• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Renewables overtake fossil fuels to provide 30% of EU electricity | Renewable energy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/jul/30/renewables-overtake-fossil-fuels-to-provide-30-of-eu-electricity
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: Kanada je zajímavá tím, že populace to tam bere vážně a nepropadla dezinformačním kampaním, jako třeba v USA. Takže půjde o dost tvrdý politický střet. Politici se chtěj dělat hezký, ale reálně nemaj šanci takhle zásadníma věcma vůbec pohnout....
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    YMLADRIS: casem ty LLM snad nebudou tak presvedcive fabulovat - http://arxiv.org/pdf/2304.13734 , https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/comments/18g73xj/teach_your_llm_to_say_i_dont_know/

    Ale bojim se, ze zezerou prilis elektriny a stejne budou delat veci moc pozde a takovy, jaky muzou delat lidi uz davno.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: kleroterion resp. citizens' assembly se kvuli klimatu snazilo prosadit XR, mimochodem
    Citizens' assembly - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Citizens%27_assembly

    LLM: vadi mi, ze LLM nerozumi tomu, nakolik je ono samo duveryhodne, tj ze "nevi" ze halucinuje (odhaduje veci na zaklade podobnosti) a "nevi" jak moc je "jiste" co tvrdi. Chapu ze dokud zadnou jinou rozhodovaci metodu nema, tak to asi nemuze byt jinak.

    Az se v ML dosahne toho skutecnejsiho reasoningu from first principles, snad to neco rekne k tomu, ktere otazky ma smysl resit halucinovanim a ktere ne. A treba to prevezmou lidi. Tj zacne byt normalni rikat "nevim zda 12 nebo 20 DPH a to je uplne v poradku ze to nevim. na to se ma udelat socioekonomicky model". A postupne zacne byt politicky prijatelne "nechat to na ML inzenyrech". Mineno ty otazky jak teda stabilizovat klima.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: jj, s LLM delam a obcas je i trenuju, takze celkem chapu, jak jsou nadratovane. Ta analogie je pekna v tom, ze vetsinu casu jedeme vsichni na automat, ktery v zasade aplikuje pravidla. Nemame cas resit, jestli plotna pali nebo ne, jestli mame hlad, nebo zavrit oko, kdyz do nej leti triska. A ani nemame kapacitu si poctive vyhodnotit, jakeho politika vlastne bude nejlepsi volit. Takze nastupuji zkratky a emoce. Mame sice vedomi a jakousi tenkou neokortex vrstvu pro racionalni uvazovani, ale jeji pouziti je pomale a casto vede k vice otazkam nez odpovedim. V neustale komplexnejsim svete je tak cim dal vetsi hlad po jednoduchych resenich a odpovedich. A to presne nam nabizi PR masinerie vsech politickych stran - volte dobro, protoze jinak fasismus/komunismus. Tohle jedou uplne vsichni bez rozdilu. Markyz de Condorcet uz behem osvicenstvi argumentoval, ze demokracie muze fungovat pouze pokud kazdy ucastnik kolektivniho rozhodovani vybere spravne reseni s pravdepodobnosti > 1/2. Pokud ne, tak je lepsi, pokud rozhoduje jedinec (https://en.wikipedia.org/wiki/Condorcet%27s_jury_theorem ). Casta interpretace je takova, ze potrebujeme skvele skolstvi, aby toho lidi byli schopni. Ja osobne si myslim, ze ani se skolstvim toho lide v prumeru schopni nejsou. (Tedy jsou: jsou schopni rozhodnout, jestli zasit zito nebo kukurici, protoze tomu je schopny porozumet skoro kazdy. Ale jestli ma byt DPH 12% nebo 20%, nebo jestli se ma uctovat elektrina po fazich nebo souctove, to vetsine populace ani nevysvetlis, protoze pro ne je elektrina takove male kouzlo.) Otazka je cim nahradit demokracii, aby se nezvrhla v tyranii. To nevim. Mozna by castecne reseni bylo aspon toto: https://en.wikipedia.org/wiki/Kleroterion - mohlo by to odstranit tu silenou korupci, propagandu a rozdelovani spolecnosti skrz emoce behem volebnich kampani (ktere probihaji vlastne porad). A kvuli kterym nejsme schopni se domluvit ani na tom, jak to klima uplne nevyridit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Kanada slibovala klimatická opatření, místo toho investuje do ropovodu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/kanada-ropa-ropovod-sliby-dohoda-dostavba-investice.A240726_125056_eko-zahranicni_jla

    Ačkoli Kanada se již několik let dušuje, že to s ochranou klimatu myslí vážně, realita je trošku odlišná. Země zůstává jediným členem skupiny G7, který do atmosféry vypouští mnohem více skleníkových plynů než v roce 1990. Potvrzuje to i nejnovější rozhodnutí tamní vlády, které se týká převzetí ropovodu Trans Mountain a jeho následného rozšíření.

    ...

    Ještě v roce 2015 ze přitom strany kanadské vlády zaznívala velkolepá prohlášení týkající se silných klimatických ambicí. „Kanada je zpět, přátelé,“ zaznělo ze strany Justina Trudeaua jako kanadského premiéra na klimatickém summitu v Paříži.

    ...

    Plánovaná dostavba ropovodu ale není jediným problémem. Kanada totiž stále platí miliardové dotace ropnému průmyslu. Současná vláda zároveň schválila celou řadu kontroverzních ropných i plynových megaprojektů. V roce 2016 šlo kupříkladu o projekt LNG v severní Britské Kolumbii za 36 miliard dolarů, uzavírá The Guardian.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: jenze ten prinos spolecnosti se da krasne vycislit. Co se tyka relaxu mas vzdycky alternativy, lide nepotrebuji jit do tezko pristupny oblasti alp a tam si dat pivo a welness, aby si odpocinuli, o tom se myslim hadat nemusime? Proste nektery veci jak rikas jsou obvious.

    Jasne, nic se neda vypocitat do perfektniho detailu, tak to funguje i u negativnich externalit. Ale ty kazdodenni rozhodnuti se daji resit selskym rozumem a aplikaci trocha zodpovednosti za to, co se kolem nas deje.

    ...

    Ad ten kdo tu rozdava minusy, plz argumenty, at se nekam posunem a neni to jen libi nelibi...
    MINER
    MINER --- ---
    OT_: Pokud má jedno město 2 mega turistů ročně, nezdá se mi, že by na to lidi neměli.

    Švýcar nejsem, a byl jsem tam už několikrát, protože tam jsou nádherný hory.

    Nic, co popisuješ, jsem tam ani jednou nezažil. Za tejden tam nějaký vrtulník potkáš, ale ani ne každej den.

    Nedává žádnej smysl vozit pytle cementu vrtulníkem, když můžeš využít EV náklaďák s větší kapacitou, který tam obsluhují vše, co je dostupné po silnici. Je to řádově levnější a snazší.

    Je možný, že tam zrovna někdo něco stavěl a těch 200 metrů měl jen překladiště. Jednou jsem tohle taky zažil: během ani ne hodiny to měl vyřešený, a další dny zas nic. S tim, jak je to zařízlý do údolí, tak to může být potřeba i na nízko položené chaty nebo soukromé baráky, kam to jinak dostat nemusí být jak.
    OT_
    OT_ --- ---
    MINER: Já tam právě nějaký čas strávil a to nebylo několik vrtulníků týdně, v podstatě tam od od rána do západu slunce bzučely vždy tak 4 vrtulníky za hodinu, celkem dost mě to tam v těch velebných horách štvalo. A ten příklad se stavebninami byl opravdu na stavbu kousek za začátkem obce, jinak bych to tu nepsal. Samozřejmě nevím, zda je to tam běžná praxe, nebo si jen nějaký boomerský vykuk liboval, jak vrtulníkem vyjebal se zákazem spalovacích aut (což si myslím, že bude asi pravděpodobnější). A btw. funkční region je to tak leda pro japonské turisty, i pro běžné Švýcary je Zermatt drahý.
    Howgh, tímto končím s off topicem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: otazka, zda horske chaty obsluhovane vrtulnikem je vrcholny satanismus (pro tebe obvious). nebo zda ma smysl recyklovat petky, nebo sazet stromy, nebo zasnezovat sjezdovky, nebo letat na dovolenou atd atd. To minim tim LLM uvazovanim. Tobe pivo asociuje nejaky veci, takze mas nazor. Ale ve skutecnosti neni ekonomicko/sociologicko/earth system model, ktery by inzenyrsky rekl "ma to takove a takove dopady", vcetne zamestnanosti, well-being obyvatelstva atd. a dalo by se evidence-based rozhodnout jak moc je neco zlo nebo dobro. a to i minim tim, ze nemame data a modely. kazdy ma nazor, ze neco je zlo, obviously. bitcoin, AI, turismus, daně, miliardáři, ... ja treba nechapu kolektivni sporty. za usetrene biliony by se dal vycistit ocean prece
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: problem kterej zminujes

    "O několik řádů větší problém jsou miliony lidí jezdících autem do práce, místo aby používali šetrnější dopravu."

    Ma uplne stejnej root cause jako pivo vrtulnikem :)
    MINER
    MINER --- ---
    MATT: Na tom se tu asi shodneme (doufám všichni).
    Jen bych sem vrátil ty priority.
    O několik řádů větší problém jsou miliony lidí jezdících autem do práce, místo aby používali šetrnější dopravu.

    Ty socializovaný negativní externality jsou ale skutečně systémovej problém. A to dokonce nejen u emisí.
    Bohužel další příklady jsou highly-processed food => epidemie obezity. Sociální sítě => polarizace a eroze demokracie.

    Bohužel prostě jako lidi nikdy nepřemýšlíme víc než pár let dopředu a rozhodujeme se podle aktuálních emocí bez uvážení dopadů, které nevidíme hned.

    Přitom téměř každý jev nebo chování, má jiný dopad v masovém a dlouhodobém měřítku, než samotná jedna aktivita.

    Otázka je, jak to změnit.
    MATT
    MATT --- ---
    TUHO: MINER: imho jsme selhali na ocenovani (budoucich) externalit. casto je to pak spojeny, ze privatizujem zisky, ale nasledny naklady pak nese spolecnost.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: tleska a podporuje. jednak ti kdo s tak blbym napadem prisli, dale ti turisti davajici si tam pivo a take 49.000 lidi, kteri dali videu like. To je ten problem na kterej sem upozornoval a cela pointa myho prispevku.
    MATT
    MATT --- ---
    New study disputes Hunga Tonga volcano's role in 2023–24 global warm-up
    https://phys.org/news/2024-07-disputes-hunga-tonga-volcano-role.html
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Můj point jsou hlavně ty priority.
    Vrtulníkům nikdo netleská, a je to snadno řešitelný už současnejma EV cargo dronama. Vlastně bych se divil, kdyby na ně do dekády nepřešli, páč to bude i levnější.

    Myslim, že hlavní rozpor máme v tom, jestli se vůbec vyplatí tímhle pálit čas. Můj hlavní point byl, že focus potřebujeme jinde, ne že bych tleskal vrtulníkům.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BESH: nerikam. Rikam, ze tam je alespon ucel cesty s pridanou hodnotou. Nerad bych se dostal do diskuze, ze dokud nevyresime magistralu, nebudeme resit jine problemy, ktere klimatu pomohou.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: to je stale nepochopeni. Nejde o to, jeszli neco zmeni svet, jde o to, ze lide fandi, roztleskavaji a venuji pozornost vecem, ktere klimatu skodi, misto aby svuj cas a usili venovali vecem, ktere pomahaji.

    Mj. ten tweet spada do letecke dopravy 2,2% na tvem obrazku.

    A nez odpovis, vem prosim v uvahu, ze my nejen ze se pro zastaveni globalniho oteplovani musime dostat na net zero, ale my musime take dostat co2 z atmosfery (oceanu), ktery jsme si tam na dluh ulozili. Protoze i net zero znamena stale ohrivani planety.

    Jinak sme v souladu, ze problemy se musi resit podle priorit, tedy dle tveho grafu nejvetsi focus na prumysl. Je nas ale 8 miliard a jsme schopni pracovat na vice problemech soucasne.

    Pro me prioritou jedna ale neni co mas v grafu, ale mindset lidske spolecnosti. Protoze pokud vrtunik vozici pivo nevidim jako problem, pak jsem si jisty, ze v praci nebudu mit klimaticky osvicenejsi akce.
    BESH
    BESH --- ---
    SHEFIK: Vetsina aut veze jednoho cloveka a vetsina tech jizd by sla absolvovat hromadnou dopravou. Pokud tomuhle rikas "efektivni alokace resources" a pak poukazujes na zasobovani alpskych chat helikopterou, tak se asi stejne nepotkame.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Že má něco lajky, neznamená, že to změní svět.

    Nemá smysl řešit drobnosti, ale to, co má fakt dopad.
    V EU tohle, Švýcarsko nebude moc jiný:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam