• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: nemas tu studii? bych se koukl.
    to je sle 3,3 globalni teploty ne? evropa se otepluje cca 2x vic (je bliz polu, kde je otepleni vyraznejsi, plus je to pevnina, ktera se otepluje rychleji nez ocean).

    btw plus to bude asi prumer modelu, ktery maj docela rozptyl, takze to muze v praxi znamenat jeste o stupen vic. zalezi, jaky budem mit stesti…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADNIK s tim 4-6 stupnu otepleni teda nevim, dnes jsem zrovna koukala na novou studii z postupimi (Rockstrom) o tipping pointech a tam operuji worst scenario 3.3. samozrejme mozna se jim to jen dal nechtelo pocitat

    ‘Every 0.1C’ of overshoot above 1.5C increases risk of crossing tipping points - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/every-0-1c-of-overshoot-above-1-5c-increases-risk-of-crossing-tipping-points/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PALEONTOLOG: Ja fakt z niceho co jsem cetl nevykoukal ubytek srazek v ramci Evropy jako celku. Naopak vice srazek, ale lokalne a casove nerovnomerne = boursky a zaplavy stridane se suchem vseho druhu. Ale rocni uhrn na cca uzemi EU jen vyssi v ramci klimatickych zmen.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: je to tzv. klimaticke kasino ,)

    Introducing the Aotearoa NZ Catastrophe Resilience Project (NZCat) – Adapt Research Ltd
    https://adaptresearchwriting.com/2022/09/13/introducing-the-aotearoa-nz-catastrophe-resilience-project/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: ja to necetl, ale z principu nemuzem zustat na podobny teplote, kdyz k nam golfskej proud hrne teplou vlhkou masu vzduchu. hlavne ubude srazek a zacne prevladat kontinentalni klima
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TUHO: Diky. To vubec nevypada dobre: sice v prumeru mozna zustaneme na podobne teplote, ale s brutalnimi vetry a vykyvy teplot. Taky pri tom kolapsi AMOCu predvidaji zmeny o -4C/dekadu. To je dost silene a samo o sobe to zrejme muze vest k peknym problemum s jidlem.
    --

    Je nejaka zeme, kam by jste poslali deti? Ktera tim vsim projde zrejme celkem ok?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The climate is changing so fast that we haven’t seen how bad extreme weather could get | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2024/07/the-climate-is-changing-so-fast-that-we-havent-seen-how-bad-extreme-weather-could-get/
    TUHO
    TUHO --- ---
    ZAHRADKAR: Na AMOC je jeden z top expertu Stephan Rahmstorf z Potsdamu. Mrkni na tuhle pulhodinovou prezentaci, shrnuje tam svuj cca 20let trvajici vyzkum v pulhodine

    Tipping risk of the Atlantic Ocean's overturning circulation, AMOC. Keynote by Prof. Rahmstorf
    https://www.youtube.com/watch?v=ZHNNW8c_FaA


    Konkretni projekce jsou v tomhle case (nejvetsi pruser pro Anglii a Skandivanii, s poklesem v zime az o 40 stupnu Celsia - s rychlosti 4 stupne za dekadu):

    Tipping risk of the Atlantic Ocean's overturning circulation, AMOC. Keynote by Prof. Rahmstorf
    https://youtu.be/ZHNNW8c_FaA?t=1726


    Na rvoji otazku o kompenzaci odpovida tu (ano, na nejakych mistech to kompenzovat bude, ale je to takova tenka slupka na rozhrani mezi brutal ochlazenim kolem UK a Skandinavie a brutal oteplenim vsude mozne...) Jestli koukam dobre, tak je ale dobra sance, ze v ty slupce bysme zrovna mohli bejt my :D Aneb "aaalways look on the brighter side of life"

    Tipping risk of the Atlantic Ocean's overturning circulation, AMOC. Keynote by Prof. Rahmstorf
    https://youtu.be/ZHNNW8c_FaA?t=1807
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: bude nám kurevská kosa
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: takhle jsem to úplně nemyslel, ale i to moje nemyšlené mělo svojí uhlíkovou stopu, samozřejmě :-)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Maji vedci nejakou predstavu, co se stane s klimatem ve stredni Evrope, kdyz zkolabuje AMOC, ale zaroven pobezi dal oteplovani? Nabyl jsem dojmu ze konsensus je, ze se ocekava otepleni u nas do konce stoleti o asi celkem 4-6C, je to tak? Takze pokud by mel AMOC ochladit Evropu o 8-10C, je mozne, ze se to nejak vicemene vyrusi?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Prof. Stefan Rahmstorf 🌏 🦣
    @rahmstorf
    Important preprint: https://arxiv.org/html/2406.11738v1

    1. The authors identified where the #AMOC tipping point is in a state-of-the-art climate model.
    2. They identified what are observable & robust precursor signs before tipping in the model.
    3. They looked for such warning signs in real ocean data.
    4. They found signs that the AMOC tipping point will likely be crossed around mid-century.

    Note that the tipping point is where the AMOC collapse starts; it will then take decades to a century until it’s complete.

    They found that the critical place to look for warning signs is in the South Atlantic at the latitude 34 South (the tip of South Africa). I first suggested this in a 1996 paper based on theoretical considerations.

    Probability Estimates of a 21st Century AMOC Collapse
    https://arxiv.org/html/2406.11738v1
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: jj, vzhledem k tomu, ze celou technosferu bylo potreba nejdrive vymyslet, mysleni ma sekundarni uhlikovou stopu opravdu extremni .]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: standby spotřeba těla ale dělá prý asi 70%.... největší uhlíkovou stopu má myšlení :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Koubský měl nějaký výpočty že chodit pěšky je neekologické, protože to tělo je potřeba živit.

    Nejlíp mám dojem vycházelo kolo nebo elektrokolo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: v jiným auditku, už nevím kde přesně, by ti ukázali studii a výpočet, že helikoptéra má nižší emise než 150 nosičů :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: a ten oxid uhličitý, kterej ta helikoptéra vypustila, ovšem zůstal v atmosféře obíhat neodbouranej doteď (v průměru, lze doložit průběžnou změnou poměru izotopů uhlíku v tom CO2 v průběhu času)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dufam ze pri patku mozem jeden historicky offtopic k preprave vrtulnikmi, helikoptera nahradila 150 nosicov ale bolo to v dobe ked bolo este v tatrach kopu snehu :)

    Vysoké Tatry - Preprava vrtuľníkom (1957)
    https://www.youtube.com/watch?v=9NfVH-F17MI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (neškodná, jsem chtěl napsat...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: ano. česky letadlo :-)

    jenže to není úplně pravda: vytářet sekty, bubliny a pyramidové hry je lidské. Ve skutečnosti je těžké najít nějakou ekonomickou aktivitu, která ve své podstatě není pyramidové schéma - stačí se jen pozorně koukat

    ten proof of work (zbytečný! stačí si představit atomické wallety, s jediným nedělitelným coinem, které by znemožňovaly double spending) a uhlíková stopa je to, co BTC dělí od běžné sekty a běžné pyramidové hry. Haré Kršna se svým vegetariánstvím jsou proti tomu úplne škodná sekta... Hare bitcoin, Bitcoin hare to prostě přehnali...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Based on daily values, the July average at Mauna Loa was 425.6-425.7 ppm. That's 3.8 ppm higher than last year; one of the biggest year-on-year increases I've seen!
    Kees van der Leun: "Large jump in atmospheric CO2! Based on daily va…" - mastodon.energy
    https://mastodon.energy/@Sustainable2050/112890706428246969
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam