• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SARAJ: přesně, známá nemohla do 30 otěhotnět, kvůli nějaký neprůchodnosti, no a pak bác bác, má nakonec 3 děti a takovýchto znám celou řadu... Vůbec to nemusí být o genetice. Ale je fakt, že nepotřebovaly IVF, jen nějaký jiný zásah...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Já jsem z týhle latentní eugeniky na rozpacích. Podobně, jako z lidí, co cpou zelenej ječmen diabetikům, aby nemuseli brát "tu hnusnou chemii" na cukrovku.

    Kde je ta hranice přirozena/přírody? Kde je hranice odkdy je to o přirozenym výběru a augmentace (která by se dala v našich končinách datovat někam do pravěku).

    IVF je prostě vymoženost naší doby, naší velmi nepřírodní doby. Děláme spoustu věcí, kterejma se tý přírodě vymykáme... V tomhle ohledu zaplať pámbů!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONIOUS: uhm, a co třeba takový IVF, protože žena má neprůchodný vejcovody, po infekci nebo třeba mimoděložním těhotenství, to je u tebe taky "genetická informace, která by neměla existovat"?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Přiznám se, že kdybych nemohla mít svoje děti, radši bych neměla žádný. A taky se přiznám, že umělý oplodnění bych nepodstupovala, protože mi to připadá jako děsně velkej zásah do zdraví. Život je pro mě krásnej s dětma, a byl by krásnej i bez nich. Vůbec si nedovedu představit velikost tý touhy po dětech, když někdo podstupuje pokusy o umělý oplodnění opakovaně. A velikost smutku, když se to nepodaří. Někdy si říkám, jestli jsem normální, když mi to rodičovství bylo vlastně volný.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MONIOUS: mne by zajimalo, jestli jako tusis, ze neplodnost muze byt zpusobena zalezitostma co s genetikou - nositelem gen info - nemusi byt spojena? Od nepruchodnosti vejcovodu, litani hormonu, obezita, anorexie, problemy s ejakulaci, atd, atd…ze pripravujes podklady o nedonosencich je zajimave, ale jako co s tim?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: přiznám se, že by mě zajímalo, co to bylo za studijní materiály...
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: hele, ja sem taky nerekla, ze umely oplodneni je jediny, s cim na tomhle svete nesouhlasim :D
    nicmene na tohle tema sem nekolik let pripravovala studijni materialy pro doktory. taky napriklad na tema nedokoncenych tehotenstvi, nedonosenych deti, nebo deti s ruznyma vrozenyma defektama a nemocema. neni to nic hezkyho, to ti muzu rict.
    proste si myslim, ze je nesmysl se treba pet let trapit, vrazet statisice do pokusu o umely oplodneni, resit potraty a podobne, kdyz je proste jasny, ze to nejde.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MONIOUS: Co přesně že je na tom špatného?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    Priznam se, ze mne tyhle reci fakt vysiraji. Kdyz to nejde, proc si nevezmete ty deti z decaku. Jakoze ty co jim jde plodit raz dva, easy peasy a jejich decka z xy duvodu konci v kojenacich, decaku, maji ty dobre geneticke kody a je to priroda a cajk. Jen smolik, neco se posralo, tak vy co mate nejakej problem, tak voila- reseni je snadne. Cerna a bila, nazdar. Uf, uf, uf…
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: pred sto lety bys treba taky umrela na blbou infekci a tvoje geneticka informace s nizkou rezistenci by se nesirila. Proto zminuju antibiotika, ale samozrejme si muzes vybrat ze sirsi palety transplantaci a leciv, ktery nam tu tvoji optikou pomahaji sirit spatny geneticky informace a dedicny choroby jako treba rakovina/cytostatika.

    Ale abych nebyl ot, tak se priznam, ze me vytacej takovyhle soudy lidi, co si zjevne nedokazou domyslet dusledky. Pro spousty lidi jsou komplikace s pocetim pricinou velkejch starosti a presne tyhle cinty pak zpusobej, ze se takovy temata tabuizujou.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ja sem to prave pochopila, a proste s tim nesouhlasim, nenadelas nic.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: to je ale tvoje nepochopení toho, co obnáší ivf. Ale máš recht, že je to off topic.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA, RUZOVYKOLOUSEK: nemoc vylecena antibiotikama, stejne jako transplantovany srdce vidim na docela jiny urovni, nez "vyrobeni" cloveka s genetickou informaci, ktera by jinak neexistovala a nemohla se sirit.

    KOOTCHA: nesmysl to neni.

    tohle je klub "priznejme se", nikoliv "presvedcte me, ze muj nazor je spatnej". na svy nazory mate pravo, stejne jako ja na ten svuj.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Btw nevim, jestli jsi mela moznost vychovavat cizi dite a svoje dite, ale ver, ze je to opravdu diametralni rozdil. Chapu kam jsi tim mirila, ale je to nesmysl.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: ani nemíchá.
    1) důvod, proč páry 6 měsíců nebo rok nepočnou, může být úplně banální, žádné genetické nekompatibility.
    2) oplodnění in vitro není zas tak přírodoborný medicínský zásah, to taková transplantace srdce je podle mě o řád dál.

    Když říkáš, že když pár nepočne 6 měsíců (což je tuším moment, kdy se to začíná řešit), je to příroda, geny a řešit to pomocí ivf, když to jde, je špatně, je pak s podivem, že nerozporuješ medicínské zásahy obecně. Tam imho kootcha míří.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: to michas spis ty. Neplodnost je nemoc a jednou z moznych alternativ lecby je umely oplodneni. Mas to v prvnich par vetach na wiki.
    Neplodnost – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Neplodnost
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: soustred se. michas jabka s hruskama.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: vzdycky existuje duvod proc ses nemocna a je zbytecny to lamat pres koleno.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: jak to s cim souvisi prosimte?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: mysli na to, prosim te, az si pujdes priste pro antibiotika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam