• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    KASUMI: heh, v textu v linku píšou o sous vide přípravě hub - někdo nějaký zkušenosti pls?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ELPASO: ja mam todle a je cajk
    Steba VK 5 - Vakuovačka | Alza.cz
    https://www.alza.cz/steba-vk-5-d2169143.htm?o=10

    Sous vide mam od Anova Culinary
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Muzete please nahazet linky na vakuovacky co pouzivate? Thx
    SARRI
    SARRI --- ---
    ja radsi svarim pytel na dvakrat a pouzivam foodsaver pytle co byly k vakuovacce
    ICE
    ICE --- ---
    Ahoj ve spolek! necht je vase teplota stala a sacek neprotrzeny ;)
    ad drzeni sacku u dna. Pouzivam tycovej suvidovac a velkej hrnec (klasicky na vyvar) a delsi sacky, takze jejich vrsek mi "drzi" poklicka a tim pomaha ten sacek udrzovat ve svisly poloze. a davam tam minimalne dva.

    +takovy postreh, sacky z makra nevydrzej vyssi teploty a delsi casy, maj tendenci se rozlepovat. chobotnice na 82°C s 8 hodinovym casem vystrci chapadla. ;) -s kvalitnima italskyma sackama bez problemu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOY: das na ten vak treba talirek nebo sponku s par lzicema svazanejch v gumicce
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SARRI: viz předchozí a ne, není rozdíl pytel-dva, jen si dej záležet aby byly pěkně vedle sebe a neprekryvaly se, vakuum defofrmuje tvar.
    Mám nejradši kombinaci tymián a pomeranč
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    ASACHI: zatáhnout na pánvi zprudka, sv 68°C 20 minut, pak zprudka kůži do křupava.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    BUNDA: ano, všechny mají vrtulku
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    VOY: Mně teda zavakuovany maso neplave
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    KLAAR: anova, ne daňová, samozřejmě Autocorrect, sry
    VOY
    VOY --- ---
    Povezte jak drzite ty zavakuovany veci u dna? I kdyz se maso zavakuuje ma tendenci vyplavavat. Jedno reseni co jsem videl je pripevnit k sackum pribor a pak to klesne ke dnu. Ale ten pribor ma tendenci se uvolnit a idealni to neni.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SIOLA: To nevím, jaký v nich je rozdíl. Já mám nějakou starší, už to mám min. 2 roky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    zeptám se možná blbě, ta Steba zabezpečí cirkulaci jak? Má integrovaný motorek s vrtulkou?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SIOLA: Nemám přímo tento, ale asi nějakou předchozí verzi z Lidlu. Funguje to, teplota není IMHO moc přesná . Problém je, že voda necirkuluje, takže v různých castich lázně se teplota liší. Zahřívání trvá hodně dlouho, dělám to většinou tak, že si připravím vodu o něco nižší teplotě než je cílová (stačí horká z vodovodu a pak přilít vařící nebo studenou podle potřeby) pomocí teploměru. Výsledky z toho jsou podle mě po pár pokusech ok, na občasný použití to stačí, pokud to nevadí, že to nebudeš dělat přesně při 54.3 stupně.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Jak delate kachni prsa v SV?
    Nejdrive smazite kuzi a pak SV, anebo naopak?

    Ja zjistil, ze nejdrive trosku vyskvarit kuzi, strcit do SV a pak dojet na panvi prinasi nejlepsi vysledky.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SARRI: jo, prijde mi, ze kachni prsa jsou ze SV super.. :D

    ja je mela extra

    [ KASUMI @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SIOLA: podívej se pár příspěvků dolů.

    doporučuju firmy steba a daňová, oba mám vyzkoušené v profi provozu.
    SARRI
    SARRI --- ---
    chystam se na kachni prsa .. jak na ne nejlip?

    btw je nejaky rozdil v tom kdyz dve prsa zavakuuju do jednoho pytle nebo kazde zvlast?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam