JIMIQ: to číslo se v článcích vyskytuje, ale zní neuvěřitelně, mě to zní pořád jako nějaká chyba řádu. I když třeba kJ je sám o sobě dost prd.
Oceans Absorbed 37 Years of Human Energy Use in a Single Year - ScienceBlog.comhttps://scienceblog.com/oceans-absorbed-37-years-of-human-energy-use-in-a-single-year/Já osobně jsem zvyklej o energetice uvažovat v násobcích Wh, ty joule jsou takový jako... no prostě spotřeba elektrokola se mi vypisuje ve Wh/km, ne v J
Jinak miliarda let je taky ale nic... když je lidí 8 miliard, že jo. Každopádně součet souhrnný lidský produkce je šílený číslo. Můžeme si vybrat jestli tím být okouzlení nebo z toho mít depresi, ale fakticky je pro jednotlivý lidi těžký ovlivnit celek lidstva. Představa, že oligarchové nějak sami za sebe můžou otočit vypínačem a změnit to... to je právě to, proto byla snaha to změnit přes plíživé byrokratické regulace, které budou platit pro všechny, protože bezmocnost těch, kdo se zdánlivě prezentují jako mocní, by vyšla plně najevo...