• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    _ANT_: Whisky sauce - https://scottishscran.com/whisky-sauce-for-haggis-recipe/ - oproti receptu když je hotová a slitá do nějaké nádobky (v mém případě plecháček, sorry :D) a už trošku chladne, přidám asi tři lžíce dobré výrazné whisky a zamíchám (takže se už nevyvaří a neodpaří).
    Je to jako u vína - nemusí být ultrasuper, ale nějaká výrazná Islay se tam třeba určitě hodí, celková spotřeba je asi panák a rozhodně to za to stojí, kdo si tam švihne nějakou tulamórku, je Babica a může si za to sám. :D

    Vege-haggis - https://scottishscran.com/vegetarian-haggis-recipe/
    Nejsou to "opravdoví Skoti", ale Angličan a Novozélanďanka co migrovali do Skotska, ale jak se na tu kuchyň dívají zvenku a zároveň jí žijou, tak mají, myslím, dobré postřehy. Na tomhle vege-haggisu se mi líbí, že se vůbec nesnaží "nahrazovat maso" - žádný sojový něco nebo nějaký bílkovinový cosi. A to je přístup k vege-kuchyni, co se mi moc líbí. Výsledek je tedy skutečně cosi jako houbovej kuba. Neměl jsem pinhead oats a pearl barley, tak jsem prolezl špajz a dal místo pinhead oats normální ovesné a žitné vločky (mrzelo mne, že nemám žádný ječmen, on má prostě specifickou chuť, tak jsem se snažil dostat tam co nejzábavnější obilniny) a místo pearl barley pohankovou lámanku. K ní bych přidal normální kroupy, ale protože mi došly, vrazil jsem tam beze studu půlenou červenou čočku a černou quinou (v poměru 55g lámanka, 22g čočka, 22g quinoa - dělal jsem dvojitou porci), protože se to všechno vaří cca 5 minut a má to žádané zemité chutě. A jak se to pak zapeklo dohromady, tak ta quinoa vůbec netrčela jako v nějakém hipsta salátu, hezky se to všechno spojilo se vším ostatním do takové kubovité zemitosti. :) Příště to raději budu péct vrchovaté v malém pekáčku, aby byl výraznější rozdíl mezi křupavou kůrkou a měkkým a šťavnatým vnitřkem.

    Brambory jsou normálně uvařené a pak třičtvrtě hodiny opékané v troubě na 180° vcelku v oleji a občas otočené. Šlo by to určitě i nasucho, ale skotská kuchyně je taková omastková. :D

    Tuřín jsou dva žlluté tuříny a jedna velká mrkev. Mrkev jsem uvařil zvlášť (teda s bramborama) aby nenasákla tuřínovou vodou a tuříny se mi osvědčilo vařit sice vcelku (oloupané), ale hodně dlouho, třeba třičtvrtě hodiny, až když jsou fakt hodně měkké, vodu vylít a při mačkání z tuřínů odstranit zdřevnatělé kousky. Už jsem přestal tuříny přidávat k pečeným masům a tak, mám pocit, že když se ta voda vyleje, není to tak agresivní - a obecně dobře provařené a s odstraněnými dřevnatými kousky nemají tak bouřlivé účinky na nezvyklé žaludky. Tuříny a mrkev jsou rozpatlaé vidličkou s kusem slaného másla.

    Ith gu leòir! ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Máme tu zase pátek. Hejk, krevety a zeleniny a zbyl mi strouhaný jadel, tak vznikla sýrová omáčka s bylinama.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak koukám, že daňčí kýta bude spíš suchá, podle obsahu, či spíš neobsahu tuku.
    Daněk kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/danek-kyta
    Nedávno jsem pomalu dělala jelení kýtu, suchá nebyla, ale tuku má jen o fous víc.
    Jelení kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/jeleni-kyta
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Taky záleží, co to bylo za daňka, jestli odstřel z lesa, to může být starší kus nebo chovaný zvíře.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: mám ultralitiňák, tekutina neubyde, kolik jí dám, tolik tam je.
    Ale pyžamo by mohlo pomoci.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Ještě mě napadá konfitovat v sádle nebo obléct pyžamo ze slaniny, zabalit do pečpapíru. Ale mám vypozorovanaý rozdíl v pomalém pečení v troubě a CrockPotu. V hrncu neubývá tekutina.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo, to jsem podobně udělala, pomalu v troubě. maso je extra měkké, to ano, ale neskutečně suché.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Hřbet v minutkové úpravě na medium, ostatní svaly v CrockPotu. Opéct, vyndat, orestovat materiál na omáčku, podlít (víno, vývar) a odvařit přípečky. Vrátit maso a nechat dlouze vařit. V případku tužšího kusu marinovat v kefíru libovolně ochuceném.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: Naposledy s kořenovkou na víně. A hodně slaniny do základu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ale snídaně, ty mi jdou :)

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Začínám vařit jak televizní kuchař, nálož mističek a na konci jedna dančí kýta s omáčkou.

    Ale byla na to hodně suchá. Jak děláte daňky vy?

    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ALDARION: recept, prosim!
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Objev vegetariánského haggisu je skutečné požehnání pro ty, kterým se dělá šoufl z pachu vařených ovčích vnitřností. Těch pár žampión§ v tom zmizí tak, že si jich nevšimne ani člověk, co moc nemusí houby. Jen bez whisky sauce to je vlastně hodně málo houbovej kuba. :D
    Burns Night! ;)

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOCHANSKA_CH: nadhera!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kočanská peče často a ráda. To nemohu říct. Ale v rámci bezmasého čtvrtku jsem vytvořila francouzský cibulový koláč podle Grusovky. Slaninu jsem nahradila slaným sýrem jadel, takže trochu aj podle Babici.

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAIAFOX: Haha. Oká :-)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Spíš to sugo ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAIAFOX: Rajčat? Plánuju jet karavanem…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GEISHA: My to tak desítky let fakt neděláme, sugo jsem dělal loni poprvé :-D todle jsem v životě neslyšel. A upřímně ani u nikoho v Itálii teda neviděl.

    Growing Up Italian™️ on Instagram: "The best tradition in the world ❤️🍅 (@oheyitsamanda)"
    https://www.instagram.com/reel/CwsEKS2O3o0/?igsh=MzY1NDJmNzMyNQ==

    Čím to muže být? Upřímně ani v žádným návodu na sugo jsem to nečetl.
    GEISHA
    GEISHA --- ---
    RUTHLESS: problém je v tom, že rajčata nemaj dost nízký pH, abys je mohl zavařit jen tak, jako třeba marmeládu, musíš to pH aspon na povrchu snížit (zalít citronovou šťávou) jinak riskuješ v lepším případě explozi konzervy, v horším botulismus. Povařit u termostabilních mikroorganismů prostě nemusí stačit.


    ---
    Prosím nevytahujte argument "děláme to tahle desítky let a nikdy se nikomu nic nestalo" a spíš jděte děkovat tam nahoru, že jste měli štěstí ;)

    Více o bezpečné konzervaci ID MOIRAIN
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam