• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Takze takove biochemicke tamagotchi :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VALENTINA: Sehnala bys v dohledné době v této skupině od někoho v okolí, beztak.
    https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/?fref=nf

    Koupenej kefír je pasterací nebo čím zabržděnej, aby nebouchal v regálech a splnil nějaký hygienický normy, takže je slabší, co se účinků týká, protože těch hodných mikrobů tam nepřežije moc.
    Domácí pomáhá na střeva, na trávení po přejezení a taktéž na kocovinu. Dostaneš s ním aj vitamíny, co tam bakterie vytvoří a další látky, dá se vygůglit, jakej je to elixír. :-)

    Složitý to až tak není, jogurt musíš zahřívat a udržovat v teple, todle je bez práce. Jen se musíš starat, aby nechcípl.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: no ty bláho, to je složitý:) a hlavně, neznám žádného pěstitele:)
    s koupeným kefírem se to asi vůbec nedá srovnat, že?
    já přemýšlela o pěstování kvůli tomu trávení, jaks psala, že ti to pomohlo.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VALENTINA: Od někoho musíš získat násadu - kefírové houbičky. Zpravidla se rozdává zdarma, protože se dost ochotně množí. Jsou to takoví malí květáci. Houbu pak zalíváš mlékem, při správném dávkování máš do 24 hodin prokysaný hustý kefír.
    K chovu potřebuješ akorát sklenici cca litr, kde kefírovky fermentují mléko, sklenici na slití hotového kefíru, plastové sítko a vařečku na promíchávání v sítku, aby to rychleji proteklo.
    Sklenici s čerstvým mlékem a kefírama postavíš na linku a zakryješ třeba plátnem, aby do toho nepadal bordel, hmyz a podobné. Utahovat víčkem nelze, uniká plyn jak z burčáku.
    Mě se osvědčil postup: večer přecedím a založím novou várku, nechám na lince. Ráno vše promíchám a dám dokvasit do lednice. Aspoň je pak na pití vychlazenej. Kyselost se musí vychytat poměrem hubek a mléka. Mléko raději čerstvé než trvanlivé. Já střídám bio mléko a syrové od krav z pastvy, to má i 7% tuku.
    Slitej kefír mixuju s libovolným ovocem nebo jen s nepraženým kakaaem a cejlonskou skořicí.

    Když odjedeš a nezvládáš pravidelnost, dá se na dost dlouho uchovat v mléce v lednici. Já tam skladuju přebytky, cca jednou měsíčně je propláchnu vodou a nakrmím čerstvým mlékem.

    Na fotce je zrovna nadúroda - inzerovala jsem rozdávání přebytků na FB. :-)

    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: prosím tě, vím, žes to psala jinde, ale nechci to tam zaplevelit, jak se doma pěstuje kefír?:)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Mati ma pro tenhle ucel celou skrin starych hrnecku. Udela houskove knedliky na nekolik varek a sup s nima do mrazaku.
    Pomazou maslem a vysypou se moukou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Knedlíky ve vodní lázni se dělají následovně.
    Porcelánové nebo plechové hrnečky se vymažou máslem, hlavně na dně.
    Do 2/3 výšky hrnečku se nakydá těsto na knedlík.
    Do velkého kastrolu se postaví hrnečky s těstem, okolo nalije voda cca do 1/2 výšky, zaklopí poklicí a vaří se to od okamžiku varu asi 15-20 minut, zkoušet špejlí.

    Knedlíky vyběhnou kouskek nad kraj hrnku maximálně. Jetšě horké se loví z lázně (silikonová chňapka pomůže) a vyklepávají z hrnku (good luck), pak krájí.

    Je to pracné, u nás se dělají jen na slavnostní příležitosti.

    Ještě šlo, ale nemám to vyzkoušeno, dát velký pekáč s vodou do trouby a do toho posadit formu na muffiny s těstem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Kdybych neměla ten knedlovač z Tescomy, asi bych taky volila vodní lázeň. S ním je to snadné a rychlé, má vytahovátko a na knedlíku jsou dokonce rysky na rovnoměrné krájení. :-)
    Tescoma Forma na knedlíky DELLA CASA - Pečící forma | Alza.cz
    https://www.alza.cz/...3ARIsAD9ni9BModUF-Cpx7_7ARyFlO5nDsZt-2-PbS__YrUoUhCkRvYLG4aBWVNgaAjHBEALw_wcB
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: ta vodní lázeň je taková nejpraktičtější, navíc v pohodě následné porcování
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    KOCHANSKA_CH: stejně tak by mohly jít jako karlovarské v propichané folii. snad ten mák těma dirkama neuplave :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOODYCAT: Četla jsem, že to lze vařit ve vodní lázni v hrnku, ale nemám vyzkoušeno.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tyhlety alternativni knedliky, jdou delat nejak i bez mikrovlnky? Tu totiz nevlastnim.
    FITH
    FITH --- ---
    BERUSKA_CA: :o))))),proti gustu...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    FITH: Knedliky se prave kvalifikovaly na svatecni tabuli Dia de los Muertos (odnoz Hallooweenu), maji idealni barvu a vypadaji krasne zvrhle!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FITH: Ty dělám z lučiny jako samostatné placky, dají se využít různě, jak píšeš.
    FITH
    FITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Btw.ted premyslim jak chutna hubka na nadobi,nedokazu se te myslenky zbavit :o)
    FITH
    FITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Ne,nezkousela,ale delam tvarohove oopsiky a ty mam rada,delam je z tucneho tvarohu a peti vajec,soli a pridam lzici chia seminek,natahnu na plech s pecicim papirem,upecu sroluju,necham vychladnout. Nakrajim na platky,vzniknou takovi jako sneci. Pouzivam bud jako knedliky,dobre sajou omacku nebo jako nudle do polevky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FITH: Zkoušela jsi ty lučinové s psylliem? Ty jsem zavrhla, chutnají jak hubky na nádobí.
    FITH
    FITH --- ---
    Pokud ji ty mandlove,tak nebude problem,tedy pokud prekona ostych k te nezvykle barve :o)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FITH: Já jsem zatím zkoušela jen bábovku z bílého máku a tvarohu. Na černý knedle nevím, jak by se chlap tvářil. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Podzimní grilování sice na zahradě, ale doneseno nahoru do jídelny, aby to nechladlo bleskovou rychlostí.
    Krůtí a telecí medailony, zelenina, domácí tatarka. Dezert je jablko v alobalu se skořicí a vlašáky, tramín z Pavlova.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam