• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Klasická věc, zacpi si nos a zavři oči a nepoznas rozdíl mezi cibuli a jabkem. Nebyl jsi nikdy na táboře nebo co?

    Ano, poharky jsou v na jazyku, ale potřebuješ k tomu i nos. Palivy je samozřejmě něco jiného (to není chuť). A je to tak proste. Když mas rýmu, taky nemas chuť.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: člověče, já mám chuťový pohárky na jazyku, ne v nose.

    Ale OK, udělal jsem pokus. Na lžičku jsem dal trochu nakládaný jalapeňo papričky, zacpal si nos a obsah lžičky dal do úst. I se zacpaným nosem cítím kyselý a pálivý, ty ne?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Tak ale pak jsi nemohl mít ani chuť přece. Když mas zacpanej nos, necitis chutě…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: to víš, zaseju ředkvičky a najednou koukám, zelenej banán.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: V Polabí se ti daří banány? :-)
    Na cestách, v rozličných jídlech, byly jen přílohou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Máte někdo nějaký recept na plantainy?

    Ideálně něco tradičního afrického pálivého.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Měla jsem brynzu docela pevnou, tak šla nastrouhat a rozpouštěla se, ve vývaru, pěkně. Tyčák dílo dokončil do hladka.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Roli hraje i teplotní šok. Vyndat smetanu z chladničky a vrznout ji rovnou do teplý až horký omáčky není dobrý nápad.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FINSON: Chyba. Velká chyba ;-)
    Jediné šlehačku.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tak demikát hotov. Fotogenické to není vůbec, drobivá májová brynza se odmítla v haluškovici rozpouštět a použití mixéru způsobilo, že výsledek sice není hladký, ale zato jsou v něm bílé hrudky. Na funkci nejen živočicháře to vliv nemá, ale polévku fotit nebudu.

    Chuť OK, zejména s domácím chlebem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: taky dávám jen 12%, víc tuku do mé kuchyně nesmí, ale musí se používat opatrněji.
    FINSON
    FINSON --- ---
    GRANTORINO: Jasně, jde o tu smetanu. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale ono se v receptech píše, že tu omáčku máme "prohřát", ne "povařit" 🤦
    KURE
    KURE --- ---
    GRANTORINO: mam to opačně:)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: vida, já kupuju jenom 12%... Tricetiprocentni jsem snad ani nikdy na vaření nekupovala
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: no to se stane, i když budeš dělat třeba kuře na paprice nebo koprovku...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: tak ja říká
    GRANTORINO:. Omáčku rozmixovat, povařit, dochutit a když vychladne tak na 60 st. Pomalu nalít smetanu pokojové teploty.

    Méně nechylna na srážení je 30%, a dáš jí polovičku i méně než 12%.
    FINSON
    FINSON --- ---
    GRANTORINO: Jo, tak možná jsem to měl moc horký, sice to nevařilo, ale bylo to blízko. Díky!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: nevím, jestli to je tím, ale když tam dáváš smetanu, už se to nesmí vařit potom, jen tam tu smetanu zamíchat. Vařením i krátce, se ti zdrcne....
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAR_TINA: Na vaření, 12%.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: jakou dáváš smetanu?
    FINSON
    FINSON --- ---
    DOCKINEZ: Jsi šikovnej 🙂
    Já odblanil, maso nemá chybu, jenom ta omáčka... přitom jsem ji mixoval dobrých 10 minut, na začátku byla v pohodě.
    No nic, příště to zkusím jinak a lépe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam