record pace in 2023 | Renewable energy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/11/worlds-renewable-energy-capacity-grew-at-record-pace-in-2023
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: a neni to zpusobene tim,ze inteligentnejsi a vzdelanejsi rodice maji mene nebo zadne deti? Jen hypoteza, data po ruce nemam..
    PER2
    PER2 --- ---
    pro zajimavot:

    - "The Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eruption was truly extraordinary in that it injected about 300 billion pounds of water into the normally dry stratosphere, which is just an absolutely incredible amount of water from a single event,"
    - "Some material reached the lower mesosphere, more than 30 miles above the Earth's surface, altitudes never recorded from a volcanic eruption. Previous studies found that the eruption increased water vapor in the stratosphere by 10% worldwide, with even higher concentrations in some areas of the Southern Hemisphere."
    - The extra water vapor also had a cooling effect in the stratosphere, leading to a change in circulation, which drove decreases in ozone in the southern hemisphere and an increase of ozone over the tropics.
    - The researchers found that the peak decrease in ozone occurred in October, nine months after the eruption.
    - The eruption produced just over 192,000 flashes (made up of nearly 500,000 electrical pulses), peaking at 2,615 flashes per minute.
    - “It turns out, volcanic eruptions can create more extreme lightning than any other kind of storm on Earth.”
    - “The scale of these lightning rings blew our minds. We’ve never seen anything like that before, there’s nothing comparable in meteorological storms.
    - “It was like unearthing a dinosaur and seeing it walk around on four legs. Sort of takes your breath away,” Dr. Van Eaton said.

    Study examines how massive 2022 eruption changed stratosphere chemistry and dynamics
    https://phys.org/news/2023-11-massive-eruption-stratosphere-chemistry-dynamics.html
    Giant Eruption Plume from Tonga’s Volcano Produced Most Intense Lightning Rates Ever Detected | Sci.News
    https://www.sci.news/othersciences/geoscience/tongas-hunga-volcano-eruption-plume-lightning-12024.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: zije se v doomismu, protoze establishment ani soukroma sfera nevzali jako celek hrozby spojeny s klimatem skutecne vazne.
    idealni by v pripade muska bylo, kdyby nebyl far-right-climate-change-denier :-,D
    kam na tohle chodis?? :)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    YMLADRIS: problem neni sehnat inzenyry, problem je sehnat levne inzenyry.

    A to opravdu neni pripad Muska nebo Bezose, protoze ti by byli schopni to zaplatit ale nechtej

    A to nejsem komous :) ale tahle nerovnost me vazne sere
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: nejsem si jista, zda mas zajem o dalsi hovor :)

    e/acc = manifest technooptimismu popisoval napr koubsky zde, ale ja to posunuju trochu dal (oni nerikaji ze je jen chvile jeste zkouset neco udelat nez se to rozpadne, oni rikaji ze uz se hrozne dlouho zije v doomismu a ze je potreba BUILDING hnuti). ale cely je to spis twitter projekt, nez ze by se to nejak vyznamne manifestovalo v realite. muskovi je rozpad ekosystemu imho jasnej

    ad zlepsit skolstvi. no ono to skolstvi se tak nejak zlepsuje porad a porad z toho vychazi tento graf a to jde jen o to kolik lidi neumi cist. natozpak nejaka špičkovost. Mozna jsou nejake geneticke limity, takze skutecne potrebujes našukat 3mld lidi kdyz chces vic inzenyru

    to, ze je nejslabsi misto jeho projektu je kde sehnat lidi, to rikal opakovane. Ono totiz dostatecne vyspely clovek neni jen 10x efektivnejsi ale treba taky 50x a pritom to neumime nejak vynahradit (kooperace ve skupine 100 lidi funguje uplne jinak nez mezi osmi lidma)

    s tou zatezi na biosferu je mi to jasny. ale jak pisu. dokud nejsou nejaky relevantni modely, ze opravdu je mozne zpomalit civilizaci (jako aniz bys vybombardoval mesta nebo tak), tak je to (degrowth) takova teoreticka vec..

    Technologie a trhy vyřeší jakýkoli problém lidstva, tvrdí miliardář ze Silicon Valley v Manifestu technooptimismu
    https://denikn.cz/1275926/technologie-a-trhy-vyresi-jakykoli-problem-lidstva-tvrdi-miliardar-ze-silicon-valley-v-manifestu-technooptimismu/?cst=6ca1fb0365498a9bffd4cb3fe9cd7ad8f9b98c76f073bb8f00652c5fe95e71bf

    E/acc = efektivni acceleracionismus, ma to byt odpoved na EA = efektivni altruismus, coz je hnuti ktere se snazi vypocitat jak efektivne delat dobro, ale posledni dobou se bohuzel ci bohudik zameruje predevsim na zpomaleni AI (vnimaji to jako existencalni hrozbu).

    kdyby te E/acc zajimalo nejak vic (prozkoumat nepritele :)) tak tuhle byl u Lexe Beff Jezos (neplest s Jeffem bezosem)

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: je to tak, Japonsko, Korea, ale ta DEMOGRAFICKÁ PAST, je hrozbou i pro Rusko...

    nevím co je e/acc ale sousloví "AKCELEROVAT CIVILIZACI NA MAX NEŽ VYPUKNOU PROBLÉMY" mě jednak děsí, druhak připomíná Thomasův theorém: Situace definována jako reálná, se stává reálnou ve svých důsledcích (sociologie tomu říká "sebenapľnující se proroctví). Takto se každopádně nedá uvažovat...pokud má "málo inženýru" (o čemž pochybuji), tak posílím školství a vědu a nepostupují tak, že "našukám" další tři miliardy lidí :D

    Nicméně...rozumím kam míříš, málo kvalifikovaných lidí. Takže než hrstka vyvolených tech-miliardářů odletí na Mars, tak aby k tomu bodu došli, potřebují ještě pár miliard navrch (což ZVÝŠÍ DEGRADACI BIOSFÉRY, tenké slupky života, která udržuje vše živé ve známém vesmíru).

    Tohle doporučuji každopádně:

    Faktomluva - Hans Rosling | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/faktomluva-381703
    Hans Rosling - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Rosling
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: kdybych musela vymyslet v cem by to mohlo predstavovat existencialni risk, tak ze mimo totality nemuzes zeny donutit aby mely 2.2 potomku. a pokud nemaji, tak se ti ten pokles nezastavi na tebou zvolenych miliardach lidi, ale bude pokracovat porad dal. To ale nevime, zda se stane, protoze takova situace jeste nebyla (ze by bylo malo lidi a zkousely se ruzne pobidky, aby lidi meli vice deti, v situaci kdy se ale svet ekosystemove rozpada).

    co se tyce te rozpadajici se ekonomiky (pracuje, bada, slouzi .. mene lidi) a te pece o starnouci populaci, to imho ted probada japonsko a korea (robotizace asi) a svet se z toho nasledne pouci

    musk je podle me e/acc tj chce akcelerovat civilizaci na max, aby se stihlo postavit, co se da stihnout postavit, nez vypuknou velke problemy. Uz ted nema dost kvalitnich inzenyru na vsechny svoje projekty a tim samym trpi cela technosfera, takze on by chtel vic miliard lidi, aby vic lidi mohlo badat rakovinu a baterie a whatnot. Spis nez malo miliard aby nejedli tolik masa. Kdo ma pravdu se nevi, dokud to AI nejak seriozne nenamodeluje
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Super video o emisích aut. Video je určené pro ty jedince, kteří si myslí že je jedno jestli spálíš benín v autě, nebo uhlí pro elektriku.

    https://twitter.com/NicklasNilsso14/status/1744615674423484786
    PER2
    PER2 --- ---
    pojd mi hop, zerte plice

    Chvaletice získaly výjimku z emisních limitů, žalobu ekologů soud zamítl
    Chvaletice získaly výjimku z emisních limitů, žalobu ekologů soud zamítl - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/soud-chvaletice-vyjimka-ekologie-elektrarna-emise-limity.A240109_154036_pardubice-zpravy_mvo
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: no jasný, to byl literární obrat, Prof. Kulhánek myslím říkal "velikost fotbalového stadionu (vyhynutí dinosaurů 65 mega zpět)

    a PDF od Akademie věd, ať to tu neplevelím nesouvesejícími posty
    https://www.avcr.cz/export/sites/avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/avex/files/2020-04-Klimaticka-zmena.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Poland to halt logging in 10 of its most ancient forests | Poland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/jan/09/poland-to-halt-logging-in-10-of-its-most-ancient-forests
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam