Ústřice jako jedno z nejudržitelnějších jídel. Pohlcují CO2 i čistí oceányhttps://www.ekonews.cz/ustrice-jako-jedno-z-nejudrzitelnejsich-jidel-cisti-oceany-i-pohlcuji-uhlik/Ústřice čistí okolí od fosforu a dusíku. Navíc ukládají do svých lastur tolik uhlíku, že z velké části kompenzují i oxid uhličitý vyprodukovaný při jejich chovu a sklizni, uvádí nová studie irských vědců.
Chov ústřic a dalších mlžů na farmách patří k nejudržitelnějším způsobům produkce potravin. Nedávná studie týmu vědců z University of Galway zjistila, že irské ústřicové farmy odstraňují z prostředí o 228 procent uhlíku, fosforu a dusíku více, než vyprodukují. Díky tomu ročně ušetří náklady na čištění oceánu za zhruba dva miliony eur, tedy asi 50 milionů korun.
...
Jako nejudržitelnější se v této studii ukázaly chov mlžů a pěstování mořských řas. Výsledky ale přinesly i pár překvapení. Krevety chované na farmách jsou například udržitelnější než ty divoké, zatímco v případě lososa je úplně jedno, zda vyroste na farmě, nebo v přírodě. Jeho uhlíková stopa je podobná, stejně jako u pstruha.
Hlavní podíl na emisích vyprodukovaných chovem ryb na farmách má výroba krmiv. Podle studie jde zhruba o 70 procent. Při rybolovu tvoří největší podíl palivo pro rybářské lodě, upozorňuje web Anthropocene Magazine.