• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    KURE
    KURE --- ---
    DSTEPZ: ale je to clovek zaměstanej u sony. je uplne jedno jak se ta pozice jmenuje a jakou formou je kompenzován za tu reklamu.
    Pokud se rozhoduješ mezi značkama, je ti jeho nazor zcela k ničemu. On vychvaluje to co sony dělá. Nikdy neřekne, sony xxx je shit, kup si radši canon.

    Souhlasim, že v situaci kdy už máš sony, je dobrej jako tutorial nebo učitel.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KURE: To je fuk, mozna moje chyba. V ty moji reakci jsem asi jasne nespecifikoval, ze Gaelera nepovazuju za influencera, ale delegata, kterej vicemene ukazuje zpusoby, jak z sony produktu vyzdimat maximum. Gerald Undone na druhou stranu testuje technicky moznosti na zaklade tovarnich specs a claimu ruznejch znacek. V
    Pokud ale chcete resit, kdo je vic nebo min zaujatej, tak bych se asi presunul primo na jutub nebo obecnyho auditka o digitalnich fotaccich:)
    KURE
    KURE --- ---
    DSTEPZ: jaka otazka?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KURE: Ta otazka nize plati i pro tebe.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: Ty neco hulis? Vis co znamena ambasador?
    KURE
    KURE --- ---
    ololol, firmou placenej zaměstnanec jako arbitr objektivity, tomu se řiká úspěch PR teamu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SMRADOCH: vsichni jsou nejak/necim "placeny" nebo ovlivneny atd, to neni ta pointa - jde o podani, pristup, historii jak se muzes na to ci ono spolehnout, presnost informaci atd.
    Tony proste neni moc spolehlivy zdroj, spousta veci taknejak povrchne, obcas chybne, zavery co nemusi odpovidat tomu co se deje, spatne voleny test sceny atd, proste takovej populistickej a polo amaterskej pristup. Proti tomu je Galer sice ambassador, ale je naprosto seriozni a to co rekne jsou veci o ktery se lze oprit a proste je to spolehlivy podani a pristup. To ze je potreba si slozit obrazek z vice zdroju je pak samozrejmost - u fotaku od Geralda az po Fro (nesnasim, ale obcas vydrzim, ale taky takovej populismus hlasitej), jinak na skla pak Dustin Abbott a Chris Frost.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Mark Galer, kterého platí Sony, ti přijde jako nezaujatý zdroj informací o produktech Sony. Dík, to mi úplně stačí.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: Eh, pokud znas trosku background "influenceru", tak ti musi bejt jasny, ze aby se nejak uzivili, tak vetsinu svy produkce musi umet monetizovat, cehoz dosahnou budto skrze sponzoring nebo clickbaity. Tony leta hejtil Sony, ale chvalil Canon - nyni je to naopak, takze je vic nez zjevny, odkud penize momentalne tecou. Na Sony diskuzacich presto neni vubec oblibenej, jelikoz se proste veze na trendech. Za me jsou jediny relevantni jen Mark Gaeler, kterej se soustredi na Sony uz leta a nemluvi o konkurenci nebo Gerald Undone, kterej rezebira vsemozny technologie az na dren. Kazdopadne mi tvoje otazky prijdou roztomily. Vubec bych neresil, kterej fotak v burstu bufferuje dyl nebo ktery sklo ma lepsi charakter bokehu. Dobra fotka neni o technologii, ale o konkretnim momentu. Tududum:)
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    KURE: Dík za tip.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Proč myslíš, že je zaujatý? Neměl bych mu věřit, protože "otočil" a Sony kamery už nehaní?

    A koho bys doporučil jako nezaujatý zdroj?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: To uz si konkretne nepamatuju, bylo to v nakym early review A1, ale smsli si na nem jak Sony ambasadori, tak lidi v komentarich. Ale je to vlastne uplne jedno, staci si pustit jeho starsi videa, kde hejtil prakticky kazdej Sony produkt a najednou svuj postoj hodne otocil. Rozhodne bych ho nevnimal jako unbiased recenzenta.
    KURE
    KURE --- ---
    DSTEPZ: 6400 neni uplne nizsi model, ma lepci ostreni nez A7III
    ale jinak naprostej souhlas
    KURE
    KURE --- ---
    SMRADOCH: sony 70-350 dela dobry obrazky.
    70-200 je imho blbost protoze jsou to tezky a drahy skla na FF.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Ptám se, co konkrétně Northrupovi původně ušlo.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: Moc nevim, na co se ptas. Jasne, starsi generace sony fotaku nemaj uplne user friendly menu, ale treba u a7III staci nastavit jednou a menit pak pripadne dle potreby/sceny a ani konkurence nema rozhodne tolik moznosti vlastniho kustomizace. Z hlediska prehlednosti menu ma treba Canon navrch, ale jak rikam - je potreba fotak nastavit dobre na zacatku a pak uz ve vetsine pripadu nemusis do menu vubec lezt. Mas spoustu trigger custom tlacitek, memory slotu a pokud to cloveku dela problem nastavit, tak by mel pouzivat automatickej mod a nebo si nekupovat profesionalni fotak. Nevim jak u nizsich apsc modelu, ale pokud ti prave tohle dela problem, tak mas stale moznost volby a zustat u konkurence:)

    https://youtube.com/c/AlphaCreativeSkills
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    Jestli máte osobní zkušenost, hledám doporučení na teleobjektiv k α6400. Stabilizovaný zoom s AF, F2.8, něco jako https://www.tamron.eu/lenses/70-180mm-f28-di-iii-vxd/ (u kterého mě straší poznámka o updatování firmwaru skrz tělo kamery, na to myslím ta α6400 nemá prostředky, nebo ano?). Do https://www.sony.cz/electronics/fotoaparaty-objektivy/sel70200gm se mi "hned" jít nechce, musel bych na něj chvíli spořit. :)

    * https://objektivy.heureka.cz/tamron-70-180mm-f-2_8-di-iii-vxd-sony-e-mount/
    * https://objektivy.heureka.cz/sony-fe-70-200mm-f-2_8-gm-oss/
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    Proti Nikonu D5100 který mám půjčený je to super, ale ten Nikon je přes 10 let starý...
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Co je potřeba nastavit, aby to člověk nehejtil?

    Osobně, a jako programátor s úchylkou na kvalitní interfejsy, považuju menu a některá chování softwaru v α6400 (a co jsem viděl, mnohem dražší α7* jsou na tom stejně) za těžkou sračku. Ignorujme "pokročilé" nedostatky, jako že musím na kameře nastavit, jak se má chovat po připojení přes USB předtím než ji připojím, nebo že se přes USB nenabíjí, když je v "Mass Storage" módu, nebo že ve file browseru není (zjevný) přímý přístup k mazání více souborů najednou (musím do Playback menu). Stačí nesmyslné zkracování slov, i když je na obrazovce / v zorném poli ve viewfinderu mraky místa:

    • Disp. cont. AF area ..................... Circulate
      proč ne Display Continuous AF Area? místa je tam dost
    • AF Micro Adj. ...........................................
    • Face Priority in Multi Met ....................... On
      Met je Metering, jezdí to po obrazovce, i když by se to vešlo celé
    • AEL w/ shutter .........................................
      w/? to si někdo v QA strčil ruce do prdele až po zápěstí? BTW help string: "Sets whether to perform AEL when the shutter button is half pressed." Obrazovka téměř prázdná, ale Sets whether to perform Automatic Exposure Lock when the shutter button is half pressed. se fakt nevešlo...
    • Exp.comp.set ...........................................
      tohle je sračka přímo fraktální: ano, je to bez mezer za tečkama; help string říká "Sets whether or not to reflect exposure compensation value to flash compensation", což nepomáhá; možné hodnoty jsou "Ambient&flash" a "Ambient only", takže by to měl být boolean (On/Off) s jiným názvem
    • "Dial/Wheel Setup" (bez mezery) vs "Dial / Wheel Lock" (s mezerou)
    • "Dial/Wheel Ev Comp" - všude jinde je to Exp

      atd atd. Jako interní prototyp ok, jako součást docela drahého produktu WTF!
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: pze to byl jeden cas velkej sony hater, ale problem byl v tom, ze si poradne neumel nastavit fotak :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam