CHOSIE: zacnu od konce. Nejsem expert na ekonomii, studoval jsem ji pred dlouhou dobou, ale jsem si jisty, ze principy (core), na zaklade kterych tato deskriptivni veda vznikly, se nezmenily, pac se od dob skoly empiricky potkavam s jednim dukazem za druhym. Priznavam, ze jsem nevedel, ze komercni banky v soucasne dobe tvori novou (docasnou) penezni zasobu skrze pujcky. I tak to ale neni uplne freelance rozhodnuti, pac jednak je to docasne a jednak se na to vazou napr. nutne zakonne financi rezervy, ci jine mechanismy centralni banky, ktere 'kontroluji' mnozstvi penez v 'obehu'. Jestli timhle chces podkopat veskerou moji ostatni argumentaci, fajn. Budu pevne verit, ze ty ve sve argumentaci nikdy zadne znalostni mezery nemas :)
Ad domenky - je dost mozne, ze dosazuji domenky o tvem celonazoru nazoru, protoze ses tu od zacatku poradne nevyjadril. Znalosti mas multioborove fajn, nadhazujes spoustu problemu, taky fajn, rozsirujes je nad ramec klimatu taky fajn. Jedna vetsi vyzva strida dalsi. Hezky, nastudoval si key problems of mankind, hodilo by se to na univerzitni studii. Ale pokud te ty veci doopravdy trapi, premyslel si i nad resenim? Premyslel si, jestli vubec jsme schopni na globalni urovni vyresit vse v jeden okamzik? Pokud ano, jake by bylo takove schudne reseni v socialne-ekonomickem-casove-prostorovem-politickem kontextu?
Jedinou konkretnejsi veci, co jsem od tebe videl jsou prispevky ohledne degrowth a uspor. Ale to samo o sobe lidstvo nespasi a na to jsem reagoval. To je jen jeden z prostredku jak ten prusvih zpomalit, ne ho vyresit. (zdravotnictvi byl jen priklad, proc to neni tak snadne, to nebyla prima reakce; snazim se pri komunikaci nemluvit jen v obecnych pojmech, ale i konkretizovat, protoze lidstvo stoji a pada na komunikaci).
Kdyz uz se bavime v osobni rovine, tak ja sem zvykly, jak v osobnim zivote, tak v praci problemy resit, ne o nich jen mluvit. Mozna proto mas pocit ze tlacim na pilu, a ze si za tvoje prospevky dosazuju vic nez rikas, protoze bych se rad posunul od idealni k realisticke. Zaroven tady sam nabizim nejaky (mozna ne perfektni a vseznaly) vhled do toho, jak v soucasne dobe lze veci realizovat, jak se na ne podivat optikou feasibility a delat kompromisy v tom, co by bylo idealni vs. co jsme schopni zmenit (jak a kdy).
Ad BAU, evidentne si za BAU dosazuje kazdy (nejen ty a ja) neco jineho, tak tohle tema zaparkuju na jindy.