• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: Mně už teď funguje to nahrávání správně, že by ten bug opravili? :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ARCHIMEDES: vyzkoušel jsem založit v ms teams nikoliv "třídu", ale to "jiné - kluby, studijní skupiny..." a nahrávání hodiny tak funguje i teams, jde to M$ stream. chybí tam sice serepetičky jako "pozn. blok, zadání, známky", ale to nepotřebuju, na rozdíl od nahrávání. co mě na ms teams nemile překvapilo, že distanční kontaktní výuka pro víc jak 4 lidi je omezena tím, že člověk vidí max 4 ksichtíky, žel včetně svého vlastního. když chci vidět toho, kdo mluví, můžu si ho "připnout", ale třeba pro změnu mluvčího musíme mít otevřený chat a tam indikovat, že chce někdo mluvit. zatím jsem pro větší počet lidí dělal "klasickou" frontální, takže lidi měli vypnutý mikrofon i kamery (snižuje to náročnost na přenos).
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ARCHIMEDES: bude uplne stacit kdyz to prevedes treba pomoci ffmpeg do avi. Kdyz budes nekam tahat gigovej soubor, zbytecne tim pretizis server, protoze bude muset tu konverzi udelat za tebe.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SLL_QUY: Je to h.264 zabalené v .mkv, do čeho to zkonvertovat, aby to bylo menší? Čtvrthodinové video (300MB) to uložit zvládlo a jde přehrát přímo v Teams. Možná by stačilo to jen rozsekat na menší díly ex post nebo rovnou (při nahrávání v OBS stačí jen zastavit nahrávání/pustit nahrávání).
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    ARCHIMEDES: nastaveni OBS, exportuj do mp4 h.264, hodinovy video co ma giga bych nikam nenahraval ale konvertoval, tohle je za trest pro vsechny.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: Dnes se mi povedlo rozjet zároveň dálkovou přednášku v MS Teams se sdílenou obrazovkou a záznam téže obrazovky a audia v OBS Studio ( https://obsproject.com/cs ).
    Jediný problém, který teď řeším, je, že hodina videa v kvalitě 576px má 1,25GB a už mi upload do Teams dvakrát zhavaroval :)
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: Aha, Zoom ma i web klienta, i kdyz ho moc nepropaguji, cili tohle pada. Navic jsem prave zjistil, ze pro skoly Zoom docasne zrusil omezeni na 40 minut meetingu pro ucty zdarma, cili bych asi mel byt schopny ucit pres Zoom a nic neplatit. Necham si to tedy jako zalohu ke Collaborate.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ARCHIMEDES: vidíš, přehlédl jsem. ale doplnil bych, že je to jen problém "třídy", v ostatních typech týmů to funguje.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: Taky jsem na to narazil. (ARCHIMEDES)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOKIS: ja puzivam instalaci jitsi na 8x8.vc , mam 17 studnetu a uplne v pohode
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    malé upozornění, našli jsme, žel při vlstní práci, brouka v ms teams. když máte svůj tým založený jako třídu (classroom) a chcete nahrávat videopřednášku se sdílenou prezentací, nahraje se jen zvuk bez videa. ten brouk je docela starý, prý už z roku 2018, ale asi ho pořád nezazáplatovali. ajťáci MU už začali obtěžovat M$ co to jako je.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MIGUEL: Mame a i tak to nedava vetsi mnozstvi lidi. Stejne tak BigBlueButton bezi u nas ... a nedal to. Ono se to nezda, ale udrzet neco takoveho v chodu pro velke mnozstvi uzivatelu je dost velky problem.

    Kazdopadne kolega nam zprovoznil pro interni pouziti vlastni Jitsi a zda se, ze to neni velky problem rozchodit. Pro tri lidi (v jednu chvili vcetne 3x videa) stacil i velmi slaby server (nejslabsi Amazon Lightsail instance). Ale co jsem slysel, tak nekde kolem 12-15 lidi je tak ta hranice pouzitelnosti i na poradnejsim vybaveni.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: je pravda, ze u nas support taky moc neni...no kdyz budu mit s timproblemy, tak si asi udelam instalaci sam
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: jo, v ideálním světě určitě :)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: jako myslim, ze rozumna skola by mela idealne jitsi zprovoznit na svych vlastnich serverech, pak by byl problem s pretizenosti serveru vyresen...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    DOKIS: v USA si hodně vyučujícíh stěžuje na přetížené servery, tak možný je řešením přesunout hodinu na jinou dobu/nahrávat.

    Když jsme u toho, powerpoint značně updatoval nahrávání přednášek, předpokládám pod vlivem požadavku na online výuku, každopádně je tam mnohem víc možností, včetně nahrání videa přes kameru vedle slidů. Ne že bych se do toho chtěla pouštět, ale pokud někdo cítí potřebu se ukazovat studentům, tak již lze :)

    Jo a jak jsem si stěžovala minulý týden, že na to studenti kašlou, tak se mi vytřídilo asi 12 lidí, kteří to berou vážně a zbytek jsem vyškrtla a cítím výrazné zlepšení, alespoň mají snahu ty úkoly méně flákat, takže neztrácejte naději!
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Tak dnes me BigBlueButton poradne vypekl. Prednaska mi zacina 11:30, tak se slozil 11:31. A uz se tam vubec neslo pripojit. Po chvili chaosu a pokusu presunout se na Jitsi (coz nejak fungovalo, ale pro ten pocet studentu uz to byva problematicke) me nekdo ze studentu me upozornil, ze mame nove i Blackboard Collaborate, taky zaintegrovane do Moodle, tak jsme se presunuli tam. A to uz fungovalo po zbytek casu celkem spolehlive. Ma to taky chat, ankety a podobne blbosti, ale co jsem tam narychlo nenasel je upload prezentaci jako v BigBlueButton, cili jsem musel prenaset slidy pres sdileni obrazovky, coz mi oproti sdileni BigBlueButton vyhovuje vyrazne mene. Ale jinak uz zbytek hodiny problehl v pohode, na problemy si nikdo nestezoval.

    Nekdo ze studentu navrhoval Zoom, ktery se zda, ze funguje z tech veci asi nejspolehliveji. Problem je, ze si clovek musi nainstalovat jejich klienta a takova reseni bysme podle univerzity pouzivat nemeli. Samozrejme (jak zminil jeden student), nekteri tak uci :-). Koukal jsem, ze dostatecne velka licence stoji $14.99 za mesic, coz by nebyl problem (a asi bych si to dokazal nechat i proplatit), ale musim zjistit, jak to je s tim klientem. I kdyz je mozne, ze to Collaborate se osvedci dostatecne. Pokud to bude stabilni, tak ten upload slidu ozelim. Ostatne, ani Zoom to neumi.

    Jinak jsem zjistil, ze za problemy se zvukem v BigBlueButton dost mozna muze Firefox, takze jsem se presunul do Chrome, kde problem nebyl. Nez se to teda cele slozilo.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOKIS: ja to mam asi podobne, prednasku nenahravam, v prubehu prednasky se ptam, snazim se byt podobne aktivni jako pri vyuce a mam pocit, ze po tomhle tydnu to jde. Ale to je mozna i o tom, ze nepouzivam na prednaskach prezentacez ale vyhradne tabuli. Prezentace je dle meho na konference. Pokud ma nejaky student problem se zvukem a neco nezachyti, muze vznest dotaz bud v prubehu prednasky nebo na konzultaci. V teto situaci je to ztizene pro vsechny a vsichni se musi vice snazit.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Já včera dělal dvě přednášky (zkrácené, v plné délce se od nikoho pozornost čekat nedá), v MS Teams se dá nahrávat, ale ve streamu bohužel není vidět moje sdílená obrazovka (tím jsem vyřešil to, že jsem chtěl, aby byla vidět prezentace i kousek webky pro náčrtky), tak je to jen audio.
    Asi udělám pár krátkých videí s příklady jako doplňkový materiál.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: Ale je celkem mozne, ze na to koukam blbe a vyhodny nahravani masivne prevazuji. Pak bych to klidne udelal. Jen technicke obtize (a zatim se zda, ze tech je prekvapive malo) me jako argument nepresvedcily.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam