• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Destroying the Future Is the Most Cost-Effective

"Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."

"I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. ... I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

"Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOREC: collapse is the solution
    BOREC
    BOREC --- ---
    TADEAS: tuhle story žeru
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: eh... pasivní dům vyhřeješ i jen svým pouhým tělesným teplem, zvlášť v létě. Ale ok, topná klimatizace tenhle problém slušně řeší, tím, že umí topit i chladit. Já ve skutečnosti přemýšlím o dobře zaizolovaném minidomě, třísezóně autonomním a v zimě přitápěném velmi malým množstvím dřeva. Ale to sem nepatří. A samozřejmě jde spíš o lifestylovou věc - planetu to nezachrání...
    BOREC
    BOREC --- ---
    DZODZO: plus je třeba mít venkovni žaluzie, pokud máš např okna na zapad/jih
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    symbolic

"Poslanec Motoristů sobě Filip Turek byl v pondělí na základě rozhodnutí vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) jmenován vládním zmocněncem pro klimatickou politiku a Green Deal. Oznámil to premiér.

...

Podle Macinky bude mít Turek v rámci ministrova týmu „významné slovo“ při řízení resortu životního prostředí. Obývat by měl stejnou kancelář, kterou v minulém volebním období využíval ministr Petr Hladík (KDU-ČSL)."

Rozhodnuto. Turek bude vládním zmocněncem pro Green Deal - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rozhodnuto-turek-bude-vladnim-zmocnencem-pro-green-deal-40557144
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: preco v lete? Bude drzat teplo vonku, tak ako drzi chlad
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOREC: ano, já to nerozporuju, izolace se hodí vždycky. A některý náplně do tepelných čerpadel nic moc, v případě že by unikly.

Izolace může znamenat problém v létě, ale budiž, no.
    BOREC
    BOREC --- ---
    XCHAOS: k izolaci se hodí prave to tepelné čerpadlo, anzto můžeš jet na nízkou teplotu a tím pádem výhodněji, navíc šetříš ten compresor.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    US plan to exploit Venezuela’s oil could eat up 13% of carbon budget to keep 1.5C limit | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2026/jan/12/us-plan-to-exploit-venezuelas-oil-could-eat-up-13-of-carbon-budget-to-keep-15c-limit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ERGOSUM: ty ho, všichni maj pocit, jak je zachrání izolace... no jasně, pomůže, ale sama o sobě primárním zdrojem tepla není.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XCHAOS:
    Na tepelné čerpadlo potřebuješ stejně elektřinu a když ty peníze investuješ do izolace + případně do vrtule, je čerpadlo už zbytečný.
    Na pobřeží dávají tepelná čerpadla největší smysl u průmyslu. Ono i ve vnitrozemí, když se využívá technologické teplo. Ale jednak na investici musíš mít. A také musíš věřit, že investici neodepíšeš.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak generovat elektřinu z teplotního gradientu oceánů se uvažuje už dlouho. Vlastně stačí do hloubky ponořit hadici, nebo možná drát, nevím. Stejně jako stačí něco se kývat na vlnách. Problém je, že většina lidstva nežije blízko u moře a navíc se tahle forma energie blbě agreguje pro přenosy na velké vzdálenosti (to je ale problém většiny OZE...)

Proč ale všechna pobřežní města dávno nepoužívají tepelná čerpadla voda-voda, to fakt nechápu. Ve vnitrozemí je trochu opruz najít dost vody k dalšímu chlazení v zimě, ale třeba odpadní vody tohle zadání celkem splňují...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ale já jsem vlastně 4 lidi, takže 21,4/8*4, takže skoro 11 let (jeden z těch zettajoulů). Ale zároveň teda moje spotřeba elektřiny je jen asi 2,5-3,5MWh, 13 bylo čistě teplo a teplo na TUV

chtělo by to km2 peltierových modulů položit na oceán a s tou účinností 1-2% z toho generovat elektřinu! :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to číslo se v článcích vyskytuje, ale zní neuvěřitelně, mě to zní pořád jako nějaká chyba řádu. I když třeba kJ je sám o sobě dost prd.
    Oceans Absorbed 37 Years of Human Energy Use in a Single Year - ScienceBlog.com
    https://scienceblog.com/oceans-absorbed-37-years-of-human-energy-use-in-a-single-year/

Já osobně jsem zvyklej o energetice uvažovat v násobcích Wh, ty joule jsou takový jako... no prostě spotřeba elektrokola se mi vypisuje ve Wh/km, ne v J

Jinak miliarda let je taky ale nic... když je lidí 8 miliard, že jo. Každopádně součet souhrnný lidský produkce je šílený číslo. Můžeme si vybrat jestli tím být okouzlení nebo z toho mít depresi, ale fakticky je pro jednotlivý lidi těžký ovlivnit celek lidstva. Představa, že oligarchové nějak sami za sebe můžou otočit vypínačem a změnit to... to je právě to, proto byla snaha to změnit přes plíživé byrokratické regulace, které budou platit pro všechny, protože bezmocnost těch, kdo se zdánlivě prezentují jako mocní, by vyšla plně najevo...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ok, nevermind

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já bych si s dovolením jeden zettajoule vzal. Do konce života mi snad vydrží
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: to už jsou jednotky nad mojí rozlišovací schopnost
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS:

the world’s oceans absorbed an additional 23 zettajoules’ worth of heat in 2025, the most in any year since modern measurements began in the 1960s. That’s significantly higher than the 16 additional zettajoules they absorbed in 2024. The research comes from a team of more than 50 scientists across the United States, Europe, and China.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: ne, prý je to důvod, proč pak už další černé uhlí nevzniklo
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XCHAOS: "Nechat to ale prostě odnést po řece do Severního ledového oceánu je elegantní nízkoenergetické řešení..."
    Trochu nadějně to zní. Ale jak se takový paikrik projeví až bude mít uložené CO2 významné množství? Ale parníky budou mít čím topit, až se budou vyhýbat kládám. A velryby budou mít boule. A ty dřevoborce... :-)
    Ono to nakonec může vyjít dobře, jen je třeba myslet, než se podobný projekt rozpoutá.
    Zase, kdyby ty klády chtěly obrůst korálem a potopit se, šel by ke dnu i uhlík z vápence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam