• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    LADY_CANDAR: Vlastni sousvidovac teda zrovna nemaj, aspon ne v eshopu.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    RUTHLESS: Ona zrovna ted v akci je. A na prodejnach ji jeste maji.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja nad tou bednou čím dal tím víc uvazuju. Jen není kam dát tak úplně. Nicméně spis asi poridim vakuovačku, až zas bude v Lidlu v akci
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    TOM_HOST: Tu bedynku jsi koupil uz s vyrezem? Vypda to celkem profi udelany :-).
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    SAMOUT: Po
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    TOM_HOST: Tu kurcicku jsi tomu udelal pred nebo po?
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    RUTHLESS: No jasne!! 2h na 63,5 a popici … pulkilovy kus
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOM_HOST: Jakoze jsi udelal to celou obří věc najednou? To zní zajímavě
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOM_HOST: vidíš, krůtí prso by mohlo být z tohodle i jedlý
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Ovsem kruti prso? V celku? To je fakt zazrak … neskutecne …

    Uz koncim … mam to nove tak jsem toho plny ale bomba fakt

    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    RUTHLESS: To bylo na fotku jinak to mam bokem ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOM_HOST: To nedelas dobře Tome, s tou indukci…
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Lehky upgrade ;)

    KELDA
    KELDA --- ---
    NECRO_BUTCHER: Jeden z receptu:

    KELDA
    KELDA --- ---
    NECRO_BUTCHER: Ano muj jmenovec to uděělal velmi dobře - a je o prukopnik. Jen je to trochu komplikovaně napsané, mam ji doma

    Doporučuji ještě:
    Sous vide u vás doma - Fetterman, Lisa Q. - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/romany-povidky-novely/3355757-sous-vide-u-vas-doma.html?search_pos=2

    Pak koukam zde:
    Sous Vide Recipes
    https://recipes.anovaculinary.com/
    https://www.sousviderecepty.cz/

    Jinak dost se liší tabulky, což je dobré zkoušet a zvolit si svůj zdroj
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOM_HOST: Moc nevidim důvod, proč bys to dělal
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Tak me napada … da se udelat sous vide burger? :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOM_HOST: aplikace anova :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ASACHI: ups, good to know
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam