• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kuřecí játra na asijský způsob, "rýže" z mrkve a brokolice.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JUPIII: Na brigádě se školou v Chrášťanech. :-) Na jídlo ho sklízím na zahradě. V covidu jsem pár šlahounů urvala před rekonstrukcí předzahrádky v práci, rostl si tam divoce. Kupodivu se chytl, když jsem ho zapíchla do hlíny.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    KOCHANSKA_CH: de jsi byla na chmelu?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Páteční ryba je zpět.
    Tuňák a krevety s teplou zelenou zeleninou (chřest, brokolice a chmel). Ten růžovej kydanec je domácí majonéza s červenou řepou a červenou cibulou.

    ZANNA
    ZANNA --- ---
    BAAL: Myslím na tebe v Poctivém výčepu :-)
    Hrobské uzeniny, snad nevadí, že jsem nevařila.

    BAAL
    BAAL --- ---
    FAITH:
    ZANNA: Dámy, paráda, vzpoměl jsem si na Váš tip při právě probíhajícím italském týdnu a je to super tip!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PRAASHEK: urcite kup syrovy mandle a sam si je tepelne uprav. bud nasucho na panvi upraz, v troube nebo blansiruj. oxalaty, ktery jsou v nich obsazeny, jsou tepelne citlivy a tim padem se jejich obsah zredukuje tepelnou upravou. ve slupkach jsou taniny, ktery snizujou absorbci nutrientu z potravy.
    s ohledem na oxalaty, jsou asi nejzdravejsi orechy pecans, macadamia, brazil nuts. pistacie a cashew jsou taky dobry i kdyz v nich je vic sacharidu.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ACIDQA: a ako by to malo byt? :)

    sak takto sa parmazan smelcuje. kde by to mali vediet lepsie: https://parmigianoreggiano.museidelcibo.it/page/2/?post_type%5B0%5D=avada_portfolio&s=grattugia&lang=it
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    BAAL: krásné to máš! 😍
    BAAL
    BAAL --- ---
    BERRUNA: Oloupané s ledovou vodou a je jako sníh

    #holkanavdavani

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ACIDQA: já dělám to samý! A je to dobro.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ACIDQA: myslíme to samé :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Prihodim rizoto s houbama a susenejma rajcata.

    (Az me nekdo bude chtit vyplisnit za ten strouhanej parmazan, tak byste meli vedet, ze ja ho takhle smelcuju doma do rizota vzdycky, protoze se pak dobre rozpousti v masle a dela takovy to dobry rizoti blemcani.)

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    PRAASHEK: podle me je to trochu “navic”.

    Nevim uplne, o jakych enzymech pises a vodou je aktivujes… (?)
    Mandle se maci proto, ze se naopak zbavis tech enzymovych inhibizoru, ktere mandli chrani do doby, dokud nema dostatek vlahy a je pripravena klicit. Tim, ze se jich zbavis, tak jsou stravitelnejsi…

    Nevylucuju, ze mluvime o tom stejnym, jen jsem te nepochopila. (Cim vic to ctu, tim vic myslim, ze se shodujeme.:)

    Takze zpatky k tve otazce - staci jen ta horka voda a oloupat. Zabijes dve mouchy jednou ranou - budou stravitelnejsi a bez slupek. ;)

    (Nasleduje nevyzadany nyxi komentar jako odpoved na otazku, ktera nezaznela:
    Taky loupu, ale do jogurtu sypu se slupkou, protoze ta obsahuje vetsinu antioxidantu z cely mandle a je teda skoda se ji zbavovat, kdyz mi to nezkazi jidlo.)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Když se tu projednává odstranění slupek - řeším teď slupky z mandlí. Na jednu stranu si chci mandle na pár hodin namočit kvůli aktivaci enzymů a pro lepší stravitelnost, ale taky z nich odstranit slupky. Což znamená zalít horkou vodou. Není pak to namáčení předtím zbytečné? Zatím jsem vždycky dělal buď jedno, nebo druhé.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BERRUNA: Tak ona se odloupne, pak je ale chci odstranit - a vytahovat jednu po jedný je pro mě náročnej podnik, proto se ptám.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    KAREN: Já to mám vždycky v sítku a několikrát proplachuji, když je dávám klíčit, ta zelená slupka hodně změkne a buď se odloupne sama a nebo nechávám,…takže s loupanim úplně neporadím ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BERRUNA: Já tam nechci ty zelený slupky - přijdou mi nahořklý, hůř stravitelný a není to celkově zrovna gastrozážitek...
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    KAREN: já je po vyklíčení koupu a protřesávám ve velký míse a ty slupky se ve větším mcožství samy oddělej, ale stejně to trvá tak skoro hoďku při naklíčení jedné celé zavařovací sklenice. Když to teda chci mít opravdu všechno bez slupek. 😅
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam