• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ACIDQA: Umíš!
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    GINGERCAT: namarinovanej a pak pecenej v troube…
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Víkendy umim.

    Špenátová s žervé, vege curry s pečenou hlívou, rajdička z posledních našich rajčat, bun bo nam bo, krevety na pomeranči s takovým asie lajk salát :)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FERRYH: Ano, ano, teď mají v Lidlu sezónu. :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KOCHANSKA_CH: vsiml jsem si, ze jedes uz prakticky vyhradne v rajcatech odrudy Kumato :O)) (take me oblibene!!)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    On se ten losos neomrzí. Dnes s blanšírovaným květákem prohřátým s pestem z hrachových trifidů.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOCHANSKA_CH: k tomuhle by se mel prikladat pribor taky podle osove soumernosti
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Čtvrtek bez masa. Beluga s kořenovou zeleninou a kurkumou, křupavej sýr z HF a vajco.

    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    kořeněný zeleninový rámen

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GINGERCAT: Ukázka daňčího hřbetu coby steaku. Tady se švestkovou omáčkou s Portským a Merlotem.

    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    MAR_TINA: mám teď taky celýho daňka v mrazáku a s některými řezy si teda úplně nevím rady - přijde mi, že to maso se někdy chová jako hovězí, ale někdy teda dost nevyzpytatelně :-/
    KOCHANSKA_CH: hřbet jsou takové ty válečky, co se v případě vepřového prodávají jako "pečeně"? Minutková úprava zní lákavě, protože zatím jsem vše z daňka dělala metodou pomalého dušení, tak by byla změna. Jen panenku chystám ve variantě se šípkovou, ta je tak jediná, kde si troufnu to úplně netejrat dlouho :-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: jejda, sorry za tapetu, dala jsem to z mobilu...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já zas mám potřebu jist barvy.
    Green poke

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Stále mám nějak potřebu vařit komfortní zimní jídla a miluju svůj opotřebený CrockPot.
    Vepřová líčka na černém pivu, celerové pyré.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já jsem tuhle vycvakla krůtí maso a salát, takový zdravější jsme to měli a zelňačku s klobasou, tu dělám docela často.

    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ALDARION: super, moc dik!
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    _ANT_: Whisky sauce - https://scottishscran.com/whisky-sauce-for-haggis-recipe/ - oproti receptu když je hotová a slitá do nějaké nádobky (v mém případě plecháček, sorry :D) a už trošku chladne, přidám asi tři lžíce dobré výrazné whisky a zamíchám (takže se už nevyvaří a neodpaří).
    Je to jako u vína - nemusí být ultrasuper, ale nějaká výrazná Islay se tam třeba určitě hodí, celková spotřeba je asi panák a rozhodně to za to stojí, kdo si tam švihne nějakou tulamórku, je Babica a může si za to sám. :D

    Vege-haggis - https://scottishscran.com/vegetarian-haggis-recipe/
    Nejsou to "opravdoví Skoti", ale Angličan a Novozélanďanka co migrovali do Skotska, ale jak se na tu kuchyň dívají zvenku a zároveň jí žijou, tak mají, myslím, dobré postřehy. Na tomhle vege-haggisu se mi líbí, že se vůbec nesnaží "nahrazovat maso" - žádný sojový něco nebo nějaký bílkovinový cosi. A to je přístup k vege-kuchyni, co se mi moc líbí. Výsledek je tedy skutečně cosi jako houbovej kuba. Neměl jsem pinhead oats a pearl barley, tak jsem prolezl špajz a dal místo pinhead oats normální ovesné a žitné vločky (mrzelo mne, že nemám žádný ječmen, on má prostě specifickou chuť, tak jsem se snažil dostat tam co nejzábavnější obilniny) a místo pearl barley pohankovou lámanku. K ní bych přidal normální kroupy, ale protože mi došly, vrazil jsem tam beze studu půlenou červenou čočku a černou quinou (v poměru 55g lámanka, 22g čočka, 22g quinoa - dělal jsem dvojitou porci), protože se to všechno vaří cca 5 minut a má to žádané zemité chutě. A jak se to pak zapeklo dohromady, tak ta quinoa vůbec netrčela jako v nějakém hipsta salátu, hezky se to všechno spojilo se vším ostatním do takové kubovité zemitosti. :) Příště to raději budu péct vrchovaté v malém pekáčku, aby byl výraznější rozdíl mezi křupavou kůrkou a měkkým a šťavnatým vnitřkem.

    Brambory jsou normálně uvařené a pak třičtvrtě hodiny opékané v troubě na 180° vcelku v oleji a občas otočené. Šlo by to určitě i nasucho, ale skotská kuchyně je taková omastková. :D

    Tuřín jsou dva žlluté tuříny a jedna velká mrkev. Mrkev jsem uvařil zvlášť (teda s bramborama) aby nenasákla tuřínovou vodou a tuříny se mi osvědčilo vařit sice vcelku (oloupané), ale hodně dlouho, třeba třičtvrtě hodiny, až když jsou fakt hodně měkké, vodu vylít a při mačkání z tuřínů odstranit zdřevnatělé kousky. Už jsem přestal tuříny přidávat k pečeným masům a tak, mám pocit, že když se ta voda vyleje, není to tak agresivní - a obecně dobře provařené a s odstraněnými dřevnatými kousky nemají tak bouřlivé účinky na nezvyklé žaludky. Tuříny a mrkev jsou rozpatlaé vidličkou s kusem slaného másla.

    Ith gu leòir! ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Máme tu zase pátek. Hejk, krevety a zeleniny a zbyl mi strouhaný jadel, tak vznikla sýrová omáčka s bylinama.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak koukám, že daňčí kýta bude spíš suchá, podle obsahu, či spíš neobsahu tuku.
    Daněk kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/danek-kyta
    Nedávno jsem pomalu dělala jelení kýtu, suchá nebyla, ale tuku má jen o fous víc.
    Jelení kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/jeleni-kyta
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Taky záleží, co to bylo za daňka, jestli odstřel z lesa, to může být starší kus nebo chovaný zvíře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam