• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: jo tak chorizo si občas dávám pod vejce, ale měla jsem za to, že je to má osobní prasárnička
    supr, budu říkat, že je to středomořská verze

    Skopové nebo mleté hovězí k snídaní do vajec, no proti gustu žádné dišputát, na mě dost těžká kombinace teda...
    Upcykluju, ale spíš k obědu, k večeři...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GRANTORINO: Je to středomořskej recept, takže podle oblasti tam můžeš narvat všechno od mletýho kořeněnýho hovězího nebo skopovýho až třeba po chorizo. Popravdě úplně první recept na šakšuku, kterej se ke mně dostal, byl právě s chorizem, tak od tý doby nemám zábrany :)

    A protože já mám rád změnu a taky sem tam potřebuju upcyklovat zbytky, tak do jídla kolikrát sdělám i třeba kus obranýho kuřete apod.

    Ale zkoušel jsem tam vrznout i třeba nadrobenýho Šmakouna a taky cajk. Prostě „lečo“ snese skoro všechno :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VSICHNIMAME: no právě.. No možná Turci jestli do toho nenacpali nějaký pseudosalám hovězí, mně napadá :)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GRANTORINO:já tedy ani v geograficky příslušné oblasti v tomto jidle maso neměla, nikdy, taky mě to překvapilo.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: počkej, tam se dává maso? Co tam dáváš za maso? Já žila v domnění, že je to čistě vejce zelenina.
    Jinak dělám po persku, jen tu michanici vejce, rajčata, římský kmín, sladká paprika... A když se přidá lilek je to mirza ghasemi.
    Obrázek z netu, já to neumím tak pěkně nafotit

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Včera jsem honem vypucovala a zprovoznila zahradní besídku, aby se dalo jíst venku. Na čarodky buřty musí být.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GALE: Já si doma lečem dost šplhnu. A v zimě to spolustolovník oprávněně nazývá luxusním jídlem. :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GENEVIEVE: Vskutečnosti jsem to fotil těsně předtím, než jsem to zadekloval a nechal ještě chvíli dojít pod pokličkou. Ony ty hotovější vejce už pak nejsou tak vzhledný.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    DOCKINEZ: me tam vaší ty vejce. Jsou na mě hrozně syrový. Nejim ani volský oka. :D ale je to velmi hezký na pohled.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Když si navrch nandám hromadu sejra, tak mi to někdy přijde jako jíst samotnej topping na pizzu bez toho těsta :D

    KAIAFOX: chápu a soucítím; naštěstí se to dá jíst i jako večeře :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DOCKINEZ: Moje výmluva? Mýt ráno tři kluky od rajčat, v tom ranním shonu, ty zapatlané pusy, ruce, stůl, stěny, trika, všechno!!!, to si radši ukousnu nohu :D.
    (Jinak samozřejmě rajčatová jídla milujeme, tady se jede Itálie a středomoří ve velkém, ale ráno jen přes mou mrtvolu :D).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DOCKINEZ: já asi kromě lenosti žádnej, ale jinak nikdo ze zbytku domácnosti neoblibuje teplý rajčata :))
    GALE
    GALE --- ---
    DOCKINEZ: Z osazenstva naší domacnosti jim lečoidní jídla jen já.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FAITH: mě taky ze syrové bolí žaludek a je mi těžko i po červené řepě v moučníku. Tam to ale zřejmě bude použitím větší řepy s příliš zemitou chutí, jak tady někdo psal (ne že bych z ní zkoušela péct moučník já, ale svého času ho často dělala švagrová a mně po něm bylo vždycky hrozně těžko)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: a že mi to jídlo jako první představila tchyně... :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Že jo. Si to nemůžu zapamatovat, tak říkám lečo s vajcem vcelku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: tak to je proste takovy leco no :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: můj důvod je, že je to hrozný slovo :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Šakšuka aneb ultimátní snídaně. Jíme to zhruba 3× do týdne, v letním období s přísunem čerstvý zeleniny ze zahrady i častěji. Máš tam všechno, je hotová za 20 minut i s krájením, chutná skvěle, zasytí tě na celý dopoledne a celkově je to prostě kvintesence dobra.

    I Babica by ji miloval! Protože tohle středomořský lečo jde senzačně upravovat přesně v duchu klasikova hesla „a když nemáte X, tak tam dáte Y!“

    Nemáš nať koriandru? S hladkolistou petrželí nebo chrástem řapíkatýho celeru to bude taky dobrý. A nebo tam vrzni čerstvou saturejku jako já na fotce. A to ani nebudu zmiňovat, kolikrát jsem si navrch nasypal čerstvý kopr :)

    Sere tě římskej kmín? Tak ho tam nedávej, easy.

    Nežereš maso? Tak to mám pro tebe skvělou zprávu, čistě zeleninová šakšuka je taky fajn; dokonce i vegan varianta bez vajec se dá jíst.

    Takže jaká je tvoje výmluva zejtra neposnídat šakšuku, hm? :)

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Baba ganoush :)
    Baba Ganoush | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/baba-ganoush

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam