• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOCHANSKA_CH: tak to je super reference. Jedes jeste neco zajimaveho v tomto duchu? :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Je velmi chutnej ve smetaně. Loni jsem cestovala na motorce po Skandinávii, tak jsem koupila srovnávací vzorek v samošce, a vzhledem, konzistencí i chutí odpovídá té mezofilní kultuře, co se u nás šíří. Filmjölk je do mlíka a prodávají ho tam jako nápoj.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja ho prave vcera namnozil kamosovi a zrovna dneska jsme si psali, jak by to asi mohlo chutnat ve smetane, ale predpokladam, ze to bude taky top :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Viiliho chovám taky, v 12% smetaně. Do gravitačního sýru ho právě přidávám. Jen musím hlídat, aby se nekřížil s kefírem. :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOCHANSKA_CH: tohle zni taky pekne, ale po tom testu si myslim, ze to musi padnout skoro do vseho. Ja mam v planu jeste zkusit pridat pivo popr. cibuli :)

    Kefir jedu uz jen vodni, protoze mlecny je na me moc rychly, takze jsem ho nezvladal konzumovat. Misto neho mam aktualne Viili, coz je naprosto super kultura, protoze ji staci pokojova teplota. Nedavno jsem potreboval syrovatka jako starter pro nakladana vejce a i centak prekapany z Viili stacil :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Já vyrábím fermentovaný "tvaroh" gravitačně vykapáním domácího kefíru, někdy tu hmotu zjemňuju šlehačkou nebo domácím jogurtem. Základ do pomazánek je to skvělej, teď mám várku jen se solí a bylinama, ale výborná je třeba budapěšť z čerstvé papriky a šalotky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Sice nemam foto, ale pro me je to jedna z nejlepsich pomazanek! Aktualne jsem jeste pridal trochu kminu, tak jsem na to zvedavy :)

    Fermentovaný tvaroh
    https://www.youtube.com/watch?v=wsJ5OwUarig
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A dnes vzpomínka na dětství - jablečné palačinky se šlehačkou (mamka nám je dělávala zalité smetanou) se skořicovým třtinovým cukrem :)





    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A snídaně - včera banánovo špaldové lívance s ovesnými vločkami, s jogurtem a jahodami.



    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Koukám, že deštivé počasí dělá své ,-)
    Tak náš dnešní oběd - vepřová panenka v citrónovém pepři a haríse, opražená na bylinkovém másle. K tomu farmářské brambory a opečený batát s paprikou. Celé to podtrhla naložená rajčata s kapary :)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Chřestový krém z hromady slupek a skrojků postupně sbíraných do mrazáku.
    Běhy inženýra Králíka v kalhotách z pršutu, nové brambory s kefírovým sýrem s bylinama, květák pečený v kořeněném sněhu s parmezánem, pesto z česnekových výhonů. Omáčka je ze sádla, výpeku a cibule, na které se maso peklo. K tomu Tramín a okurkový salát.





    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Pečená krůtí prsa, mrkev, kedluben. Bulgur a opečené vařené brambory. Ještě byl hlávkový salát.

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ne, v mrazáku. ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ACIDQA: Bylas v lese? :-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Krůta na houbách



    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KEMENTARI: Taky jsem ho dneska uvařil kotel (3× množství z receptu).
    Na trhu v hlavě XXII měli slovenské papriky 2. jakosti, mix sladkých a pálivých, i slovenská rajčata za slušné peníze, navíc pěknou čerstvou cibuli a nové brambory.
    Nic (kromě cibule, samo) jsem neloupal, já mám slupky rád. :)
    Doma jsem vyhrabal i ten rajčatový protlak (Billa Tomato Paste, double concentrated, slušnej matroš), jsem zvyklý ještě před vajíčky dávat papriku (tentokrát jen maďarskou sladkou, jindy i pálivou), k tomu jsem opekl na kolečka nakrájenou mírně pikantní maďarskou klobásu.

    Američance se po prvním soustu pěkně rozzářily oči. :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Duseny chrest na masle s horcici a medvedem. K tomu domaci housky...
    ...ty housky jsem k tomu nakonec nejedl. Bylo to super samo o sobe.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GEISHA: to sedlo :)

    Včera upečené celozrnné chlebové housky. Na večeři s avokádovou pomazánkou a zeleninou. Dnes zapečené s bylinkovým máslem s česnekem ke grilovaným kuřecím stehnům se salátem ,-)








    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Tohle moc fotogenické není, ale v podobných dusnech příjemně osvěžující a lehká večeře... salát z pekingského zelí s cottage.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: umíš být miláček ,-)

    FAT: QUANTI: ne, fakt v poslední době vygumováno :-/
    a dovolená v nedohlednu
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IKARIE: VALENTINA: z receptáře ,-)
    Pro základ používám linecké těsto na korpus, odkoukaný z http://www.pradobroty.cz/2015/09/linecky-kolac-...
    Pokud máte keramickou formu - není potřeba ji vymazávat, jen rozprostřete těsto, s okraji až nahoru.
    V míse pak smícháte 1 vaničku zeleného tvarohu + 250 g Mascarpone (lze ale i 500 g tvarohu), 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 14 g vanilkového cukru, špetku soli. A teď "tajné" ingredience - 3 kapky citrónového oleje nebo šťávy a 1 šťopka kvalitního rumu.
    Můžete se obejít bez nich, ale v kombinaci s posypkou tu chuť koláče opravdu pozvednou.
    Množství ovoce dle vlastního uvážení - 0,5 kg je tak akorát, ale já dávám, co se do koláče prostě vejde ,-)
    Posypka se dělá na poslední chvíli - vytáhněte z lednice máslo - tak 50 g, rozmixujte ho s 2 hrstmi hrubé mouky a hrstí třtinového cukru (čím tmavší, tím lepší).
    Pokud použijete místo jahod na podzim třeba švestky, skořice to do posypky jistí.
    Peče se cca 50 min na 180 stupňů, troubu předehřívám na 200 stupňů a po vložení formy do trouby teplotu stáhnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam