• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK: Také jsem nezmínil pouze CO2, což není úplně dobré měřítko, ale naši spotřebu materiálu a energie, tam je ta korelace jasná a efektivita tento problém v systému závislém na růstu dlouhodobě neřeší. Ani bych osobně nevytahoval HDP (nebo WDP) pokud by to nebylo zmíněno, ta metrika má sice nějakou hodnotu, ale tak jak je mainstreamově používána je dost zavádějící.
    Is Decoupling GDP Growth from Environmental Impact Possible?
    Our model demonstrates that growth in GDP ultimately cannot plausibly be decoupled from growth in material and energy use, demonstrating categorically that GDP growth cannot be sustained indefinitely. It is therefore misleading to develop growth-oriented policy around the expectation that decoupling is possible. However, we also note that GDP has been shown to be a poor proxy for societal wellbeing, something it was never designed to measure, and GDP growth is therefore a questionable long-term societal goal in any case. The mounting costs of “uneconomic growth” [43] suggest that the pursuit of decoupling–if it were possible–in order to sustain GDP growth would be a misguided effort.
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0164733#sec004


    MINER: Článek jsem nečetl, s H. Ritchie mám už zkušenost a stačilo mi psát 5 stránkový rozbor jejího videa, které bylo plné manipulace s daty (ironicky od někoho jehož profese je "data scientist"). Takže vycházím ze zkušeností s podobnými články, kde ve zkratce pár malých zemí, které importují carbon/resource/energy-intensive produkty a kde mají tu možnost stavět ekonomiku na službách/IT/know-how.. není něco, co by dokazovalo, že je decoupling možný ve velkém meřítku a jedná se spíše o hrstku výjimek. A jak už bylo zmíněno, i samotné CO2 není v tomto případě tak dobrá metrika, je lepší se dívat po stopě co se týče materiálů/energie, nebo např. máme koncept "Ecological footprint"
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: Ten článek nevynechává fakt o přesunutí produkce do Číny a Indie. Doslova je zmiňuje.

    Když už to posunuješ do osobní roviny a z něčeho je obviňuješ, tak si přečti aspoň, jestli to fakt tvrdí.

    Konec konců kvůli tomu bude od 2026 EU zavádět Carbon Border Adjustment Mechanism.

    Přesunutí produkce je relevantní výhrada. Ten článek i odkazuje na další, kde to řeší globálně.

    Že rozvojové země maj vyšší emise, nikdo nerozporuje, ale nedokazuje to nemožnost decouplingu. To by mezi tím musel být přímá úměra. Což z dat nevypadá.

    A to nevypadá to tak ani z faktu, že celosvětové emise letos či příští rok podle predikcí kulminují, ale HDP dál roste celosvětově.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: ze nekde existuje korelace neznamena, ze jsou na sebe veliciny zavisle. Za posledni leta jsem vysvetloval nekolikrat. Vzorec pro vypocet HDP nezahrnuje co2, tudiz jsou na sobe nezavisle.

    Muzeme se bavit o tom, jak je prace, reprezentovana energii v nejakem casovem okamziku a konkretni lokalite zavisla na generovani co2 (materialech, limitech ekosystemu), ale to je tak vse.

    Vsechny diskuze o nutnosti nerustu odvadeji pozornost od root cause a nepriblizuji nas k reseni.

    Naopak, nejlepsi by byl prudky rust zpusobeny rychlym progresem transformace tech odvetvi, ktere ekosystemy v urcitem casovem ramci vycerpavaji k limitum (ucelovy, efektivni rust, neplest s overconsumption, nebo entertainment)


    Viz uz treba 2020 probihajici decoupling [SHEFIK @ Klimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day]. Studii uz ted bude vyrazne vic
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: taky jsem netvrdil, že mám řešení, ale že vyčíslení nemusí vycházet z vyčíslení škod, ale z vyčíslení nápravy.
    A to může zahrnovat i investice do výzkumu, které jsou dost nedostatečné problému.
    A ani jsem netvrdil, že jde jen o CO2. Jen jsem to uváděl jako příklad něčeho, jak počítat škody.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Nechci být nějak nepříjemný, ale prostě něco čteš aniž by ses nad tím zamyslel.
    Už jen to, že to psala Hannah Ritchie je obrovský red flag, a obecně OWID je hrozně biased a dovolím si říct, že manipuluje data jak se hodí jejich narativu (stačí se podívat kdo tento web a autorku financuje).
    The Unbearable Anthropocentrism of Our World in Data


    Ten článek o decouplingu (a věřím, že úmyslně) vynechává ten fakt, že vyspělé země přesunuly velkou část průmyslu do jiných zemí a importované emise se poté již nezapočítají do CO2/capita aj. Ono se stačí podívat na globální HDP a emise/spotřebu surovin a uvidíš 99% korelaci.

    The myth of decoupling | CEPR
    https://cepr.org/voxeu/columns/myth-decoupling
    Deceitful Decoupling: Misconceptions of a Persistent Myth | SpringerLink
    https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-22566-6_15
    ... a další

    No, jsou tam další mezery a nemám čas a upřímně ani vzdělání ti tu dělat prezentaci a snažit se vysvětlit každý bod.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: No, a tu právě narážíme na problém, CCS a BECCS a další projekty zkrátka nemáme.
    Existují nějaké projekty, ale s pochybnými výsledky jak fyzickými (samotná sekvestrace a její rozsah), tak ekonomickými - náklady. Další zdí na kterou narazíme je jejich škálovatelnost (porovnáme-li kolik taková továrna sekvestruje s tím kolik vypouštíme - a už vůbec nemluvě o tom co jsme doposud vypustili), no a v poslední řadě všechny tyto projekty ony negativní externality absolutně vynechávají - nepočítá se s tím jaký má dopad těžba/transport/zpracování/výroba/.. - a to mě přívádí na hlavní problém s touto myšlenkou jako takovou, hledí pouze na "CO2". Obecně je to takové "léčení" symptomů, ale ne příčin.
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: můžeme růst v nekonečně dimenzích, ale musíme to být schopni zafinancovat. A to neumíme jinak než fungující ekonomikou.

    Nemyslím si, že decoupling nemůže existovat, tady uvádění příklady západních zemí, kde k decoupling došlo:
    Many countries have decoupled economic growth from CO2 emissions, even if we take offshored production into account - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/co2-gdp-decoupling

    Samozřejmě ne úplnému, ale opačné trendy HDP a emisí lze za decoupling považovat. Osobně nevidím důvod, proč by nemohlo dojít k úplnému decouplingu při dalším rozvoji technologií.
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: Neni potřeba vyčíslovat proudy. Jsou další přístupy. Lepší je např. vyčíslit náklady na odstranění negativní externality. Tedy např. cenu carbon-capture v daném rozsahu.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    CHOSIE: A jen abych upřesnil, samozřejme jsem za zavedení negativních externalit do cen produktů, stejně jako cen paliv. S tím bychom též měli přehodnotit samotnou cenu paliv a dalších surovin vzhledem k jejich omezenému množství. A také dodám, že "degrowth" je pro mě ekonomický, určitě můžeme (a máme kam) jako společnost růst intelektuálně, společensky, spirituálně apod. protože růst ekonomiky = využivání surovin a energie, decoupling neexistuje.

    Jo a vyhrabal jsem ten článek co jsem zmínil - https://grist.org/business-technology/none-of-the-worlds-top-industries-would-be-profitable-if-they-paid-for-the-natural-capital-they-use/
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Ono se jen těžko hodnotí kolik by třeba mělo stát milion druhů zvířat, nebo jakou má cenu Atlantická meridionální cirkulace, obyvatelná planeta (a tisíce dalších, i na tom je z biologického hlediska onen růst závislý), tedy, ty dopady jsou nevyčíslitelné, pamatuji si, že jsem četl článek, který hovořil o tom, jak by na celém světě neexistoval business pakliže by negativní externality byly započteny, zejména v momentální situaci kdy by i zastavení veškeré produkce stejně znamenalo nenavratitelné změny, rapidní oteplení v rozmezí 0.3-1C kvůli poklesu SO2 aj., ohřívání a tání vzhledem k tzv. "CO2 lag", a pokračující bioakumulaci plastů aj.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Water level falls to record low of 25 cm in Warsaw’s Vistula River | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2024/09/08/water-level-falls-to-record-low-of-25-cm-in-warsaws-vistula-river/

    The water level in the Vistula, Poland’s longest river, has fallen to its lowest ever recorded level in Warsaw amid an ongoing heatwave. Temperatures in much of the country have been consistently above 30°C (86°F) in recent weeks, while little rain has fallen.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROGER_WILCO: predne je uplnej nesmysl mtyslet si, ze efekt lidsky cinnosti muzem potvrdit mebo vyloucot stavem lednich medvedu. a navic ty stavy nijak ruzovy

    populations are in decline
    2 populations are increasing
    4 populations are stable
    10 populations are data-deficient (information missing or outdated)
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    tata prisel s tim, ze lednich medvedu prybiva (jako antitezi k tomu, ze za klimazmenu muzou lidi). nemeli byste k tomu neco?

    SHEFIK: predpokladam, ze tam nebude infrastruktura, navic ta vyschla zeme ti vodu vubec nepojima, vsechno rovnou odtyka spolu s vyraznou erozi..

    SEJDA: V japonsku ubyva vic nez clovek za minutu.
    SEJDA: afrika ma rust jeste ralativne dlouho, otazka jak to bude s nasi schopnosti pripadne uprchliky integrovat. aktualne vidim spis trend hranice pozavirat a dozit si tu v duchodacich doufajice v robotizaci.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: uz sem si chtel sypat popel na hlavu podruhy, pac sem vychazel z dalsiho prispevku, kde dva lide o dodatecnych 2 mil mluvi, ze jsou na jine strance, nicmene jsem tyhle dotace taky nedohledal na hlidaci statu at sem klikal kamkoliv https://x.com/jakuhor/status/1831331929595019652?t=9pl5Cuq6Frll_i11W6NCyQ&s=19

    po trose dalsiho patrani jsem ale narazil na to, ze mimojine spolumajitelem spolecnosti Na nebi je i neziskovka NaZemi, tzn. dotace vyzadane Na nebi (kde je dlouhodobe spolumajitelem) ovlivnuji i prijem NaZemi
    NaNebi, s. r. o., Brno, IČO: 29318785 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz
    https://rejstrik.penize.cz/29318785-nanebi-s-r-o

    Mozna to cele chapu spatne a nechce se mi rozpletani neziskovych krakatic venovat dalsi cas, nicmene beru to jako lesson learned, twitteru proste neverit. Diky za zpetnou vazbu.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Link, který's odkazoval, tvrdí, že poslední dotace byly 2021, což je v rozporu s tvým novým tvrzením, že od jeho nástupu koncem roku inkasovali 2+ mil, i kdyby to mohl ovlivnit vzhledem k době schvalování grantů.

    Informace v linku jsou prezentovány manipulativně, aby spojily dotace s osobou, která je neovlivnila, aby jí diskreditovali.

    To je základ dezinfa: vzít pravdu a ohnout ji tak, aby to cíl dezinfa interpretoval podle jejich potřeb.

    A to ani náhodou zmatenýho Žďárskýho neobhajuji. Zdiskreditoval se sám v rozhovorech, ze kterých je zřejmý, že neví, jak funguje svět, a nedokáže vysvětlit, jak by mohlo fungovat, co chce, byť jen teoreticky.

    Je potřeba se ale ohradit proti manipulacím.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: na druhou stranu je možné přeplavat Saharu..........
    Jen čekám kdy už se klimatická změna přejmenuje na výstižnější klimatický chaos
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak honem honem. Idealne s prestupem v Turecku at to vyjde levne:

    Ledovcová turistika sílí. Lidé chtějí spatřit přírodní krásy dřív, než roztají - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/turisticky-ruch-turiste-led-zmena-klimatu-snih-sever-ledovec-island.A240906_091215_eko-zahranicni_jadv

    SHEFIK: omlouvam se za lehci kocovinovy dezinfo :) od nastoupeni Zdarskyho neziskovka inkasovala jen 2+ mil, nicmene link na ktery jsem odkazoval obsahuje pravdive informace a na situaci to moc nemeni. Zit z penez danovych poplatniku, ktere vydelal nekdo jiny moc nenastinuje budouci sustainable model Nerustu. (Kdyz odignoruji, ze rust HDP, neni/ani nemusi byt zavisly na vypousteni sklenikovych plynu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “It is now, for the first time ever, possible to cross the river on foot from Brazil to Peru

    20240908-082632


    Amazon river levels fall due to lack of rain, hurting navigation
    https://www.reuters.com/business/environment/amazon-river-levels-fall-due-lack-rain-hurting-navigation-2024-09-02/?s=09
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    A new survey shows over 70% want to punish those who harm nature and the climate.

    No ale počkat můj penzijní fond to zas ne

    Time to criminalize environmental damage, says survey – DW – 09/06/2024
    https://www.dw.com/en/time-to-criminalize-environmental-damage-says-survey/a-70143258
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam