TADEAS: to tak urcite je.
ad nejde zpomalit "je to jen rozhodnuti" = ale lidsti akteri jsou taky je molekuly, ktere se dle fyzikalnich zakonu nekam setrvacne pohybuji. ze by AI spocitala zda to jde zpomalit jsem nemyslela jen vypocitat lepsi baterky na skladovani energie, ale prave jak to udelat, aby mohlo byt rozhodnuti jiny. my v nasi omezenosti nevime, v cem je problem: chybi lidem informace? pribeh? jina nez materialni zabava? jsou problem miliardari? nebo jak to teda je.
ja to beru takhle
- aktualne je techno-reseni hodne zasekly (oproti tomu kdyby se to jelo stylem manhattan project nebo moon landing). Tesla v dubnu publikovala Sustainable Energy for All Earth = nulovy zajem medii, nikoho to nezajima.
https://www.tesla.com/ns_videos/Tesla-Master-Plan-Part-3.pdf Nevim proc to tak je. Proc se nejede ten build build build
Akteri
- vedci = aktualizuji svoje grafy, pisou texty pro nerdy. Nema to dopad.
- aktivisti = chteji ruzny veci podle svych pocitu (zavrit jaderne elektrarny, zavest degrowth, rikat pravdu, prestat jist maso, sazet stromy, zavest uhlikovou dan) Nema to dopad.
- fosilni odpor = hybridni valka, zpochybnovani vseho
- "filantropie" miliardaru = gates a jeho Breakthrough Energy a podobni
- ? degrowth hnuti (asi spis jen takove uvahy)
- politici = hlavne nenastvat volice
potencialni mozne gamechangery
1. AI = ze by se fakt namodelovalo neco, co se da delat, a investori by tomu uverili
2. build projekt = neco jak v 50. letech komunisti presvedcili lidi, ze ma smysl postavit prehrady, zaridit bydleni pro miliony lidi, .. nebo Cina (v 1990 v cine zilo pod hranici internationalni chudoby 750 milionu lidi, ted je to 7 milionu lidi). Jako ze by lidstvo obsadil memplex "ma smysl budovat" (solary, vetrniky, AI, nuklearni energii, nuklearni fuzi, adaptaci krajiny...). Za myho zivota se dely napriklad dnes napro neuveritelne veci jako ze kdyz v obci chybela školka, postavily ji občani v "akci Z", protože proste se verilo ze je to dobra vec. Posun v imaginaci
Co si myslim ze se ve skutecnostii stane: nic
nejaky e/acc (aktivizovat lidi aby misto netflixu pracovali pracovali pracovali akcelerovali) nema sanci prorazit proti tem setrvacnym obrovskym energiim, ktere chteji predevsim status quo. Je to trochu jako feudalismus, kdy panovnik a vrchni slechta drzi nejvetsi profit (korporace, ktere ted maji nejvetsi profit) a udelaji vsechno, aby se ta rovnovaha nemenila. Jedina disruptivni oblast je ta digisfera, ale ta je jakasi nerealna, cely je to spis simulace
Ale tak schweps se ptal jak je to s tou depopulaci, z jakeho pohledu je problem, proc musk tlaci na populaci atd., tak vysvetluju ten civilizacni build. je to to cemu rikas hypercivilizator a ano ma to Moloch vibes. Ale proste vynoruje se to na horizontu jako hnuti lidi, ktere unavuje bezesmyslnost jejich zivotu a preregulovanost (nesmi se nic delat z duvodu preventive precaution). Treba si neco fakt rozjedou, ale nevim, asi ne
Takze budeme cekat, posilat si grafy, a pak US zacne strilet siru do stratosfery aby "zachranilo planetu"