• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    SITH
    SITH --- ---
    nesnáším ty klasické americké midwest evangelické bílé ženy aka Erika Kirk
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: ano, ona byla průkopnice, ale "před sto lety", tedy na začátku první republiky, těch žen na vysokých školách už až tak málo nebylo. I ta zaměstnanost byla poměrně vysoká, když budu citovat jednu diplomku:
    Důležité je ale upozornit na to, že válečné období
    neznamenalo velký přelom v masové zaměstnanosti žen, ta byla v placených
    zaměstnáních vysoká již před válkou (40 procent na území Čech, Moravy, Slezska a
    18 procent na území Slovenska). (Dudeková, 2011 : 111)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: No, a neměla to teda lehké :)
    To bylo těch prvních pár pionýrek, které hluboce obdivuju, za tím byla neskutečná dřina a pevná vůle.

Její přihláška na českou lékařskou fakultu v Praze byla zamítnuta, a tak začala navštěvovat přednášky na pražské německé univerzitě, ale bez možnosti složit zkoušky. V roce 1897 mohla přejít na českou fakultu, ale opět jen na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. Zásluhu o to měla jistě Anna Honzáková svými výsledky, i osobní intervencí a několika písemnými intervencemi ve Vídni. Studentka Honzáková, po pěti letech navštěvování přednášek, všechny tři rigorózní zkoušky (každá se skládala ze 3 dílčích) složila s výborným prospěchem[p 3] a 17. března 1902 v aule Karolina promovala na doktorku veškerého lékařství – MUDr.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    NELLAS: tak já mám od prababičky úplně jiné info. Měla vlastní firmu(vlastnila mandl a zaměstnance), jezdila na motorce, .. asi jak kde, ale já vycházím z toho, co mi říkala ona a co mi o ní vypráví moje babička a teta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: Anna Honzáková promovala na české lékařské fakultě už v roce 1902 :-)
    Anna Honzáková – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Anna_Honz%C3%A1kov%C3%A1
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOPRETKA: Před sto lety sice ženy u nás už měly volební právo, ale ještě nesměly moc pracovat a vlastnit majetek, neřku-li studovat. Žena, která se nevdala, byla příteží své rodině. Ale jo, v těch filmech to vypadá hezky a romanticky, samozřejmě.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    NELLAS: tak před sto lety, je období sufražetek,
    v ČR máme volební právo od 1920, a vůbec v té době bylo ženám již přáno (pokud teda na to měli koule) viz třeba Amelia Earhartová. A vůbec když si vzpomenu, co všechno mi moje prababička vyprávěla, že dělala a zažila... Mmo, vím po kom mám takovou povahu, jakou mám..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NELLAS: zajimava otazka. Vdecke zkoumani stesti uz dlouho vi, ze pocit stesti neni primo umerny poctu moznosti. Existuje cosi jako sweet spot: kdyz mam na vyber ze tri marmelad, jsem spokojenejsi nez kdybych mel jen jednu, ale i nez kdybych jich mel patnact.

Je pravdepodobne, ze tam budou individualni rozdily, ale treba moje babicky i prababicky vedly fascinujici a spokojenej zivot, vic marmelad jim nechybelo.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Ja proste nevim. Nic.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Je ta doba v roku, ked si urobim caj, zabalim sa do deky, zapalim si sviecku, pustim si debilnu vianocnu romanticku komediu a cpem sa cukrovim.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Přiznám se, že by mě zajímalo, jak spokojené by byly dámy, kdyby jim fakt něco splnilo to přání a přeneslo je do dané doby. Jak by se vyrovnaly s tehdejšími poměry a ženskými právy :)
    NEI
    NEI --- ---
    KOPRETKA: Před sto lety v Japonsku.
    Vzhledem k tomu, jak ti sluší jejich tradiční šaty.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KOPRETKA: narodit..,
    marodí mi dítě..ಠಿ⁠_⁠ಠಿ
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    To je můj nejoblíbenější seriál, mám všechno i na DVD. :)

KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Pokaždé když nevím co by, pustím si Herkula Poirota a i když všechny zápletky znám a každý díl jsem viděla tak stokrát, prostě na to kolikrát koukám a obdivuji účesy, dámské kostýmky, budovy, vybavení pokojů...
    A zatím jsem vždy objevila něco nového, čeho jsem si do teď nevšimla.
    A pak jdu na nějakou obhlídku prvorepublikové budovy a představují si tu dobu... Joo jsem romantická duše, která se měla marodit před sto lety..)
    NEI
    NEI --- ---
    SALAMAN: Tohle by byla nejvíc cool smrt, kterou bych si mohla přát.
    Při mý celoživotní smůle by mě zajali a do konce života znásilňovali v místnosti bez oken a topení.

Taky se přiznávám že mám ráda vánoční písničky od Wham a Mariah Carey. Jsem divnej úchyl prostě, no. Však to dávno víte.
    LENCADLO
    LENCADLO --- ---
    Naše slečna z dentálky se jmenuje Anna. Pokaždé , když se mi probírá hubou, hrajou mi v hlavě wanastowky …
    Nevím , jestli je za vodou , ale na kotníku má vytetovanej zoubek:)
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Miluju zvířata všeho druhu a pořízení každého dalšího ve mě vyvolává zvláštní směsici rozrušení, vzrušení a zodpovědnosti.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    SALAMAN: jsem chronicky nedohravac her. nedokoukavac serialu. doted jsem nevidel posledni dil grand tour a necetl posledniho pratcheta.
    nesnasim konce!!!
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    Přiznávám že zase cítím jako kretén.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam