• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    FAT: Bylo nás pět, zbyly 3 kousky. No teď už jen dva 😂
    FAT
    FAT --- ---
    ILLUZE: A tohle všechno jste snědli ve čtyřech, nebo přišla návštěva?
    😉
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ADALIM: divam se, ze mame stejny detsky nabytek
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V kefíru s česnekem, chilli a pepřem pečená kýta z přeštíka, zahradní listové kapusty s mladým česnekem, mrkev, brambor. Rajčata, rovněž, zahradní.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Lilková pánev s ajvarem a fetou.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jste říkali langoše, jo? ,-)
    Nějak se to sepnulo, rodina si je vyžádala taky.
    A tip - nevyšla nám smetana, druhý jsem si dala s cottage (2. fotka) a chutnalo mi to snad víc, než s kysanou smetanou. Ale bylo to fakt syté.

    ADALIM
    ADALIM --- ---
    FUNTL: Já na višně a špendlíky používám toto. Funguje to dobře:-)

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ono v tom je trosku bordel... krom špendlíku + mirabelky existuje jeste --- myrobalán!
    a to je to co se nejcasteji objevuje vsude kolem nas, jak v zahradach, tak v parcich a kolem cest
    - maly kulaty plod - barva je od zlute az zlutozelene do oranzove az site cervene a se vsemi odstiny mezi... jasny znak ze jde o myrobalán je to, ze nejde pecka oddelit od duziny...
    ---
    A naopak -- jak špendlík tak mirabelky jdou snadno oddelovat od pecky...
    navic pak špendlík jako takovy uz neni skoro uz nikde na zahradach videt, natoz v prirode (zlikvidovali ho virozy jako je šárka atd..) ... sem tam na Morave jeste je - a je to jakoby mala zluta svestka ... je trosku podlouhly!
    ---
    myrobalány a mirabelky se skoro nedaji od sebe odlisit, jen to spatne deleni pecky od duziny jasne naznacuje ze jde o myrobalány ...
    vic tady pro zajemce:
    Myrobalán, Mirabelka a Špendlík: V čem se liší? | RadímeJAK.cz
    https://radimejak.cz/myrobalan-mirabelka-spendlik/
    Slivoň myrobalán – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%C3%A1n
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    QUANTI: díky, názvosloví používám dost volně. Takže to naše je myrobalán, neodolatelná kombinace "pecka jde obtížně vyloupnout z dužiny, plod je nakyslý a slupka nahořklá a tuhá."
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Špendlíky nazýváme drobné žluté švestky: Jaký je však rozdíl mezi špendlíkem, mirabelkou a myrobalánem? - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/spendlik-mirabelka-myrobalan-jaky-je-mezi-nimi-rozdil-a-jak-je-zpracovat/#

    Špendlíky jsou žlutý a měly by prý jít od pecky.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    RUTHLESS: My rikali spendliky zlutejm a mirabelky cervenejm, ale moje slovenska kamaradka rika mirabelky obojimu. Takze asi jsou :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BERUSKA_CA: Mirabelky jsou špendlíky, zejo?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: :)
    U špendlíků a mirabelek je množství tak velké, že mi je jedno, jaké jsou ztráty při pasirovani. Takže trochu podleju (deci na hrnec), rozvařím, leju do cedníku a mačkám vařečkou. Co vyteče, to mám, zbytek (pecky slupky) jde na kompost

    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MAR_TINA: mohla bys pls blíže specifikovat "cedník s dírama" :)? Mám aktuálně taky špendlíkovou kalamitu cca 7 metrů od kuchyňské linky. Často ji unikneme tím, že jsme zrovna pryč nebo že na jaře pomrznou, ale letos nenastalo nic z toho.Marmelády z toho jsou dobré, ale na uspokojivý způsob oddělení pecek od rozvaru jsem nepřišla...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAREN: když se to rozvaří a vezme přes cedník s dírama (ne síto), odfiltruješ pecky a máš krásný základ na marmeládu nebo želé.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BERUSKA_CA: No jsou velky jako golfovy micky, strasne sladky a stavnaty a nejde to od pecky, takze to snime zrejme za syrova. Hon za nejlepsi drobenkou s co nejmensim obsahem (obilny) mouky ale pokracuje .))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dozraly fazolky a další zelenina a koupila jsem velké zelené boby, tak salát.
    Akorát jsem zjistila, že čerstvé boby se musí loupat.

    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    Dort pro dcerku…

    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    KAREN: nyxí crumble odpověď) ale tak:

    Plum and Almond Buttermilk Cobbler recipe | Delia Smith
    https://www.deliaonline.com/recipes/international/european/british/plum-and-almond-buttermilk-cobbler

    Yellow Plum Cobbler — Meike Peters | eat in my kitchen
    https://www.meikepeters.com/blog/yellow-plum-cobbler
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    KAREN: dělám nejradši jen úplně obyč crumble. Je to fakt jen velká vrstva ovoce s drobenkou:
    100g hladké mouky
    100g másla
    120g ovesných vloček
    130g tř. Cukru (dávám méně nebo jiné sladidlo, podle druhu ovoce)
    1 lžička skořice
    Peču středně do zezlátnutí a probublání trochy ovocné šťávy skrz těsto.
    Podle chuti pak podávám většinou s nějakou mléčnou vrstvou navrch, většinou se zakysankou nebo tvarohem a případně pokapáné nějakým sirupem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam