• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: jo, asi se nepřeme o to že čerstvé je lepší.
    jen mi přišlo že, si to maceni suchyho v oleji odsoudil zbytečně. Protože teď vlastně popisuješ jak děláš na začátku vaření ochucený olej, z suchého koření.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BAAL: klidne to delej jak delas, ja se jen mirumilovne snazil popsat, co se muze stat. imho pokud toho neudelas celou flasku, kterou bys nepouzil treba, placnu do roka, tak to na degradaci nebude mit cas.
    KURE: tak cerstvy koreni samozrejme koreni lip, ze jo. ale vetsinou pochazi z naky daleky prdele, takze se susi, aby se nekazilo a melo dobrej shelf life. v komercni kuchyni, kde se este vari 'postaru' s bouquet garni se vetsinou suchy koreni nejdriv nasucho opranci na panvi, aby se aktivovaly ty esecialni oleje. az pak se svaze do gazy a hodi do polivky. ja to delam ale na 'inda' a koreni, co chci mit v jidle davam ze zacatku do sadla jako prvni pred prazenim cibule. protoze sem ale setrivej a koreni je drahy, jeste anihiluju v kafe mlejnku (nepiju kafe) a tim padem muzu dat min koreni, protoze jeho chut se namletim a zaprazenim zesili. navic pak clovek neni otravenej, ze ma mezi zubama kmin nebo kousne do kulicky novyho koreni apod..
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: nejsem žádnej odborník, ale přijde mi, že v podstatě tvrdíš, že sušený byliny nefungujou, nebo to chápu špatně?
    Protože pokud by v sušený bylině/koření nic nebylo, tak by nekořenila. Ergo nikdo by nepoužíval suchý koření. což používá.
    BAAL
    BAAL --- ---
    DEVIL: oki, to zní jako validní připomínka, i při maceraci to udělá ten olej pálivej dostatečně ze zkušenosti, ale příští dávku zkusím jak říkáš.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BAAL: ja si myslim, ze tohle 'zoufaly' louhovani ruznejch bylin/koreni v oleji je uplne kontraproduktivni a vetsinou plni jen estetickej zazitek, z toho ze neco plave v oleji v mnohdy dekorativni flasce v kuchyni. maximalne random zena pri navsteve a spatreni takto zprzneneho oleje si muze nadsenim vlhcit kalhotky...
    nejenze louhovani suchych bylin moc nefunguje, ale jeste to muze celej olej posrat. davani suchejch bylin do oleje postrada smysl, protoze temer veskery silice z bylin sou davno vycpely - vysuseny. samozrejme tam zustava nejaky podil vzdusne vlhkosti, ale ta je prave nezadouci, protoze celej olej v kurzu plynouciho casu zkazi. nejenze se do toho oleje z ty castecny vlhkosti bylin louhujou vsudepritomne fenoly, ktery pak olej delaj horci, ale nejcastejs se tam vyvine botulismus.
    spravne by se ruznorode ochuceny oleje mely delat tak, jako se delaj ruzny herbalni masti. tzn. ze se zahreje olej/sadlo na teplotu, ktera nezlikviduje beneficialni vlastnosti dane rostliny. rekneme treba do 60C. vhodi se cerstva bylina a louhuje se pri udrzeni teploty po urcitou dobu, nebo se jen necha trochu zchladnout a pak se zcedi.
    v pripade ochucenych oleju na vareni, kde nejsou potreba zadny velky zdravotni ucinky hermanku/xyz, zastavam, co se tyce efektivity, vyrobni postupy asijske kuchyne. zahreju olej/sadlo/ghi tak aby se z nich nekourilo, pozadovane byliny preleju horkym olejem/sadlem v nakym zaruvzdornym prostredi. nejenze to eliminuje vodu v bylinach, ale taky to zvysi podil pozadovanejch latek v tom oleji. v tvym pripade to udela mocnej chilli oil. samozrejme zahratim oleje snizis jeho zivotnost, ale neni to tak tezky udelat to v mensi davce, ktera zajisti vyuziti daneho oleje pred jeho expiraci.
    postup vsude stejnej. at uz se jedna o cibulovej, chilli, rozmarinovej, etc..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: Zítra se bude podávat…

    Potřená rumem. Teď tu voní čerstvě vytažená z trouby.

    BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: už jsem prostě takovej:)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Čokoládová babka ,-)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Brouku, netuším, kterou tam oblažuješ, ale poptám se holek od vedle - ty jistě budou vědět ,-)

    P.S.
    Takže ty nedorazíš v tak zásadní den a dáš přednost něčemu tak malichernému, jako je dovolená?! 😂
    BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: ač mě to s tebou na toaletách v kanceláři moc baví ❤️, tak tento konkrétní den budu mít dovolenou a budu v nočním vlaku na dovolenou:)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: dorazit s nimi po vánočním večírku dopoledne do kanclu! :-))
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Velmi jednoduše. Dvě cibule jsem restovala na přepuštěném másle, pak přidala oloupanou cuketu krájenou na kostky, posolila, zalila trochou smetany, hodí se i vývar, já měla výpek z krůtího. Pak s křenem povařit do měkka. Tyčákem jsem to, postupně, mixovala několikrát, dotunila čerstvým křenem, dosladila sladidlem a dokyselila citronem.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KOCHANSKA_CH: bezmoukovou křenovou jsi prosím dělala jak? Ď
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Křenovka ach.... tu u nas dělala naposled prabába...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tu krůtu jsem marinovala půl dne v kefíru, prospělo jí to.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Na místním trhu měli pěknej křen, tak jsem na křenu pomalu peklu kus krůty. Křenová omáčka bez mouky, pečený křen z pod krůty, jabka s křenem. Polívka hráškový krém.

    BAAL
    BAAL --- ---
    GEISHA: Muzu pouzit forek o tom ze se to da pouzit misto intimniho mydla, ale jsem proste idiot, nikdy jsem se nenaucil cesky, sorry, bohuzel se to asi nikdy nezmeni, pokud ti to drasa OCD asi doporucim ignore moznost.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GEISHA: Dá to do mrazáku a bude to chilly.
    BAAL
    BAAL --- ---
    V kauflandu meli v akci nejaky levny olivac, tak bylo na case zase nalozit nejake maceraty.

    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ...a od té chvíle o něm nikdy nikdo neslyšel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam