• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOAlt Right a Jordan Peterson na benzacich
    Alt right vstoupilo na svetovou politickou scenu s obrovskou razanci. Obtizne definovatelne hnuti na hranici absurdity, politiky, tvurci tvorby svych vlastnich jazyku a forem humoru se spleta s rasismem, xenofobii a predstavuje destruktivni koktejl noveho typu. Co je fenomen alt right? Jak se vyviji? A co s nim?
    rozbalit záhlaví
    NJAL
    NJAL --- ---
    FLUO: Aaa, zase klasicky argument typu "tady to nevidime, tak to neexistuje!" Jasne, nemaj zaaadnej vliv, proto jsou lidi vyhazovani z akademickeho prostredi za "sexisticke" reci a v Kanade za nerespektovani vymyslenych zajmen hrozilo na ferovku vezeni. :-)
    FLUO
    FLUO --- ---
    NJAL: Kouka na videa podobnych magoru nekdo jiny nez alt right lidickove jako tady James nebo ty? Podle commentu a palecku u jejich videi bych tipoval, ze moc ne. To se pak nevidim, ze mate trochu zkreslenou predstavu o tom, kolik takovych lidi je a jaky maji vliv.
    NJAL
    NJAL --- ---
    "Machnavščina" :-)

Woman "Journalist" Wants Us All Banned From The Internet
    https://www.youtube.com/watch?v=EpNS_915st4
    TUHO
    TUHO --- ---
    According to the statement, the plaintiffs allege a "years-long campaign of abusive and outrageous false statements in which Jones and the other defendants have developed, amplified and perpetuated claims that the Sandy Hook massacre was staged and that the 26 families who lost loved ones that day are paid actors who faked their relative's deaths."

It goes on to say that "Jones' actions subjected the families and survivors of the Sandy Hook shooting to physical confrontations and harassment, death threats and personal attacks on social media."

"From the beginning, we have alleged that Alex Jones and his financial network trafficked in lies and hate in order to profit from the grief of Sandy Hook families. That is what we intend to prove, and today's ruling advances that effort," Chris Mattei, one of the attorneys representing the families, said in the statement. "We look forward to gaining access to Infowars' internal marketing and financial documents to show that Jones has built an empire as nothing more than a conspiracy profiteer, as alleged in our complaint."

https://abcnews.go.com/US/families-sandy-hook-shooting-victims-win-legal-victory/story
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    DANCHEZ: jee sem seriozne prispipva 'DJ' co dela/hraje 'dzungle' - boze, to bude sranda! :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neni uplne o alt-right, presto zajimave...

"Conservatives were more likely to share articles from fake news domains, which in 2016 were largely pro-Trump in orientation, than liberals or moderates. On average, users over 65 shared nearly seven times as many articles from fake news domains as the youngest age group."

Less than you think: Prevalence and predictors of fake news dissemination on Facebook | Science Advances
    http://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau4586
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    TUHO: tyvole ten Lukáš Pokorný, to je kvalitní materiál
    TUHO
    TUHO --- ---
    DANCHEZ: Sundej si slipy a vitej mezi nami :D
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    jee rudej circlejerk kde se seriozně postujou články z komářího A2larmu.. tady bude sranda
    TUHO
    TUHO --- ---
    Je neskutečně snadné dostat se s jeho pomocí do králičí nory nekonečné kritiky monolitické „levice“, politické korektnosti, feminismu, islámu a „SJWs“ (social justice warriors – bojovníci za sociální spravedlnost). Stačí málo: mrknout na kousek podcastu Joea Rogana (protože dává prostor k rozhovoru skoro každému), na stand-up Billa Burra (protože má několik nekorektních vtípků o ženách) nebo na při mezi Billem Maherem a Benem Affleckem o islámu. Stačí se podívat na tříminutový rozhovor s Emmou Watson o feminismu (první video, které vyskočí po zadání slova do vyhledávače), a lidé jako Jordan Peterson nebo Ben Shapiro ovládnou doporučená videa na vašem YouTube. Doporučovaných videí, ve kterých „ZNIČILI“ nějakou feministku v debatě o nerovné mzdě nebo argumentačně „PONÍŽILI“ transgender ženu, se prakticky nikdy nezbavíte (kanály vytvářející best of z videí různých intelektuálních idolů milují kapitálky a drama, přestože obsah zpravidla přepjatým nadpisům neodpovídá). A pokud se pak „ukliknete“ na antiimigrační litanie Paula Josepha Watsona z Infowars, budete už jen video dvě od fantazírování „rasových realistů“ o rasově bílých státech nebo souvislostech mezi výší IQ a množstvím melaninu.

YouTube nejde o fakta, ale o vaši pozornost – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/youtube-nejde-o-fakta-ale-o-vasi-pozornost/
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MAKOSHARK: Už bych si musel tu knihu aspoň z podstatný části přečíst, abych o tom moh dál jakžtakž věcně diskutovat. (Kdybych to snad časem udělal, ozvu se.)
    Tak jen na okraj:

- Že ten článek je primárně psán z levicových, ne ideologicky neutrálních posic, mi přijde zjevné, vždyť opakovaně své hledisko za "levicové" označuje. (Pro srovnání: https://finmag.penize.cz/recenze/334068-peterson-radi-nehrb-se-pochlap-se ))
    - Netuším, jestli to, co Peterson v knize dělá, je nějak kromobyčejně "nevkusné" a mám podezření, že hodnocení toho bude dost záviset na "světonázorových preferencích" či ideologii posuzujícího. (Četl jsem nějaké hysterické americké reakce na něj a ty mi celkem nevkusné přišly, jak jsem psal, podstatné je i to, jak idologicky vychýlené je prostředí, do kterého P. vstupuje.)
    - Kniha podává nějaký jeho "učení", je otázka, jakej vztah má k jeho učenosti či odbornosti resp. k jeho odborný kompetenci v nějakejch oblastech psychologie.
    - V knize radí určitý způsob, jak žít, propaguje systém hodnot a zaujímá politický postoje, nějak při tom těží z tý psychologie a svý psychologický praxe a nějak čerpá příklady z jinejch věd a oblastí, nevím, zda jen jako ilustrace své myšlenky, což není nic špatného, nebo zda chce vyvolat dojem, že správnost jeho hodnot je "prokázána" oněmi vědami, v nichž sám není doma.
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    MAKOSHARK: ten odstavec co jsi kopíroval naopak nepoukazuje vůbec na nic, neboť je to jen snůška buzzwords, bez jediného reálného příkladu z te knihy.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CICHLASOMA: Přeháníš. Krytyka polityczna je levicový magazín, ale ten článek není žádný ideologický boj. Většina výtek je poměrně věcných a ten odstavec, co jsem citoval, jasně poukazuje na nepoctivé ideologické matení, co se vydává za učenost.
    Z toho, co se píše o té knize a co má být odborné zaměření Petersona, naopak plyne, že ta kniha s jeho učením souvisí velmi blízce. Akorát do toho navíc plete páté přes deváté, od psychologie, mytologie, po neurologii a evoluci - věci, o kterých stěží má hlubší porozumění - a dělá z toho nevkusným způsobem nějaký návod pro správný život. Můj dojem je, že je další z řady autorů specializovaných původně na jednu konkrétní oblast, kteří ale zneužívají své postavení a agresivně vystupují jako odborníci na všechno možné - a la Richard Dawkins, Steven Pinker. Ovšem Peterson, jak jsem už psal, obzvlášť nevkusným způsobem.
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    MAKOSHARK: než vůbec budu ztrácet čas - tys tu knihu četl? Nebo jen vycházíš z tohohle článku?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEMAL: (taky vím málo a rád bych se nechal poučit, je mi přišlo, že ta charakteristika klade na původ člověka vůči původnímu italskému fašismu trochu nepřiměřený důraz, ale nevím.)
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    DAHY: no nepopisuje ji přesně, neboť Petersonovi podsunuje názor, který nikdy neprosazoval a vůbec nereflektuje na Petersonovo zcela jasné vysvětlení v několika podcastech. Resp. minimálně jeden jsem poslouchal já. Vzít něčí výrok, vysvětlit ho po svém, v rozporu s původním autorem a pak se okázale pohoršovat, to je naprosté morální a novinářské bahno. Ale je to a2larm, takže nemůžu říct, že bych byl překvapnen.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MAKOSHARK: Zatím stručně, klidně se k tomu vrátím podrobněji, až budu mít čas.
    Říkám, že článek v A2 je vyhraněně ideologický, konkrétně je zjevně (a celkem neskrývaně) psaný v rámci ideologického boje za (specificky) "levicové" vidění světa proti "pravicovému", ideologické je i rozhodnutí vidět za vším "důsledky řešení, která vzešla z konkrétního dobového rozložení sil" a za ničím tak či onak "nadčasové" principy, jak (zhruba) chce ten kratičký citát, na který jsem reagoval. A ideologické rozhodnutí je skoro za každým odstavcem, ten článek (převzatý z afaik vyhraněně levicového časopisu) chce primárně podat (specificky) "levicové" odmítnutí Petersonovy knihy. Říkal jsem, že není dobrý nápad brát za bernou minci, co říká _o Petersonově ideologičnosti_, o konkrétních výtkách a charakteristikách lze pochopitelně diskutovat.

K tomu, co cituješ nyní: ne, z toho, co o jeho knize uvádějí, v žádném případě nijak neplyne, že Peterson není učenec ani že píše líbívý odpad. Ta kniha podle všeho není nikterak vědecká a ona by z něj učence neudělala. Je to podle všeho populární kniha, v níž učenec (jeho kvality nemohu soudit) vysvětluje a "propaguje" svůj vlastní "světový názor", který s jeho učenectvím souvisí více či méně volně. Rozhodně neplatí, že každá taková kniha je "líbivý odpad" (jakkoli tahle by asi nebyla můj šálek a nemám zatím v plánu ji číst). Světový názor založený na víře velmi nápadně stojí za článkem v A2 a ostatně, chtít svůj "světový názor" budovat jen z "pravd", o nichž je konsensus mezi vědci, by po mém soudu bylo hodně hloupé (a rozhodně by takové rozhodnutí bylo ideologické, rozhodně ne založené na vědeckých zjištěních).
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CICHLASOMA: Nechápu, co se snažíš říct. Nevím, v čem je ideologie článku, která by nám měla zabránit brát vážně to, co ten článek říká o Petersonovi. Autor to vyjádřil naprosto srozumitelně a výstižně následujícím odstavcem, který naznačuje, že Peterson není učenec, ale píše líbivý odpad:

,,Pokud ale jde o metodologii, je kanadský psycholog mnohem eklektičtější. Podle toho, jaké argumenty se mu zrovna hodí do krámu, se odvolává na mýty, Junga a babylonskou alchymii stejně jako na evoluční psychologii, neuropsychologii a sociobiologii. Pasáže o dracích, Adamovi a Evě, čarodějnicích a Dostojevského „podzemním člověku“ se v těsném sousedství stýkají s exkurzy o chemii mozku a mechanismech přirozeného výběru v království zvířat."
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak císař asi ne, ale jeho tweety se budou citovat ještě 1000 let poté co obsadíme mars.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NJAL: ok, plus za toho Marca Aurelia.
    Rok zpět jsem ty "Hovory k sobě" četl, psal je prý u Vindobony (dnešní Vídně), když "krotil" severní kmeny, je to velmi inspirativní text.

Ale teď mě napadá, že ten chronický Donaldův monolog na Twiteru jsou taky....něco jako...Hovory k sobě :D

NJAL
    NJAL --- ---
    Pro nektery bude dobre vymyslet nejakeho noveho cisare, aby ho vubec byli schopni zaradit, treba bych navrhoval Flavius Hitlerius Maximus :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam