• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: Ve me se porad pere mama s tatou, ale soubezne jsem schopnej prijmout oba pohledy ;) Takze zaroven registruju nejakej problem, ale treba se casem ukaze, ze byl podminkou k dalsimu poznani. Ja bych zkoumal spis hmotu a vedomi, vesmir mi prijde moc rozhlehlej a prazdnej, ale to jsme se uz kapku odtrhli od tematu..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: byla to reakce na "lidi je moc", coz interpretuju jako ze kdyby jich bylo dostatecne malo, eliminovalo by to ten problem se zodpovednosti (nemohli by toho moc udelat)

    takze napriklad by toho nemohli moc zjistit.
    mi prave prijde jako zajimava otazka zda to tady ma nejaky smysl a k tomu to aktualne pusobi ze by to chtelo vic prozkoumat vesmir
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: Co by bylo lepsi si netroufam rict, bavi me, ze muzu uvazovat o dyson sphere i technologickym samanismu jak ho nactr treba Skvorecky v Pulchre (pred tema 20 lety nebo kdy jsem to cetl, se mi ta vize libila), mam rad Star Trek (ale pokud neprekoname rychlost svetla, tak je to vlastne nesmysl), nadruhou stranu k tem romantickejm predstavam o moudrejch predcich a krovacich zijicich v harmonii jsem skeptictejsi (aktualne ctu Usvit vseho). Nevime proc tu jsme, nevime proc je tu hmota, kde se vzala, proc se shlukuje, proc se zhlukuje do neceho cemu rikame zivot, ale vsechno to nejak funguje, tak muzu doufat v nakej vyssi zamer a nebo ze je to uplne jedno. Proste "ono to nejak dopadne" ;) No, nak se mi rozbehli myslenky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: mineno ze by ti vyhovovalo pokud tento drive zustane v rozmerech toho detskeho staveni lega, tj ano, at homo sapiens dela svoje stavbicky, ale nemuze to nic ovlivnit. zadna dyson sphere. jo?
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: Ja bych to chapal ve smyslu, ze muzes delat "velky presahujici veci", ale nemusis pri tom spalit milion dinosauru ;) Ale cimdal tim vic prosakuje, ze jako lidi delame velky materialni veci uz desetitisice let, viz Göbekli Tepe nebo rano na me vyskocilo, ze sestitunovej kamen ve Stonehenge prepravili skoro 800 km. Ja proste pokazdy kdyz nad tim premejslim, tak dojdu k zaveru, ze lidi je jednoduse moc.

    Scientists 'shocked' at new Stonehenge discovery | BBC News
    https://www.youtube.com/watch?v=CQfrnkCJ-CI
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: premyslela jsem o tom co pises (ritualy, mandaly), ale nesepnulo mi to. mam tam asociace na spiritualitu, ze zvysovani komplexity by bylo v tom, ze do nejake propojene sjednocene mandaly by se propojovalo vic jevu/bytosti .. a mozna nejakym zpusobem ano (velka nabozenstvi, miliarda lidi sleduje olympijske hry, ..).

    ale ma to pro me mnohem pomalejsi az neexistujici "drajv" k te vyssi komplexite. Versus kardashev scale, kde komplexita souvisi s power - dyson sphere ti predevsim umozni realizovat svoje (naše) zamery, uplatnit moc nad časoprostorem, tvarovat ho podle záměru. tenhle vektor vnimam uplne vsude, od deti co si staveji lego pres start-upy kde mladi lidi dobrovolne a s nadsenim umiraji v praci zaziva aby zkusili postavit a prosadit neco noveho, az po teda kolosalni projekty typu urychlovač nebo starship

    reknes vic k tem mandalam?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    With August now here, Schmidt is a fraction less disturbed. He said the situation remains unclear, but the broader global heating trends are starting to move back in the direction of forecasts. “What I am thinking now is we aren’t that far off from expectations. If we maintain this for the next couple of months then we can say what happened in late 2023 was more ‘blippish’ than systematic. But it is still too early to call it,” he said. “I am slightly less worried, but still humbled that we can’t explain it.”

    ‘We should have better answers by now’: climate scientists baffled by unexpected pace of heating | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/15/we-should-have-better-answers-by-now-climate-scientists-baffled-by-unexpected-pace-of-heating
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Nedávno tu téma extinkce, přelidněnosti aj. bylo diskutováno, dovolím si sdílet rozhovor s autorem publikace Coextinctions dominate future vertebrate losses from climate and land use change, kterou zde možná před pár lety někdo z vás sdílel Corey J. A. Bradshawem, který je přední odborník na globální ekologii.

    Epizoda o probíhající šesté masové extinkci a dopadech lidské populace na planetu. Rozhovor se zaměřuje na to, jak lidské aktivity, jako je ničení habitatu, nadměrné využívání zdrojů, invazní druhy a klimatické změny, způsobují bezprecedentní míru vymírání druhů. Bradshaw zdůrazňuje, že i když život na Zemi bude pokračovat, lidstvo čelí temné budoucnosti se značnou ztrátou biodiverzity, což může vést k zhroucení ekosystémů, které podporují lidský život. Epizoda se také zabývá konceptem koextinkce, kdy ztráta jednoho druhu může spustit kaskádu dalších vymírání v propojených ekologických sítích. Tato epizoda je důrazným připomenutím naléhavé potřeby globálního povědomí a opatření k zmírnění zrychlující se krize biodiverzity a jejích důsledků pro lidstvo.
    (sourhn skrz GPT)

    Human Impact, Extinctions, and the Biodiversity Crisis with Corey Bradshaw | TGS 136
    https://www.youtube.com/watch?v=qJwsJhFK98o


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: čili sis odpověděl sám, gratz. příště to zkus bez mojí asistence
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: ved je to popisane v tej metodike co postujes:

    V případech, kdy je třeba mít informace o pravděpodobném obsahu půdní vláhy z míst, která nejsou
    vybavena měřicí technikou (od úrovně lokalit až po sítě měření v rámci rozsáhlých regionů) mají
    svůj nezastupitelný význam modely půdní vlhkosti využívající strukturu matematických vzorců a
    definovaných vztahů popisující chování systému půda-vegetace-atmosféra.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: já jsem vlastně rád, že se takhle prezentuješ, dokonale to ilustruje tvoje pokusy uchopit svět okolo. přečti si metodiku, zcela jistě v ní najdeš odpověď, jaký má tohle vyhodnocení limity. do tý doby je s tebou zcela zbytečná diskuze o tomhle tématu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: mne totiz nebolo jasne ci ten svoj povodny prispevok myslis vazne alebo ironicky, lebo si tam nedal smajlika, pokial vazne, tak argumentovat monitoringom na vybranych lokalitach kde pre zvysok uzemia sa vyuzivaju simulacie mi pride na rovnakej urovni ako moje pozorovanie travy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: to neměl a nemá být argument, to je prostý hodnocení tvojí reakce

    https://www.intersucho.cz/userfiles/file/Metodika_predpoved%20sucha%20a%20pudni%20vlhkosti_FINAL.pdf
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: argumentovanie debilom ale tomu moc na vahe nepridava, spalena trava je aj v brne, ale na mape vidim celu oblast JMK bielu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: a víš, že mě vůbec nepřekvapuje, že na celostátní monitoring na vybraných lokalitách argumentuješ svým nesmyslem? nejsi ty, dzodzo, tak trochu debil?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: hm maju to asi nejake pokazene, ja mam pred barakom uplne spalenu travu, len v tieni pod figovnikom a stremchou sa este cosi zelena, inak je to miestami docela "scorched earth" :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to zni dost zoufale :) ja rikam, ze ty (ohraniceny) rozhodnuti, vcetne turismu jsme schopny delat uz dnes a delame je. Jsou na to metodiky, mame cisla.

    Ale jasne, alternativou je, ze muzem pockat dalsi desitky let, jestli to mozna nekdo nebo neco nevyresi za nas. Mezitim muzem treba zacit prodavat chlazeny pivo v kraterech sopek, nekomu to zvedne naladu a treba vyvola neco dobryho.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Ne, ona vubec neusiluje o nejaky impakt. Uvadel jsem to jako priklad nekrestanske hodnoty.

    Zivot je komplexita. To neni jen zapadni. Akorat na zapade ji jedeme extreme v materii. Muze byt klidne v legendach, eposech, mandalach, ritualech,atp.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: no a z teto bezradnosti si ja predstavuju ze az AI dospeje do faze inovator/organizace, tak udela Business case planetarnich rozmeru a prestaneme se orientovat podle LLM pocitu typu "von ten turismus je mozna fajn"

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: eutanazie. to je bezva a dari se ji v tom nejak mit nejaky impakt?

    Indie. Ja bych chtela aby otec meho ditete vzal moje dite (az mu bude 15 nebo tak) se podivat jak se zije v Indii.

    Civilizace. Kvuli cemu se snazime stoupat po Kardashev scale. Tak zase, musel bys zadefinovat co to je to "dobro" (budoucich generaci).
    Mi by pro zacatek stacilo, kdyby byl nejaky vedomy globalni projekt, at uz borgsky nebo jiny. Ted to citim spis tak ze zapadni DNA proste prinesla nejakou mutaci, ktera optimalizuje na zvysovani komplexity struktur. Lidi jsou tim posednuti a nese je (nas) to. Jestli je to nahoda, nebo to teda ma byt smysl existence, to nevim a nevim jak by se dalo zjistit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam