• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SARRI: kdyby ten tvuj pytlik byl radove mensi, tak ho neoznacim za ziplock, ale za "pytlik na huleni", pro nedostatek ceskych nazvu (nebo ja je aspon neznam). Problemem asi je, ze se eponym ziplock mylne rozsiruje ze "zipper bag" i na obycejny "resealable bags". Anebo mylne…. Mozna je to prirozenej vyvoj jazyka, ale fakt se mi nelibi rikat ziplock necemu, co neni ziplock.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SARRI: Ale tohle nejsou ziplocky, to jsou obycejne resealable pytliky, jakkoli podle znacky teda zas tak "obycejne" nejsou. Ziplocky maji nahore ten zip, odtud IMHO cela debata nad jejich pouzitim. Ja treba fakt neverim, ze to soupatko dokaze pytlik hermeticky zavrit uz z principu toho zipu.

    To, ze Ziploc zacala vyrabet a prodavat i jine druhy pytliku, takove ty non-zip locky, je dany snahou udrzet se oproti konkurenci na prednich prickach trhu, ale neni to jejich brand name product, nejsou to zip locky. Viz treba wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Zipper_storage_bag

    SARRI
    SARRI --- ---
    tak zip locky uspesne ozkouseny na tilapii ..

    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s touhle suvou? 55 dolaru se mi zda jako skvela cena pro zacatecnika.

    https://www.banggood.com/...llid=405137&sc_lid=116553718&sc_uid=wIHpE0rVxO&ID=47184&cur_warehouse=CN
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Na plotne za mnou jak hori ta mega panev tak tam sem to dycky zatahoval na barvu. Ta fotka je proto ze to sypu soli jako bae a sem spalenej do mrdek :D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Pres noc. Ale sral sem na to. V 7 vecer sem to tam dal a zpracovaval nekdy po servisu kolem druhy odpo druhej den..
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: pekny, jak dlouho si to delal?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: je to fake roast. owner je zid a kupuje rump.. ty kusy sou velky ale docela a bylo jich tam 5, takze proto dve masiny na jednu lazen.
    prikladam fotku k porovnani. sem na ni spalenej jak lidice, tak sem se zanonymizoval, aby tu nevznikaly naky memy jako 'stoner stanley' apod, znam svy puppenheimsky ;)

    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: jak velky mas ty kusy?
    VOY
    VOY --- ---
    DEVIL: To mas dva cirkulatory v jedny lazni?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    lol, sem nasel fotku z prace jak ve drezu delam 5ks roast beef (sous vide) :D

    SARRI
    SARRI --- ---
    DEVIL: Jj, bohuzel
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SARRI: mexiko? :)
    SARRI
    SARRI --- ---
    VECTOR: bohuzel a ani se radsi neptej odkud priletel ..
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SARRI: chrest uz mas cerstvej z CR?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja o vikendu delala mrkve a to bude asi moje hodne oblibena zelenina ted

    85 stupnu 85 minut
    ocistene mrkvicky, zazvor, mandarinky
    minule to byl med, citron a tymian a taky dobry

    jinak, profici znaj, ja se docetla dobrej tip, dat tam zmrzlou stavu, pak by to melo jit vakuovat lip ;)
    WTK
    WTK --- ---
    ja mam pres rok hrnec steba sv1 a ma to sice takovy horsi ovladani ale funguje dobre, zatim mi staci. vakuovacku vk5 ale ta mi prijde ze uz pomalu odchazi..
    tak taky koukam po nejakejch ziplockach, o tech sous vide supreme jsem nevedel, zkusim... ten silikonovej od anovy mi zas prijde celkem drahej
    kdyz tu vidim na fotce ty ziplocky z ikey, tak ty bych moc nedoporucoval pouzivat do sv, je to jinej material.. ptal jsem se jich jakou zvlada teplotu a rikali tusim ze max kolem 55 stupnu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    btw, jak resite myti ziplocku treba od kureciho? to jde PRISERNE spatne.
    SARRI
    SARRI --- ---
    KASUMI: prijde mi to jako win win, skoro zadnej bordel pri vareni, pomerne rychle hotovo a skvela chut ..
    SARRI
    SARRI --- ---
    Jo a dosla jsem k zaveru, ze mi musim poridit zip locky. Ta hora plastoveho odpadu tyra moji ekologickou dusi.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SARRI: mrkev je dobra, ja ji delala s pomerancovou stavou, taky dobry :)
    SARRI
    SARRI --- ---
    dalsi experiment .. mrkev na tymianu .. 90C, 25min .. na skus
    byla tak dobra, ze jsem ji jedla rovnou z pytle jak je videt ;)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam