• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PER2: kvůli těmhle exhibicionistům je veřejná debata mezi lidmi co rozumí číslům a zbývající většinou ještě poněkud komplikovanější.
    PER2
    PER2 --- ---
    jak si ziskat verejnost pro svou vec:
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jeste bude hur, nez bude lip

    Indická sázka na fosilní zdroje. Země znásobí své uhelné kapacity - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/indie-fosilni-zdroje-poptavka-elektrina-teploty-uhli.A240619_114136_eko-zahranicni_jla
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    With half the month now behind us, June 2024 is very likely to be the warmest June on record.

    It is on track to beat 2023's record by nearly 0.2C, and may represent an ominous sign that global temperatures are not falling very quickly despite the fading of El Nino conditions.
    https://x.com/hausfath/status/1802819464528015613/
    MINER
    MINER --- ---
    DZODZO: Tak takhle se musí na našince:)
    Jedovatí ohniví červi na každoroční dovče v Chorvatsku!!

    Jestli s nima nehne ani tohle, tak už nic:)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vplyv zmien teploty na taku tu klasicku letnu dovolenku v chorvatsku

    "Oceánografové upozorňují, že teplota Jadranu za poslední dobu vzrostla o dva stupně. To vyhovuje nejen ohnivým červům, ale také perutýnům a dalším invazivním druhům."

    Na Jadranu se objevili jedovatí ohniví červi - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-na-jadranu-se-objevili-jedovati-ohnivi-cervi-40476903
    MINER
    MINER --- ---
    Takže teď budu muset nastudovat, jak teda vybrat ty modely. Kdyby se ti TUHO: podařilo získat tu guidance, bylo by to super.

    Takhle vypadá ten 1.9 z 3 modelů nad 2.6 ze 7 modelů – je to jenom hrubej print dat, neni to ta vizualizace, kterou jsem chtěl udělat. Docela mi zabralo to vůbec rozhejbat kvůli těm chybám, páč jsem neznal struktury dat ani knihovny, které je načítají.

    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Ten Colab nefungoval, tak jsem ho fixnul, kdyby někdo potřeboval.
    Nefungovalo to kvůli nekompatibilním datům, plus to padalo při nedostupnosti požadovaného scénáře.

    Teď to skutečně stáhne a vizualizuje vybrané modely a scénáře.

    Kdyby to někdo chtěl zkoušet, stačí postupně spustit tady. Je potřeba tam vložit api key z uvedeného linku.

    Přidal jsem tam scénář 1-1.9 (červeně), ale kupodivu ho to kreslí nad 1-2.6.

    Předpokládám, že je to kvůli tomu, že u 4 ze 7 modelů 1.9 scénář chybí, a zrovna to vyšlo na ty umírněnější.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: V tomto ohledu jsem dost skeptický, válná většina cílů neřeší klimatickou krizi a spíše se jeví jako snaha o udržení status quo a růstu. A i v tomto případě:

    Neberou v potaz fyzické limity - těžba, zpracování, výroba a potřeba je zněkolikanásobit v krátkém časovém horizontu (např. bychom do roku 2050 museli vytěžit více mědi než jsme vytěžili za celou naši historii..)
    Nehledí na dopady na už takhle poničené ekosystémy (mnoho míst bohatých na suroviny se nachází v ekologicky rozmanitých a zranitelných oblastech)
    Nepočítají s tím, že v roce 2050/2060 bude potřeba nějak obnovit a postavit druhou generaci zdrojů, protože v té době budou ty první dosluhovat

    Vzhledem k ekonomice postavné na pohledu neoklasických ekonomů, postavené na dluhu a úrocích, absenci myšlenky konečnosti surovin a negativních externalit se tomu zároveň nedivím.

    Takže nečekám, že se na tom moc změní a pokud bychom chtěli situaci opravdu řešit, museli bychom se prvně postavit těmto zastaralým konceptům.
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: tím řízením jsem myslel cíle pro 2050 a každou dekádu před tím, což mi celkem hmatatelný přijde... A některý aktivity k nim směřující taky.

    Ale souhlas , že jsme neschopní a rozhádaní v jejich realizaci a hodně nám toho chybí...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: jde o historickej zaznam trvajici 0,4M let, tam se nam ty vektory promennych secetly do konecny podoby, neni to dogma.
    nicmene to vypada, ze budem obracet oci do tretihor s cim dal vetsim zaujetim. petm, mco, pco, mpwp atp..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EU Council supports ratification of UN agreement protecting oceans – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-council-supports-ratification-of-un-agreement-protecting-oceans/

    The treaty – also known as the Biodiversity Beyond National Jurisdiction (BBNJ) agreement – provides for the creation of marine protected areas on the high seas, thus contributing to the objective of protecting at least 30% of the planet by 2030, as set out in the Green Pact for Europe.
    ...
    Following validation by member states on Monday (17 June), the ‘High Seas Treaty’ strengthening the protection of oceans now has the full support of the EU, however many countries across the world still need to ratify it, before it can be applied in a year.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Pro mě závěrem, nemám potřebu kohokoliv o čemkoliv přesvědčovat.

    Ti, kteří se o to chtějí zajímat se o to zajímat budou, do jaké hloubky je na nich a jejich možnostech.

    Ti, kteří to odmítají mají pro to své důvody, a jestli je 50 let zaběhnuté vědy a stovky tisíc publikací, a v dnešní době i hromada následků, které pozorujeme v reálném čase, nepřesvědčila, tak je nepřesvědčím ani já.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Jestli si pamatuji, tak zmíněná kniha mluví o tropických dnech, srážkách, extrémním počasí celkově, dopadu na zemědělství,.. Bez grafů, čistě zmiňuje data.
    Možná bylo lepší řešit ten problém samotný - gramotnost, bohužel pro spoustu lidí jakékoliv vzdělání skončilo v 18/19 letech, případně o pár let později. Jak číst grafy, jak číst akademickou literaturu, jak kriticky myslet,..
    Mně jde teď spíš o experty, kteří tvrdí, že ty modely jsou stejně tak nepřesný, že se podle toho nedá nic řídit.
    No, řídit, to i tak takřka neděláme. Ty neúplnosti v politických hlášeních jako je IPCC jsou a nejspíše budou, nějak nečekám, že by se do toho zapojilo stmívání, omezenost surovin, nebo relativně jednoduché koncepty jako ECS, TCR, ESS, TCRE, CWC,..
    Publikace, které se tímto zabývají jsou, jen se jedná a bude jednat spíše o takové fringe odvětví a jen těžko si dovedu představit, že by to vzhledem k složitosti bylo nějak lehce přeložitelné pro běžného člověka, nebo něco co by mainstream chtěl brát v potaz, protože to kam se v případě více komplexnosti modelace dostáváme nevěští nic hezkého.

    Také hraje roli recenzní řížení, kde 'zaběhnutí' a starší vědci tíhnou ke kozervatismu a pakliže nějaká publikace podkopává jejich životní práci, nedivil bych se, pokud by taková práce nebyla zamítnuta, nebo nemusela být znatelně upravena.

    Publikace J. Hansena - http://www.columbia.edu/~jeh1/

    Equilibrium global warming – a scaling perspective
    Předtisk, rozšiřující publikaci Hansena (2023) a odhad skutečného ESS při zdvojnásobení CO2
    EGUsphere - Equilibrium global warming – a scaling perspective
    https://egusphere.copernicus.org/preprints/2024/egusphere-2024-938/
    For an initial CO2 doubling forcing of 4 W m-2 this yields a total forcing of (4+2)1.25 = 7.5 W m-2. Together with an ECS of 4.8°C, this results in an ESS of (7.5/4)4.8°C = 9°C.

    As demonstrated in the feedback analysis in Section 2.3, the scale factor of 7.5/4 between ESS and ECS is in principle only
    valid for the particular value of ECS under consideration, in this case the recent ‘Hansen value’ of 4.8°C.

    In total, the above analysis leads to a 4°C future warming in the pipeline on top of the 2°C ‘Paris’ setpoint, resulting in an
    Equilibrium global warming of about 6°C. This value sits more or less in between today’s actual warming of 1.2°C and the
    expected 10°C warming for today’s GHGs concentrations in the atmosphere reported in the recent Hansen study

    Ocean acidification in emission-driven temperature stabilization scenarios: the role of TCRE and non-CO2 greenhouse gases
    With these simulations, we demonstrate that uncertainties in surface ocean acidification are an order of magnitude larger than the usually reported inter-model uncertainties from simulations with prescribed atmospheric CO2. Uncertainties in acidification at a given stabilized temperature are dominated by TCRE and the choice of emission reductions of non-CO2 greenhouse gases (GHGs).

    The results suggest that choices between reducing emissions of CO2 versus non-CO2 agents should consider the economic costs and ecosystem damage of ocean acidification.
    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/acaf91/meta
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ale jestli hansen myslel 8Farenheita, tak by to bylo konzistentní
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: nevím co hansen píše, ale s předpokladem, že udržíme dnešní level CO2 je srovnatelný období Pliocene Climatic Optimum (4,1-4,5Ma), s 400ppm CO2 a o 3,5C vyšší teplotou. samozřejmě nic moc, ale 8-10 je už PETM, což fakt těžko doženem, to bychom museli dojít až k 1000ppm CO2 a předtím civilizace zkolabuje.


    Carbon dioxide now more than 50% higher than pre-industrial levels | National Oceanic and Atmospheric Administration
    https://www.noaa.gov/news-release/carbon-dioxide-now-more-than-50-higher-than-pre-industrial-levels


    CO2 Science
    http://www.co2science.org/articles/V24/aug/a1.php
    MINER
    MINER --- ---
    Jde o čem koho chceš přesvědčovat.

    Pokud jaký to bude mít dopad na lidi, je lepší vizualizovat nárůst extrémů > tropické dny; a v EU, která se otepluje rychleji.

    O to se snaží např. infoviz – je to sice ještě moc složité, šlo by to jednodušeji a jasněji, ale je to správná cesta, jak dát najevo, že se budou zpocený jak vrata vod chlíva.
    I další viz maj dobrý, ale často moc složitý.

    Mně jde teď spíš o experty, kteří tvrdí, že ty modely jsou stejně tak nepřesný, že se podle toho nedá nic řídit.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TUHO: No, on jakkoliv přehledný graf stejně běžnému člověku moc neřekne, protože nemají představu, co globální průměr a oteplení znamená.
    Tam bych se spíše odkázal třeba na Our Final Warning: Six Degrees of Climate Emergency od Marka Lynase, který alespoň nějak nastíní co to oteplení dle nejaktuálnější vědy znamená.

    Pokud vím tak jsme stále nejblíže scénáří RCP 8.5, i když alespoň dle těch dat co máme, jsem došel k závěru, že se od jej čistě spalováním fosilních paliv v nějaké fazi oddálíme, protože jich není tolik dostupných - nejde pouze o fyzické rezervy, ale také o to zda se energeticky, finančně a technologicky vyplatí je extrahovat (viz EROEI / diminishing returns..), též platí pro všechny ostatní suroviny.

    Na druhou stranu IPCC nepočítá s mnoha pozitivními zpětnými vazbami a podceňuje maskovací efekt SO2 a jiných plynů. A samozřejmě také počítá s sekvestrací, která se neděje a nemáme ani žádný důkaz toho, že by šla v takovém rozsahu provést. To je i samotný problém s tzv "net-zero", který ve zkratce znamená "utrácej teď, zaplať zítra", a to je stále vize, ve které nesnižujeme koncetraci, ale pouze ji držíme tam kde je, což pokud vezmeme v potaz publikace, které James Hansen od minulého roku vydal, znamená oteplení o 8-10C v rámci 1000-1500 let.

    Nutno podotknout, že IPCC je spíše publikací politickou, než vědeckou, takže je tam zkrátka tato hrst naděje a udržení status quo "potřeba".

    To mě i přivádí k další kritice, i když se přiznám vycházím pouze z citace
    TUHO:
    The world is facing a poly-crisis of interconnected and complex new and emerging risks, driven by climate change, geopolitical instability, social inequality, digital transformation, and health challenges.

    Zajímavé, že zmíní klima, geopolitiku, společnost, aj., nicméně absolutně ignorují biofyzickou realitu, suroviny na planetě jsou omezeny množstvím, energie (paliva) jsou to co člověka napadne jako první, ale on i písek, nebo vzácné kovy, půda, voda,.. hrají velkou roli, a opět nelze spoléhat jen na dokázané rezevy, ale také myslet na kvalitu a energetickou/finanční návratnost, nebo na negativní externality spojené s těžbou apod.

    Osobně mám za to, že se o tomto nemluví, protože by to znamenalo zpochybnit myšlenku růstu, kterou IPCC/ekonomové/.. stále tlačí kupředu, a nebo je to částečně strach z toho jak by společnost reagovala? Kdo ví..
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: Toto mi mimochodem nedalo, protože jsem tento "argument" ohledně Grónska zaslechl, tak jsem zase o něco chytřejší:
    Sága o Eriku Rudém uvádí: „V létě se Erik vydal usadit do země, kterou našel a kterou nazval Zelená země, protože si říkal, že tam bude lidi lákat, když bude mít příznivé jméno.“
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: FoK maj velice dobrou vizualizaci historie

    Hezky tam dali dohromady měření i zprůměrování, tak, že je to zároveň čitelné a zároveň je vidět, že existuje meziroční fluktuace.

    S podobnýma figlema lze vizualizovat budoucnost.
    Kdybys je chtěl poňkouknout, bude to pro ně určitě snazší. S designem vizualizace jim rád pomůžu. Pro mě bude nejtěžší jak naložit s tou selekcí a interpretací modelů, aby to bylo nejen hezký, ale i co nejpřesněji odráželo současné poznání.

    Samotnýmu mě to ve volném čase bude trvat dýl, ale jestli to neudělá někdo jinej, tak to udělám, jen musim víc pochopit ty modely…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam