BAAL: klidne to delej jak delas, ja se jen mirumilovne snazil popsat, co se muze stat. imho pokud toho neudelas celou flasku, kterou bys nepouzil treba, placnu do roka, tak to na degradaci nebude mit cas.
KURE: tak cerstvy koreni samozrejme koreni lip, ze jo. ale vetsinou pochazi z naky daleky prdele, takze se susi, aby se nekazilo a melo dobrej shelf life. v komercni kuchyni, kde se este vari 'postaru' s bouquet garni se vetsinou suchy koreni nejdriv nasucho opranci na panvi, aby se aktivovaly ty esecialni oleje. az pak se svaze do gazy a hodi do polivky. ja to delam ale na 'inda' a koreni, co chci mit v jidle davam ze zacatku do sadla jako prvni pred prazenim cibule. protoze sem ale setrivej a koreni je drahy, jeste anihiluju v kafe mlejnku (nepiju kafe) a tim padem muzu dat min koreni, protoze jeho chut se namletim a zaprazenim zesili. navic pak clovek neni otravenej, ze ma mezi zubama kmin nebo kousne do kulicky novyho koreni apod..