• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: nemaj prohozený ty teploty bilku a žloutku?
    protože kdyby to bylo takhle, tak nejde udělat vejce na měkko nebo ztracený, bendikt, atp v sous-vide*. Což jde.

    *) nastavíš 75+- stupnu C a necháš to tam do zblbnutí.


    a i tady to maj jinak:
    Egg white coagulates at 144-149° F, yolk coagulates at 149-158° F
    What is the safe temperature to cook eggs? - Egg Safety Center
    https://eggsafety.org/faq/what-is-the-best-temperature-to-cook-an-egg/?mwg_rnd=1106205
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Steam Boiled Eggs With Cooking Times - The Root Family Review
    https://www.rootfamilyreview.com/steam-boiled-eggs-cooking-times/

    https://www.budgetbytes.com/make-soft-boiled-eggs/

    How to Make Soft-Boiled Eggs {Easy & Foolproof} - Savory Simple
    https://www.savorysimple.net/perfect-soft-boiled-eggs/
    THE SCIENCE BEHIND SOFT-BOILED EGGS
    How do you achieve perfectly set whites while maintaining runny yolks? Is it possible to create a scalable recipe that has the exact same instructions regardless of whether 1, 4 or 6 eggs are used?

    The reason this is complicated is because egg whites must reach 180 degrees F in order to set, while the yolks must stay below 158 degrees F in order to stay runny. This presents obvious challenges, as it’s very easy to either overcook the yolks or undercook the whites.

    180 °F = 82,2 °C
    158 °F = 70 °C

    Perfect Steamed Boiled Eggs Recipe
    https://www.seriouseats.com/steamed-hard-boiled-eggs-recipe
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Plus žloutek a bílek mají jinou teplotu, kdy se začnou srážet, takže tam je ta rovnoměrnost taky spíš na škodu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WRIGLEY: No ten teplotní šok chceš, protože pomáhá oddělit bílek od skořápky. Prej. ;)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SPIKE411: pokudto rozebiras teoreticky, tak ohrev ze studene vody umoznuje plynulejsi prechod tepla a tedy rovnomernejsi ohrev celeho vejce. cas se vetsinou meri az od dosazeni varu a voda se sleje, pripadne vajicka vyndaji po urcene dobe.
    Musim ale rict, ze tvoje myslenka s parou me dost zaujala a asi provedu nejake pokusy.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JAJITA: který jsi koupila? náš na ty vajíčka namekko vůbec nefunguje :(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Tak vám mockrát děkuji. Hned z práce jsem musela! pro vajcovar 🤦
    A teď vážně, vajíčko nahniličko se mi nikdy nepodařilo uvařit, až dnes. Takže fakt díky 🙂
    MIST
    MIST --- ---
    ACIDQA: delam to stejne
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No jako dávat vejce do studený vody má několik nevýhod, který plynou z toho, že se ta vejce budou v té vodě ohřívat různě dlouhou dobu, než to začne vařit, v závislosti na objemu vody a velikosti plamene. A podobně při chladnutí - větší objem vody bude déle držet teplotu.
    To mi nepřijde jako obecně použitelný a přenositelný recept. 🙃

    Pára má teplotu danou a navíc ji stačí vyrobit malého množství vody, takže úspora času, energie, vody…
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GINGERCAT: pokud varis na plynu, tak je to jednoduche: vejce vložit do studené vody, dojít k varu, varit 2 až 3 minuty, vypnout plyn a nechat 10 min dojít. Vždy krásně akorát uděláno.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A vejce do vody davam rovnou z lednicky.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ITCHYHEAD: varim vzdycky stejne. Dam vejce do studeny vody, okotlim pod hrncem plnej ceres a v momente, kdy se zacne voda varit, odpocitam 3 minuty.
    Pak do ledovy vody a je tak jak ho mam rada. :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    U mě to taky jistí vejcovar.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    GINGERCAT: u vajicek je to fakt jenom o presnosti, ta konzistence se meni behem asi 3minut na zaver.
    vyber si pro tebe pohodlnou metodu, hod tam treba 6 vajicek a postupne je vyndavej a sleduj u toho cas, pak si vyberes, co z toho chces zrovna docilit.
    Bonus tip - bude se to trochu menit podle velikosti vajicka.

    Ja treba delam vajicka tak, ze je dam za studena do rendliku, privedu k varu a po minute to v horke vode odstavim a necham 10 min - pak jsou akorat na tvrdo.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Díky všem, něco z toho určitě vyzkouším :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GINGERCAT: malý třímístný a levný vejcovar. Vždy stejné a dokonalé
    REONA
    REONA --- ---
    GINGERCAT: Mně se docela dařílo např. podle Cuketky v tomto receptu https://recepty.cuketka.cz/klasicka-koprovka/
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ACIDQA: merila jsi jak dlouho jsi vejce varila?
    KURE
    KURE --- ---
    GINGERCAT: imho je to skoro jedno, jestli vejce z lednice, nebo pokojová teplota a jestli do studený nebo teplý vody.
    klíčová je konsistence. tedy zkoušet to dělat pokaždý stejně, a naladit čast a výkon sporáku.

    tady je návod z kuchařky pro dceru: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam