• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON:
    BRUKEV: máte to nějaký hezký, já to dala ted zapéct do remosky, tak uvidím, jak moc to bude fotogenický )
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FINSON: u nas dnes to same. Sešlo se nam nejak moc sunky, manzelka nechtela nic moc vymyslet, tak se to zapeklo.
    Jak to uplne nevyhledavam, tak po celem dnu prace se drevem mi to doma prislo tuze k chuti.

    FINSON
    FINSON --- ---
    GRANTORINO: Ještě děláváme plátek uzeného s hrachovou kaší.
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAR_TINA: Díky, bouchoře si píšu do slovníčku 🙂 Tohle je moje porce, malé křupavé okurečky má ráda žena...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: hezký, včetně bouchořů (označuje velikost okurky)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ACID: hele můj syn jedl olivy v 1,5 roce a osmiletá dcera je taky miluje. Špenát máme několikrát týdně.
    Problém je, že taky miluje krevety a kdo to má furt kupovat, žejo :))
    FINSON: jé, na ty se chystáme, tchyně poslala uzený a neměla jsem ho v ruce X let, takže mne nic jiného nenapadá.
    FINSON
    FINSON --- ---
    U nás dnes zapékané fleky...

    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Každý máme jiné chutě a potřeby, nás syn 3,5 roku třeba miluje moje kimchi poměrně palivé :))
    Včera jeho/naše večeře vypadala takto. Snědl to celé, kimchi si přidával :)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ACID: Naši synové od jednoho roku, ale oni jsou hodně vymknutí...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACID: neteř nejí skoro nic - je to fakt otřesné, patří k těm 5 % dětí s nějakou poruchou, ale olivy asi od dvou let.
    ACID
    ACID --- ---
    A pak jsou tu případy jako je synovec, který od 3-4 let jí olivy..
    WERKA
    WERKA --- ---
    ILLUZE: Já jsem od dětství opačný extrém. Syrovou zeleninu jím bez problémů v celkem velkém množství, nakládanou mám taky docela ráda, ale v tepelné úpravě jsem jako holka nejedla skoro nic. I když na stará kolena jsem se už trochu vylepšila a kromě smaženého květáku už jím třeba grilovanou zeleninu, dýňový krém nebo špenát ...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: Mladší taky nezeleniňák, sní syrovou jen okurku, mrkev, nově kedlubnu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GRANTORINO: Potvrzuji. Mladší je naprosto nezeleninová, je schopná z rajčete hodit do talíře šavli.

    Nejdřív prošla mrkev, pak ledový salát, kolem desíti minimální množství papriky. Teď naložené kukuřičky.

    A tp je vše.

    Pokud tedy nepočítám zeleninové krémy, tp je ok. Ale čerstvá zelenina je tabu.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    květáková polévka (skoro veganská - místo smetany jsem použila sojové mléko, které děti dostali v Sapě a moc jim nejede)

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: no protože v hospodě mají po ruce kotel vývaru žejo. tak ho tam mrsknou, to se nedivím. když ho mám doma zrovna, tak ho tam taky dám.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ALESH: no takže to zaliješ vodou až po orestování, sice později, ale prostě ano, zaliješ a povaříš. dělam to taky takhle, takže nic nového. Vývar tam bejt může a může tam bejt sádlo. vodu z hrachu bych si do toho nedala, protože to bude nadýmat, ale proti gustu žádnej dišputát.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Aha, tak pardon, jsem jí dělala prostě jinak... jako takovou jednoduchou bramboračku s česnekem a zel. vývarem. Já moc ryze po česku nevařím :D
    FINSON
    FINSON --- ---
    BRUKEV, ALESH: Jasně, vím, myslel jsem to tak, že právě kvůli téhle praxi je ALESHovo vypíchnutí toho, že se v jeho případě jedná o veganskou variantu, zcela na místě.
    ALESH
    ALESH --- ---
    GRANTORINO: do vetsiny se dava masovej vyvar. Ja se vzdycky v hospodach ptam a pokazdy tam je. Ne ja brambory nevarim ve vode, takze nic neprijde nazmar - nejdriv je restuju a pak to hodim ci cibuli a zaleju. Vodu z hrachu mi bylo lito vylejt, je to vlastne taky vyvar.-
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: můj muž nesnáší sádlo, takže to děláme bez sádla normálně.
    FINSON: klasická je na sádle a ještě se do toho dá mrsknout na malý kostičky opražená anglická slanina, vajíčko, strouhaný sýr. To je taková ta hospodská poctivá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam