ABAYO: MDPI je vydavatelství, které (asi) není jednoznačně predátorské, ale na druhou stranu nepatří mezi vydavatelství s dobrou reputací. Ano, spamují lidi a nabízejí jim publikace. Dostal jsem od nich pár mailů a staršího kolegu vytrvale obesílali s žádostí o guest editora. Ani jeden z nás ale nemá potřebu vynakládat práci na publikaci u nich, protože existuje mnoho lepších a serióznějších časopisů. Nesázel bych na to, že ty maily jsou zacílené. Na druhou stranu, pokud tam chceš přispět a odpovíš jim, čeká tě dost možná normální recenzní řízení - bude to nejvíce záviset na editorovi, kterého dostaneš. Nedávno jsem se na to vydavatelství ptal ve
vedlejším auditku.
Zjistil jsem, že několik lidí z oboru, které znám, má publikace v jejich časopisech Entropy a Quantum Reports, a pár jich sedí mezi editory. Na druhou stranu, o většině z nich by se dalo říct, že jsou řekněme "politicky protřelí" :-) Zároveň ty publikace posílali do Special Issues editovaných přímo sami sebou nebo svými kolegy či známými (to se ale prý děje i jinde, prostě politika). Takže nejde o totální predátorskou frašku s falešnými lidmi, ale v životopise bych to mít nechtěl, je to něco mezi :-)