• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    Auditko by mělo pomoci akademikům při výzkumu i výuce, především sdílením rad a doporučení na užitečné postupy, aplikace či literaturu - jak si usnadnit práci, jak a co psát, jak se orientovat ve zdrojích a obecně možnostech moderního akademického světa. Dále by mělo zahrnovat i obdobné postupy pro přežití v akademickém prostředí – jak spolupracovat s kolegy, jak přistupovat ke studentům, jak učit. Všichni jsou vítáni, auditko není vyhraněně humanitní, naopak, z mé zkušenosti kombinace humanitních a přírodovědných přístupů zajistí vždy lepší výsledek.
    rozbalit záhlaví
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX:

    GAARQ:
    zajimavy, nam dnes na schuzi rikali, ze nas se ockovani netyka a kdyz se divam do ty tabulky prioritnich skupin, tak my jsme skutecne az za pedagogy ZS a SS a dokonce i VOS, pokud se zaregistrujete na ockovani, tak dejte prosim vedet, fakt by me to zajimalo...mozna jen sef neco nevedel..
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Univerzita.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MIGUEL: MUNI ;)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX:

    GAARQ: a jste vysoka skola? ja mam za to, ze se to tyka jen zakladek a strednich skol..
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GAARQ: tak už se prý na tom pracuje, email ze dneška.
    JINX
    JINX --- ---
    JINX: tak se mi to dneska oficialne potvrdilo - zatim cekame na kody pro rezervacni system.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MIGUEL: u nás zatím o očkování akademiků ani technického personálu ani hlásky.
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Podle posledního infa co jsem dostal jsme měli být prioritizovani ale neměla to očkovat přímo škola. Každopádně je to zajímavé info.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ted nam prisel hromadny email, ze bude nase skola logisticky zajistovat ockovani akademickych pracovniku a protoze technicti pracovnici nespadaji do priroritni skupiny, ale skola bez nich fungovat nemuze, resi pry sama nakup vakcin pro ne. Nevim tedy jak muze byt skola samotna uspesna s nakupem vakcin, to uz je ale druha vec. Jen by me zajimalo, je u vas obdobny postup?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Aktuální diskuse mi připomíná: Zkoušíte někdo pracovat s "novými" metrikami? Altmetrics, certifikované recenze apod.
    Zatím moc netuším, jak to pojmout, ale mám neblahé tušení, že se tím v nějaké historicky dohledné době zabývat bude třeba.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ARCHIMEDES: no a pak si vem GACR panely, to uz je totalne spatne, taky jsem nekde mezi matematikou hydrologii, mechanikou a je to tezky...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MIGUEL: Dělení podle oborů je taky zlo, moje základní specializace (pomezí materiálových věd, fyziky plazmatu, polymerů a nanotechnologií) je na tom taky často bita. To je ale neodstranitelný problém všech kvantitativních metrik, vždy je někdo nezaslouženě v nevýhodě.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    koukam, ze tady se to slusne rozjelo...:)


    RAGUPKI: je to jak rikas, rozdily jsou u nas obrovske a ja jsem rozhodne ve skupine, ktera je timhle systemem hodne bita....ale nejak to moc neresim, sam jsem si vybral svuj obor, sam jsem si vybral, ze to budu delat v cechach, dokonce i na tyhle skole kde je matematika dost okrajova, ale na druhou stranu, to pro me bylo od zacatku financne zajimavejsi, nez treba CVUT, jinak nemam v ramci skoly politicky ambice, takze s tim nic nenadelam. Ale jen porovnavam s jinymi skolami, a porad me to prijde lepsi varianta, nez ta represivni. Kamos v Liberci na TULu nebyl nejakou dobu uplne uspesny, no a uz ma jen 75% uvazku.


    ARCHIMEDES: vidis, me ta zkratka AIP nedavala smysl, ale nejak jsem si ji pamatoval takhle...v mem oboru je ta korelace pomerne spatna. Numericka matematika je spojena s obecnou matematikou, drive se pocitalo poradi v oboru a meli jsme pro numerickou matematiku vlastni oborovou skupinu. Ted jsou vsechny numericke casopisy na urovni Q3/Q4, zachranuje je jen to, ze obcas maji prekryv s jinym oborem, treba mechanika, apod. btw. pro MDPI ted delam jedno SI, nechal jsem se k tomu premluvit kamaradem :D


    DOTCOM: jestli funguje nebo ne, nejsem schopen rict, ja jsem tohle u nas nevymyslel, ale asi ten prepocet bude porad sedet. Jedine, co me napada, ze u nas je dost pocetna skupina chemiku, ktery opravdu z toho systemu odmenovani ryzovali hodne penez a pro ne je proste nepripustny, ze by se penize prestaly pocitat pres publikace...podobne to bude asi na jinych pracovistitch taky, ale jak jsem psal, tam nedavaji bonusy, ale naopak malusy (uvazek/osobni dolu)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MIGUEL: tak primarni problem stareho kafemlejnku (ktery po 10 letech urputneho usili mnoha lidi odstranila Metodika 2017+) byl v tom ze penize prideloval pres trojclenku podle poctu publikaci. To je tak blby, ze to proste nemohlo dopadnout dobre. Byla tam sice nejaka vaha dana impakt faktorem casopisu, ale vzdycky se dala kvalita prebit kvantitou horsich publikaci.
    Ja teda nechapu proc v te nove Metodice nekoho zajimaji RIV body a rozdeluje pres ne nejake penize. Vzdyt tenhle prepocet uz prece nefunguje? (nebo jo? to bych se divil). Vidim v tom jenom dalsi zaporny efekt kafemlejnku a totiz ze na rade pracovist se z nej stal nastroj vnitrniho hodnoceni jednotlivych vedcu a treba i doktorandu. Nektere instituce se ho asi nechteji vzdat i kdyz jeho puvodni ucel padnul...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MIGUEL: Doplním, že AIS (AIP je vydavatelství) alespoň v mém oboru koreluje s IF docela dobře, takže minimálně do vyšších příček ani v IF ani v AIS se predátorské časopisy moc nemají jak dostat.
    A speciálně u Elsevieru minimálně posledních 10 let v mém oboru pozoruju spíš snižování kvality redakční práce, zatímco na MDPI jsem si názor musel dost poopravit (někde jsem tady nebo vedle v NYXreviews psal). Nejradši mám IOP, ale to je oborová záležitost :)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MIGUEL: O tom já mluvím taky, a co jsem slyšel, na jednom našem matematickém pracovišti funguje nebo fungoval stejný odměňovací systém. Nekritizuji jim to, ale odhaduji, že mezi matematiky budou ve výzkumných metodách menší rozdíly mezi skupinami než u nás, kde jeden počítá teorii, druhý měří a zpracovává data, a jiný staví už druhým rokem experiment, na kterém se snad brzy začne něco měřit (zcela normální na Západě). Pokud by někdo zavedl větší než symbolické odměňování za články, tak se budou někteří s méně vděčnou pracovní náplní oprávněně cítit ukřivděni – a to mluvím v rámci jedné katedry, tedy nejnižší organizační jednotky. Proto to uvádím jako argument, že ten odměňovací systém není tak krásný a motivační, jak by se mohlo zdát. Ne že bys to univerzálně tvrdil, ale považuji za dobré narušovat oborové bubliny, kdykoliv to jde.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    RAGUPKI: samozrejme, ze zazracny to neni, ale s AIP metodikou treba vylitly snad vsechny zurnaly od MDPI (takovy vydavatelstvi trochu na hrane, neco ok, neco uz charakterizovano jako predatorske). Spousta zurnalu, ktery byly drive dobre hodnoceny v mem oboru sla do kytek, byly to i zurnaly od Elsevieru, kde mam par publikaci, a uprimne dost me to nastavalo

    a ano mas pravdu, jsou obory, kde je publikovani snazsi, kde jsou vyssi h indexy a ver, ze ja jsem na tom u nas opravdu bitej, delam vypocetni matematiku a v porovnani s chemiky, co u jsou u nas, to jsou proste propastny rozdily.

    ale abysme si rozumeli, ja jsem celou dobu mluvil o tom, ze u nas zamestnavatel vyviji tlak k publikovani pozitivni podporou (kdyz neco odpublikujes, budes mit pred vanoci pekny bonus nad ramec tvyho 13.platu), ale standardem byva (viz par ustavu na PrUK, TUL + urcite dalsi instituty, o kterych uz nevim), kde se k publikovani pobizi negativni cestou, tzn. nepublikujes, vezmeme ti osobni (=u docenta plat na urovni pokladni v Lidlu) a kdyz se nechytnes, mas padaka. Jinak tyhle manyry byvaji bezne spise na prirodovedecky zalozenych institucich.

    A ano, treba v sousednim Nemecku je neco podobneho nevidaneho. Napriklad, pred casem jsme meli spolupraci s nemeckym tymem, vznikl z toho clanek do Journal of Hydrology, coz je D1. No a nemecti kolegove dostali napad, ze by se to dalo do Journal of Hydrology X, ktery je open access, ale nase skvele ministerstvo ho dle sve metodiky vidi jako novy zurnal a tak nema pridelenou zadnou metriku a je tedy za nulu. No samozrejme, ze jsme si vybojovali puvodni Journal of Hydrology.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Nemyslím si, že AIP je postačující pro upozadění predátorů. Jedna věc je příděl peněz instituci, druhá věc je vnitřní dělení a danění, které klidně může sledovat jinou metriku. Pokud vím, peníze získané pracovištěm za článek už jdou v univerzitním prostředí odhadnout jen velmi zhruba.

    Na to odměňování nemám jednoznačný názor, ale jsem rád, že to u nás není. Bojím se, že by vybublaly takové ty evergreeny, co má kdo těžší, které mají teď jen charakter povzdechů u oběda. A nejsem si jistý, že by to naše "relaxovanější" kolegy přimělo ke změně přístupu. Je tedy pravda, že fakulta uděluje ceny děkana za publikace v prvním decilu, což se občas poštěstí, ale kvůli těm dvěma tisícům to fakt nikdo nedělá :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MIGUEL: Tak na tom, že doktorand sám si platící hlavní laboratorní vybavení je situace podivná, se jistě shodneme.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    KATIA: potom bohuzel se jedna zpravidla o casopisy, ktere maji spatne AIP, a tim padem v techto oborech pri tomto systemu odpada financni motivace.

    Ale ruku na srdce, pod daleko vetsim publikacnim tlakem je clovek u beziciho GACRu, navic kdyz treba veci nejdou, jak by mely, tady jde jen o motivaci.

    Ja tu celou dobu jen rikam, ze je spravedlivejsi, kdyz odmenu dostane konkretni pracovnik a ne jeho sef. Konrektne system na CVUT FSv je z tohoto hlediska az nevolnicky.

    Ale jinak tu jic neobhajuju, nabor do nasi instituce tu nedelam. Jeste jednou cely, o co slo, je, ze si tu grafiku nema kupovat, ale ze si o ni ma rict.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: jenže ne každý obor na takové časopisy dosáhne/publikuje se primárně jinak a tam je imho pořád dost velký prostor k "ohýbání".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam