• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NOT related

    Extrémní deště na jihu Čech. Za hodinu spadlo 105 mm srážek - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-extremni-deste-na-jihu-cech-za-hodinu-spadlo-105-mm-vody-40482617
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: ehm, bankovnicky system pouzivaji 4 mld lidi? .. Bitshit 4 miliony?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Z jineho soudku - novinky v pocasi. Wild-fire fire-breathing thunderstorms.

    Doporucuju fotodokumentaci

    Fire-Breathing Smoke Storms Punch High Into the Atmosphere | Discover Magazine
    https://www.discovermagazine.com/environment/fire-breathing-smoke-storms-punch-high-into-the-atmosphere

    As is evident from the image above and others that follow, these pyrocumulonimbus clouds, or pyroCbs, offer a visually dramatic reminder of just how extreme wildfire behavior can get. But they are significant for other reasons as well.

    PyroCbs can hurl barrages of lightning bolts to the ground, triggering even more wildfires. They also can help spread harmful particulate pollution far and wide, and even drive smoke into the stratosphere, five to seven miles above Earth's surface. Here, the smoke can actually influence the global climate, recent research has shown.

    ...

    It has long been known that pyrocumulonimbus clouds rise up from volcanic eruptions and nuclear explosions. But the first scientific confirmation of a pyroCb erupting from a wildfire didn't come until the year 2000.

    As the climate has warmed, and wildfire activity has intensified, pyroCbs have grown larger and more frequent, with record-breaking events in 2017, 2019, 2020 and 2021. In that latter year, an early and unusually warm fire season produced particularly scary pyroCb outbreaks.

    On July 16 of that year, an astonishing 10 pyroCbs blew up along the Saskatchewan-Manitoba border in Canada. Up until that point, this was a greater number than scientists had ever observed in North America on a single day since satellite tracking began in 2013, according to NASA.

    The outbreak came just two weeks after a monster pyroCb astonished scientists. It happened as a storm cell grew above a wildfire in British Columbia and spread across more than 62,000 square miles. That's an area slightly larger than the state of Georgia. This gargantuan cloud propelled a chimney of smoke into the stratosphere, as high as 10 miles up.
    ...
    The North American Lightning Detection Network recorded nearly 113,000 cloud-to-ground lightning strokes during the event, a large amount for a storm in Canada," according to NASA. "One meteorologist calculated that this one pyroCb event produced about 5 percent of Canada’s total annual lightning all at once."
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS:nevim, ale mel by.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: psal alarm? ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: btc je hlavne predevsim svym deflacnim charakterem cesta k neofeudalismu early-adopteru. totalni fuck off demokracii a cemukoliv podobnymu. ten energetickej aspekt mi v ty debate prijde vlastne sekundarni…
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: ale vsak to bude pohanat sopka, takze zelena geotermalna energia... len sa este nevie kedy a ci vobec

    El Salvador Bitcoin experiment hits two-year milestone
    https://www.youtube.com/watch?v=wlo1kXBaW6U
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: permissionless vs permissioned - validovani centralni nebo decentralni. zda je btc mena je otazka (ne odpoved:) - spis je to base layer permissionless protokol kryty velkym mnozstvim vynalozene energie coz funguje jako "rezerva" pro dalsi menove, platebni systemy/aplikace

    z pohledu efektivniho vynalozeni energie je nejlepsi mit totalitni stat s centralni digitalni menou, kde maji primo obcane sve wallety. plny dohled a management problemu. prove me wrong ,)

    Digital renminbi - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Digital_renminbi
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: jasne, vyvoj neskoncil, adopce je zaklad. nicmene imho ma btc pro prumernyho uzivatele bezhotovostnich prevodu vic nevyhod nez vyhod. odeslanou castku uz nevratis, zejo..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to bylo mineno spis v principu. Mena musi byt nejakym zpusobem validovana centralne (btc neni vyjimkou, jen tam dava dalsi vrstvy a o validaci soutezi mene duveryhodni random ucastnici), jinak by si moh kazdej prifouknout penezenku jak bude chtit. V principu vzdy bude z celkoveho pohledu energie efektivnejsi mit co nejmene validacnich uzlu a duveryhodneho validatora(y).

    Oni to jsou takove zarikavadla btc priznivcu. Bankovni system je svym zpusobem take decentralizovany. Jestli se nekdy btc prosadi jako substit penez, bude dost pravdepodobne nastaveny podobne jako bankovni system (pripadne jeho nastaveni nebude nic co by neslo nastavit i v ramci bezneho bankovniho systemu).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: tak napsal jsi "centralizovane validacni misto" coz jsem si vylozila jako centralni banku
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ale ja nejsem proti decentralizovane mene :) ...mluvim o Proof of Work, kam spada jak btc, tak dalsi...

    TADEAS: chapu, jako vyvojovy krok mi to dava smysl. Jen si myslim, ze je prekonany, pripadne, ze dubluje neco co uz umime efektivneji. Srovnani se zlatem je lehce zavadejici, protoze ma uzitnou hodnotu. Bez zlata bychom nemeli PC, atd.

    PALEONTOLOG: no ja zrovna v tom rozsireni btc zas tak problem nevidim, to se muze klidne do budoucna stat jako univerzalni mena. Me prekazi ta neefektivnost. Umime to delat s min energie, tak proc to zacit delat m8n efektivne?

    Plus to srovnani s 'celym banking systemem' je uplne mimo misu, protoze banking system na svoji energii zahrnuje vyrazne vic use casu (vcetne babek chodicich ukladat/vybirat hotovost, bankomaty pro lidi v zahranici, kde neprijimaji karty protoze vysoke poplatky). Coz je vpodstate co ty rikas, ale nejde jen o prevody hodnoty, je to i o tech long tail sluzbach a kdyz by se tam btc dostal, tak proste bude zrat vyrazne vic energie :)

    Nehlede na to, ze banking system uz v soucasne sluzbe obsluhuje i nejake use casy v ramci btc, tzn. subset te energie bankovniho sektoru je venovan poptavce po btc
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: jinak uz totalne OFF TOPIC (ad mlaceni), v cr napriklad neni mozne prijmout zakon, ze nesmis bit svoje deti. ma to byt k tomu tematu, ze prece nektere veci jsou tak jasne ze se na nich shodneme vsichni. no nejsou jasne, trochu toho biti nebo trochu tech vrtulniku jeste nikdy nikomu neublizilo...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: rozumim. ja mam asi moc velkou predstavivost, takze - mozna ze dececntralizovana mena je neco co jednou zachova civilizaci. mozna je to nejnesmyslnejsi projekt na svete. nevim. muzu mit samozrejme LLM pocit
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: volny trh existuje jen na papire. a jak je videt z problemu klimatu, ani fungovat nemuze, protoze x externich duvodu (diktatori, sdilene resources jako atmosfera, jine zakony v jinych zemich, ...). Cimz nerikam, ze maximum regulaci je spravny, naopak.

    Ale abych odpovedel, arbitrem bychom meli byt my sami. Ja nechci rozhodovat za ostatni, jen sirim nazory, ktere neplynou jen z dojmu, ale maji nejake opodstatneni. Jestlize neci hodnoty jsou mlatit ostatni, taky to regulujeme na urovni zakonu a nediskutujeme, ze by to nekdy mohlo vest i k necemu dobremu, treba nejakemu novemu objevu, ci technice muceni valecnych zajatcu...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: jsem rad, ze i jako pozitivista priznavas, ze ve srivnani s previdem fiatu btc glibalne prohrava, to by se panu urzovi stat nemohlo, protoze za tuhle polemiku me z btc auditka vyhodil.
    nicmene i ten pomer se muze v budoucnu zmenit, treba prave adopci. pozorujem rostouci trendy v adopci i navysovani hashrate, tak je otazka kterej bude vetsi.
    pod dalsima vrstvama bude porad mainchain, krerej prave ma tuhle spotrebu.
    hodne se toho nauvi o rízicich PoS, ale zatim jsem si nikde kolapsu chainu na PoS nevsimnul, treba ethereum.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: new zealand is underrated ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Probability Estimates of a 21st Century AMOC Collapse
    https://arxiv.org/html/2406.11738v1
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Loni, letos asi zase


    @newscientist

    Land ecosystems usually remove about a quarter of our annual CO2 emissions from the atmosphere but extreme weather in 2023 caused them to emit almost the same amount.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam