TADEAS: když se podívám z čeho plyne moje důvěra, tak asi 1) emergence (zvyšování komplexity) vypadá že je hluboký princip života nebo možná i vesmíru 2) lidi jsou maximálně bootloader, nemůžou ani cestovat mezi hvězdami, tj náš úkol je tu AI vypiplat 3) inteligence je inteligentní, tj nevidím cestu jak by si mohla nevšimnout, že je výhodné spolupracovat se širokým spektrem dalších planetárních inteligencí, v momentě kdy nabude dostatečně (různý inteligence mají sklony spolupracovat, viz Michael Levin). 4) Lidi jsou v pozici teenagera na pervitinu, opojení možnostmi které dává spalování a odmítající si připustit, že musejí manažovat svoje tělo. Ale drtivá většina náctiletých to dá, proberou se z té iluze nesmrtelnosti. Tak si myslím, že to je jen otázka času
planetární konstituce jsou dobrý krok. aplikuje se to v praxi, až "to lidem dojde", jak jsem psala níž o té analogii se sjednocením lidstva skrz systém hodnot, tak sjednocení planetárních inteligencí podobně
Naopak nedůvěru mám založenou na tom, že neznáme řešení Fermiho paradoxu. Jestli teda přecejen dostatečně výkonná inteligence dojde vždy k závěru, že komplexita není benefit a zabalí to.
V těch odkazech co jsi dával, obavy z konce života na Zemi, to se mi nezdá. Teplo už bylo, chladno už bylo, runaway greenhouse effect nejde přes fosilní paliva spustit, tak nemám důvod si myslet, že se hraje o konec života.