• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    MLIKARNA: Protoze se odpoledne vraceli vid))
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    MLIKARNA: ovšem dneska sem si to vynahradil, posekal sem zahradu, umyl auto, vypral dvě pračky, uklidil dva dětský pokoje, zajel na nákup a stočil prvních pět litrů domácího švestkovýho vína! Sem pysnej slamenej vdovec!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Přiznám se, že BLOWUP mě má v DI, tudíž jsem navíc neviděl, na co konkrétně reaguješ. Tak či tak to bylo napsáno fakt dost blbě. Tahle oprava už mi dává smysl…
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: me pokazdy pobavi, kdyz mi nekdo z ceska zacne vykladat rozumy o vinech. Ne ze by mezitim v cesku nebyli lidi ktery o tom neco vedej, ale tech bude tak pul promile, ze by nekdo mel doma sklep s par tisicema lahvi jsem krome svy rodiny nezazil jeste u nikoho. Ono to zacina uz s tim legracnim oznacenim „archivni“ vino. To presne odpovida prevladajici mentalite „koupim v supermarketu flasku a vecer ji vychlastam, a kdyz je to predlonskej rocnik, je to archivni vino“.

    Kazdy vino ma svoji optimalni dobu zrani, nektery ji maji kratsi - treba jenomdva az tri roky, jako lehci bily vina, nektery ji maji delsi. Chardonney Chablis ma treba sest let, chardonney burgund az dvacet let. Sauternes az tricet, atd, etc, pipapo.

    Nic archivniho na tom neni, proste se vi kolik jaky vino potrebuje aby bylo co nejlepsi - coz variruje jeste rocnik od rocniku, pochopitelne. I u tech lepsich ktery jsou na kratsi skladovani se delaj korkovy zatky, bohuzel ne u vsech, nicmene v mem priznani samozrejme slo o neco jineho, jako obvykle.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Právě jsem udělal svůj první prepersky nákup, lol..
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LUSINDA: wtf, tak to jsem taky ještě neviděla 😅
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MICHELLEDANIELS: já třeba neznala vína s pivní zátkou. A existujou 🥲

    OKR, 2024 suché, Milan Nestarec, 1l - Winehouse.cz
    https://www.winehouse.cz/zbozi/okr--2024-suche--milan-nestarec--1l/
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LUSINDA: my meli jen italská, česká vina tolik neznám.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    STEPNI_VLK: Ok. Já jsem reagoval na Blowupa, který psal o tom, proč se dělají vína s kovovým uzávěrem.

    Oprava: Vína s kovovým uzávěrem nejsou dost dobrá pro archivaci.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Ne, resp. ne nějak výrazně dlouho. Nicméně o tom jsi nepsal. Napsal jsi: U bílých vín není korek potřeba, protože bílá vína nejsou dost dobrá pro archivaci. A na to jsem také reagoval.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Nenechám cloumat svým majestátem :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: Aha. Já mám zrovna nějakou neoptimistickou.
    Ser na ni, na píču.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Já jsem se to dnes dozvěděl od ex.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: To každej. Občas mám pocit, že i ty zdánlivě netištný věci člověk dělá pro sebe, pro ty plusový body, který mu to nažene v očích druhejch.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    STEPNI_VLK: Ty bys opravdu archivoval bílé víno uzavřené kovovým uzávěrem?

    Neříkám, že se nemůže nechat ležet bílé víno třeba pět let. Běžně je k dostání i starší víno. Mně to ale nechutná, bílé podle mě ztratí třeba ovocné tóny a je na můj vkus takový těžký. Ale když to srovnám s červeným vínem, hodí se pro archivaci víc. Ano, určitě záleží na odrůdě.

    Jinak u mě doma se tedy bílé víno ani červené nearchivuje, protože to vždycky rychle vypiju. :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MICHELLEDANIELS: v Čechách jedno vinařství skleněnou zátku dává.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jako le pardon, ale větší blbost jsem už hodně dlouho nečetl. Ano, zajisté existují odrůdy bílých vín, které pro archivaci vhodné spíše nejsou. Kupř. muškát či müller. Nicméně mnohem důležitější než odrůda či směska odrůd je obecně kvalita vína.

    Klasické bílé víno, kterému z vlastní zkušenosti archivace vyloženě svědčí až prospívá, je můj oblíbený ryzlink vlašský. A důvodem je vysoká kyselina. Ne nadarmo se říká, kyselina je páteří vína. Během let se postupně odbourává a víno získává další tóny, získává na komplexnosti hlavně v chuti.

    Mimochodem, pocházím z vinařské rodiny, ve sklepě jsem s dědou a bábinou trávil čas už jako děcko, víno jsem pomáhal vyrábět a aktuálně pracuju coby someliér. A zrovna ten vlašák táta vyráběl a čast produkce vždy nechával ležet nalahvovanou, takže jsme měli možnost sledovat, jak se mění jeho chuť po roce, dvou, pěti letech. Jinými slovy, nic si necucám z prstu…
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Jsem sobecká svině.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dneska sem snědl dvě čínský polívky, dvě mražený pizzy , nehnul sem se z gauče a čumím na patej film, tomu říkám sobota!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam