BAAL: ja si myslim, ze tohle 'zoufaly' louhovani ruznejch bylin/koreni v oleji je uplne kontraproduktivni a vetsinou plni jen estetickej zazitek, z toho ze neco plave v oleji v mnohdy dekorativni flasce v kuchyni. maximalne random zena pri navsteve a spatreni takto zprzneneho oleje si muze nadsenim vlhcit kalhotky...
nejenze louhovani suchych bylin moc nefunguje, ale jeste to muze celej olej posrat. davani suchejch bylin do oleje postrada smysl, protoze temer veskery silice z bylin sou davno vycpely - vysuseny. samozrejme tam zustava nejaky podil vzdusne vlhkosti, ale ta je prave nezadouci, protoze celej olej v kurzu plynouciho casu zkazi. nejenze se do toho oleje z ty castecny vlhkosti bylin louhujou vsudepritomne fenoly, ktery pak olej delaj horci, ale nejcastejs se tam vyvine botulismus.
spravne by se ruznorode ochuceny oleje mely delat tak, jako se delaj ruzny herbalni masti. tzn. ze se zahreje olej/sadlo na teplotu, ktera nezlikviduje beneficialni vlastnosti dane rostliny. rekneme treba do 60C. vhodi se cerstva bylina a louhuje se pri udrzeni teploty po urcitou dobu, nebo se jen necha trochu zchladnout a pak se zcedi.
v pripade ochucenych oleju na vareni, kde nejsou potreba zadny velky zdravotni ucinky hermanku/xyz, zastavam, co se tyce efektivity, vyrobni postupy asijske kuchyne. zahreju olej/sadlo/ghi tak aby se z nich nekourilo, pozadovane byliny preleju horkym olejem/sadlem v nakym zaruvzdornym prostredi. nejenze to eliminuje vodu v bylinach, ale taky to zvysi podil pozadovanejch latek v tom oleji. v tvym pripade to udela mocnej chilli oil. samozrejme zahratim oleje snizis jeho zivotnost, ale neni to tak tezky udelat to v mensi davce, ktera zajisti vyuziti daneho oleje pred jeho expiraci.
postup vsude stejnej. at uz se jedna o cibulovej, chilli, rozmarinovej, etc..