MAR_TINA: Recept:
Ingredience: Těsto: 150 ml vlažného mléka + 30 g másla, 250 g polohrubé + 50 g hladké mouky, 20 g cukru krystal / krupice, 20 g vanilkového cukru, 1 žloutek (+ bílek na potření), 15 g kvasnic.
Maková náplň: 130 g máku, 120 g mléka, 1 lžíce másla, 2 vrchovaté lžíce povidel, 15 g vanilkového cukru, 1 lžíce posekaných mandlí, možno přidat víčko rumu. Cukr moučka na posypání hotového pletence.
Postup na přípravu náplně: Máslo necháme na mírném ohni v hrnci roztopit, přidáme mléko a ostatní ingredience, povidla s rumem a mandlemi přimícháme jako poslední. Směs necháme vychladnout.
Postup na pletenec. Nejdříve si připravíme kvásek – kvasnice, 3 lžíce mléka a 2 lžíce mouky smícháme v jednolitou kaši a necháme v misce pod talířkem 10-15 min vzedmout. Mouku přesijeme a smícháme s ostatními ingrediencemi, v závěru přidáme kvásek. V robotu necháme propracovat cca 10 min. Následně těsto v míse necháme kynout pod utěrkou cca 1 hod. Potom jej rozválíme do velkého plátu, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 10 min odpočívat. Pak jej potřeme makovou náplní, srolujeme do rolády. Tu následně podélně rozkrojíme a spleteme.
Těsto vložíme do formy (na biskupský chlebíček) vymazané máslem. Formu přikryjeme utěrkou a opět necháme cca 1 hod. kynout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto pomažeme bílkem a ve formě jej vložíme do trouby. Po 3 min stáhneme teplotu v troubě na 165 stupňů a pečeme cca 20 min.
Pletenec necháme vychladnout a podáváme jej jemně poprášený moučkovým cukrem.