MAR_TINA: :D :D
ANDREJKA: dovolil bych si taky kuřecí radu ;)
A jelikož jsem prokrastinující postarší pán, vezmu to "od adama".
Jádro pudla je neusušit prsa. ty jsou libový, bez pojiva a tak se velmi rychle usuší. Takže vlastně všechny rady ohledně pečení kuřete jsou o tom jak ty prsa neusušit. Zakrytý pekáč/pytlik = vlastně pečení v páře, máslo pod kůži = přidání tuku.
Ale existuje ještě jeden fígl jak udělat kure (jakykoliv maso) odlnější proti usušení.
A podle mě nejlepší. Nejlepší nejen pro samotný účinky, ale i pro to, že se nijak nevylučuje s ostatníma "fíglema" na šťavnatý kure.
Ten zázrak je: "brine", mořidlo, marináda.
V základní verzi, je to vlastně jen slaná voda. Různé zdroje doporučují různé koncentrace. od 2% do 5% procent, někde i víc. (Neni to zas tak kritický, já dávam tak asi dvě polévkové lžíce na litr vody)
Do té slané vody se ptáček hodí přes noc a to je celý.*
O tom co všechno udělá slaná voda s kuřetem můžeme povídat celý dny, ale důležitej je výsledek. A výsledkem je, že jednak maso natahne vodu a navíc ji méně ochotně pouští. Takže dá o hodně víc práce ty prsa usušit.
Pochopitelně mořidlo nemusí bejt jen slaná voda, je možný přidat další věci, teda hlavně koření. Díky tý magii** která nasaje vodu do masa, se dvnitř dostanou i chutě z toho koření.
A abych tu jen neneoretizoval, zde je postup jak se to dá udělat:
https://edibletimes.com/thomas-keller-roast-chicken/*) je to taky vynikajici zpusob jak prodloužit zivotnost masa v lednici. představte si že máte nachystany maso v lednici na kureci rizek, ale přijdou kamoši s pizzou a pivem, takže se nebude varit. co ted? vratit to do mrazaku? nechat to další den v lednici? hoďte to do slany vody, a další den v lednici neni problem.
**) ve skutečnosti je to osmoza, ale tim se tu nebudeme rozptylovat.