XCHAOS: Dík. Chápu to tak, že IPCC pracuje s ensemblem modelů, který jim dá intervalový odhad. Pracují s ensemblem, protože apriori _neví_, který z těch modelů je správně a který ne. No a toto video říká, že když cherry-pickneš pár konkrétních modelů, které modelují i vliv konkrétního druhu oblačnosti, tak dostaneš odhad, jehož horní limit je okolo 8.5C. Ne jeho průměr, ale jeho horní odhad. A z toho je vyvozeno, že se otepluje 2x rychleji, než jsme si mysleli. To mi není jasné, proč? Jestli to chápu správně, tak je to ten nejpesimističtější odhad z nejpesimističtějších modelů.
Pokud by tyto "pesimističtější" modely byly věhorodnější, proč se vůbec zaobírat tím zbytkem? Vědci k tomu musí mít nějaký důvod. Chápu, že tyto modely je těžké validovat, protože historická data oblačnosti nejsou a nebudou a modelů, které by bylo možné ověřit na mikroúrovni jednotlivých dní není mnoho, protože mají z principu jiný design. Ale to, že ověřím něco na pár dnech nebo týdnech dnes neznamená, že by to věrně modelovalo oblačnost před miliony let, ne? Předpokládám, že atmosféra měnila své složení.
Ta čísla o cenách za internet atp vzala kde? Já to nechci hejtit, já chápu, proč varuje a že oteplování povede k inflaci atp. K inflaci ale vede i špatná hospodářská politika (jako když se například dotují FVE pro rodinné domy namísto investic do společné infrastrukury).
Super video. Hodně otázek. Díky.