• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURE: Různý proteiny v bílku se srážejí při různých teplotách.

    Cooking Eggs Sous Vide
    https://www.scienceofcooking.com/eggs/cooking-eggs-sous-vide.html
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: nemaj prohozený ty teploty bilku a žloutku?
    protože kdyby to bylo takhle, tak nejde udělat vejce na měkko nebo ztracený, bendikt, atp v sous-vide*. Což jde.

    *) nastavíš 75+- stupnu C a necháš to tam do zblbnutí.


    a i tady to maj jinak:
    Egg white coagulates at 144-149° F, yolk coagulates at 149-158° F
    What is the safe temperature to cook eggs? - Egg Safety Center
    https://eggsafety.org/faq/what-is-the-best-temperature-to-cook-an-egg/?mwg_rnd=1106205
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WRIGLEY: Stejný postup s párou funguje na jakoukoli požadovanou konzistenci, stačí měnit čas. Viz články, výzkum už někdo udělal. :)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SPIKE411: zalezi, co je cilem, pokud na mekko, tak se prave pouziva trik s lednickou, aby trvalo dele prohrat zloudek v jadru a tak se udelal min, pokud chces na tvrdo, tak je lepsije tam davat v pokojove teplote a varit pomaleji.
    Ohledne teplotniho soku a oddeleni skorapky, tak proto se zchlazuji na konec, ale po pravde moc nechapu, jak to funguje, protoze ta zchlazena skorapka se naopak smrstuje prvni...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Steam Boiled Eggs With Cooking Times - The Root Family Review
    https://www.rootfamilyreview.com/steam-boiled-eggs-cooking-times/

    https://www.budgetbytes.com/make-soft-boiled-eggs/

    How to Make Soft-Boiled Eggs {Easy & Foolproof} - Savory Simple
    https://www.savorysimple.net/perfect-soft-boiled-eggs/
    THE SCIENCE BEHIND SOFT-BOILED EGGS
    How do you achieve perfectly set whites while maintaining runny yolks? Is it possible to create a scalable recipe that has the exact same instructions regardless of whether 1, 4 or 6 eggs are used?

    The reason this is complicated is because egg whites must reach 180 degrees F in order to set, while the yolks must stay below 158 degrees F in order to stay runny. This presents obvious challenges, as it’s very easy to either overcook the yolks or undercook the whites.

    180 °F = 82,2 °C
    158 °F = 70 °C

    Perfect Steamed Boiled Eggs Recipe
    https://www.seriouseats.com/steamed-hard-boiled-eggs-recipe
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Plus žloutek a bílek mají jinou teplotu, kdy se začnou srážet, takže tam je ta rovnoměrnost taky spíš na škodu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WRIGLEY: No ten teplotní šok chceš, protože pomáhá oddělit bílek od skořápky. Prej. ;)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SPIKE411: pokudto rozebiras teoreticky, tak ohrev ze studene vody umoznuje plynulejsi prechod tepla a tedy rovnomernejsi ohrev celeho vejce. cas se vetsinou meri az od dosazeni varu a voda se sleje, pripadne vajicka vyndaji po urcene dobe.
    Musim ale rict, ze tvoje myslenka s parou me dost zaujala a asi provedu nejake pokusy.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JAJITA: který jsi koupila? náš na ty vajíčka namekko vůbec nefunguje :(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Tak vám mockrát děkuji. Hned z práce jsem musela! pro vajcovar 🤦
    A teď vážně, vajíčko nahniličko se mi nikdy nepodařilo uvařit, až dnes. Takže fakt díky 🙂
    MIST
    MIST --- ---
    ACIDQA: delam to stejne
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No jako dávat vejce do studený vody má několik nevýhod, který plynou z toho, že se ta vejce budou v té vodě ohřívat různě dlouhou dobu, než to začne vařit, v závislosti na objemu vody a velikosti plamene. A podobně při chladnutí - větší objem vody bude déle držet teplotu.
    To mi nepřijde jako obecně použitelný a přenositelný recept. 🙃

    Pára má teplotu danou a navíc ji stačí vyrobit malého množství vody, takže úspora času, energie, vody…
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GINGERCAT: pokud varis na plynu, tak je to jednoduche: vejce vložit do studené vody, dojít k varu, varit 2 až 3 minuty, vypnout plyn a nechat 10 min dojít. Vždy krásně akorát uděláno.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A vejce do vody davam rovnou z lednicky.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ITCHYHEAD: varim vzdycky stejne. Dam vejce do studeny vody, okotlim pod hrncem plnej ceres a v momente, kdy se zacne voda varit, odpocitam 3 minuty.
    Pak do ledovy vody a je tak jak ho mam rada. :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    U mě to taky jistí vejcovar.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    GINGERCAT: u vajicek je to fakt jenom o presnosti, ta konzistence se meni behem asi 3minut na zaver.
    vyber si pro tebe pohodlnou metodu, hod tam treba 6 vajicek a postupne je vyndavej a sleduj u toho cas, pak si vyberes, co z toho chces zrovna docilit.
    Bonus tip - bude se to trochu menit podle velikosti vajicka.

    Ja treba delam vajicka tak, ze je dam za studena do rendliku, privedu k varu a po minute to v horke vode odstavim a necham 10 min - pak jsou akorat na tvrdo.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Díky všem, něco z toho určitě vyzkouším :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GINGERCAT: malý třímístný a levný vejcovar. Vždy stejné a dokonalé
    REONA
    REONA --- ---
    GINGERCAT: Mně se docela dařílo např. podle Cuketky v tomto receptu https://recepty.cuketka.cz/klasicka-koprovka/
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ACIDQA: merila jsi jak dlouho jsi vejce varila?
    KURE
    KURE --- ---
    GINGERCAT: imho je to skoro jedno, jestli vejce z lednice, nebo pokojová teplota a jestli do studený nebo teplý vody.
    klíčová je konsistence. tedy zkoušet to dělat pokaždý stejně, a naladit čast a výkon sporáku.

    tady je návod z kuchařky pro dceru: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo a pak je dobré je hodit do ledové (nebo aspoň studené) vody, aby to ta vejce rychle zchladilo a nevařila se uvnitř dál naakumulovaným teplem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Co by to mohlo asi ovlivnit je nadmořská výška samozřejmě. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GINGERCAT: Když voda vře a rovnou z lednice. Díky tomu je to dost přesné, protože nezáleží na množství vody ani (moc) na počtu vajec.

    Gooogli, je to celkem běžný postup, za chvíli přijdeš na časy pro různé konzistence.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    SPIKE411: no tak tohle mě zajímá, já s tím fakt bojuju - buď jsou syrový nebo natvrdo - to tam dáváš, když je voda ještě studená a počítáš to, když začne vařit? Nebo jaká je přesně technologie?
    Protože bohužel sous-vide ani horkovzdušnou fritézu nemám :-/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GINGERCAT: Normálně v pařáku na knedlíky za cca 7,5 minuty.
    KURE
    KURE --- ---
    GINGERCAT: s sous-vide si to uděláš jak chceš a pokaždý stejně, ale trvá to nějakou dobu. Relativně dobře to jde naladit i v horkovzdušný fritéze, tam to zase musíš hned po "uvaření" zchladit, aby se ti nedodělaly vlastním teplem (moje lidlovska udělá vejce na měkko za 9min na 115stupňů, tekutej žloutek, tuhej bílek).
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ACIDQA: na tuhle geniální konzistenci žloutku máš nějaký přístroj, dobrý odhad nebo křišťálovou kouli? :-O
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam