Dámy, tohle vypadá jako místo, kde bych mohla uplatnit svoje vychytané recepty!
Legenda k nim: když jsem začala hubnout u Cajthamlové, zjistila jsem, že najednou zoufale nejsem schopná vygenerovat dobrou omáčku. U masa a přílohy je vlastně otázka jenom výběru kvality a množství (případně menších hrátek s ingrediencemi u knedlíků), ale omáčky jsou kámen úrazu - žádná mouka, žádné hory tuku, v podstatě totální konec klasickým českým omáčkám, jak je miluje moje rodina. Chvíli jsem to řešila bezomáčkově, nicméně to se brzo přejí a akorát to vedlo k tomu, že prťata do sebe začala lámat litry kečupu a smetany, které si lila úplně na všechno. Takže postupem času jsem se naučila dělat omáčky přesně podle logiky jídelníčku - sestávající se vlastně jen z rozmixované zeleniny s kořením, do které se až těsně před podáváním přidává odpovídající množství některého voňavého rostlinného oleje plného vitamínů. Strávník vůbec nepozná, že jí zdravou věc!
Dýňová omáčka:
Měkkou dýni, která je základem této omáčky, lze získat buď tak, že se očištěná, vykrájená a oloupaná, na kusy rozkrájená dýně (klasická, máslová nebo Hokkaidó, fungují všechny) uvaří ve vodě, lépe je ale nechat ji podusit pod krůtím prsem nebo kuřecími prsíčky v troubě (bez tuku, jen podlít vodou a pekáč zabalit do alobalu). Dle chuti lze doplnit i další zeleninou. Měkká dýně (případně spolu se šťávou z masa) se rozmixuje na hladko, případně naředí trochou vody do požadované hustoty, a do hotové omáčky se přidá čerstvý dýňový olej a šťáva z půlky citronu. Vzhledem ke konzistenci a intenzitě dýňového oleje je lepší omáčku s olejem a citronem rozmixovat, nicméně počítáme-li tuky s přesností na gramy, lze obojí doplnit až na talíři.