• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco z praci Competitive Enterprise Institutu - "They call it polution. We call it life"

    Global Warming - "Glaciers"
    https://www.youtube.com/watch?v=Wq_Bj-av3g0
    KYARA
    KYARA --- ---
    TUHO: Kontext?koukat na nebe nestačí?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tentokrat z opacny strany barikady?

    Together with one of her Ph.D. supervisors, JCU marine biologist Philip Munday, Dixson pioneered research into the effects on fish of rising CO2 levels in the atmosphere, which cause the oceans to acidify. In a series of studies published since 2009 they showed that acidification can disorient fish, lead them to swim toward chemical cues emitted by their predators, and affect their hearing and vision. Dixson’s later work focused on coral reef ecology, the subject of her Science paper.
    The whistleblowers, an international team of academic researchers in marine biology, had long questioned the very big effect sizes and unusually small variances in data reported by the pair. In a 2020 Nature paper, the whistleblowers reported they could not reproduce several of the claims in their own studies. Later that year, four of them decided to ask for a misconduct investigation into the work, as Science reported. They directed the request at three funding agencies that had backed studies by Munday and Dixson, including the U.S. National Institutes of Health and NSF, but those agencies apparently asked UD and Georgia Tech to investigate.
    In its undated draft report, UD’s 3-person investigative committee concludes Dixson simply did not have enough time to collect the vast amount of data described in the 2014 Science paper, co-
    authored with Georgia Tech marine ecologist Mark Hay. It purported to show that overfished, seaweed-covered reefs in Fiji fail to attract juvenile individuals of 15 fish and three coral species.

    Science | AAAS
    https://www.science.org/content/article/star-marine-ecologist-committed-misconduct-university-says?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Radar Nexrad - aneb pokrocila technologie pouizivani klonovaciho razitka ve photoshopu :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: kontext bude klicovy ,) aneb neni spiknuti jako spiknuti
    TUHO
    TUHO --- ---
    KYARA: Pekny priklad, nejaky kontext k tomu? :))
    KYARA
    KYARA --- ---
    TUHO: Alatra jsou reptiliani…a ty druhy zase třeba drakoniani…a takhle pořad dokola… zadnej zachránce nedorazí, zachránci, jestli to správně chápu, bysme měli být my…
    KYARA
    KYARA --- ---
    Radar Nexrad… na aplikaci Windy jsou občas vidět hodně divný formace

    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: tak to je v pohodě :-) a napsané je to dobře
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: uz to tak vypada
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: TOS psal ty?
    TUHO
    TUHO --- ---
    HRAFNAIN: Dik, to tema je tak siroky a rozprostira se po tolika ruznejch rovinach, ze to mam furt celkem problem uchopit (a stihnout vcas)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    TUHO: TUHO: perfektni clanky, presne neco takoveho jsem mel na mysli pri vyplnovani toho dotazniku.

    myslim, ze je i skoda toho seskrtani na tretinu, nechal bych to klidne i delsi, nebo rozdelil do dalsich dilu, a posleze z cele serie udelal nejaky snadno pochopitelny "tldr; excerpt" pro laiky, nebo pro lidi liny cist delsi texty.

    ale pro me je to presne ta forma, kterou jsem hledal, diky
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: konspirační přístup, zahltit prostor, rozmělnit fakta, přesvědčit lidi, že pravda je někde uprostřed
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Takovej pravicovej boomer influencer .]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: kdo je vavra?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jinak se mi libi, ze Vavrovi neprijde divna jedna vec. V jednom prispevku tvrdi, ze vec jako klima je tak slozity, ze se neda modelovat ani predvidat.
    Ve druhym prispevku tvrdi, ze pokud dodrzime Parizsky zavazky, nestane se NIC, NULA ANI HOVNO.
    Moje otazka potom je: kdyz je klima tak slozity, neda se modelovat ani predvidat, jak prisel na to, ze po snizeni emisi CO2 se stane NIC, NULA ANI HOVNO? :-o
    TUHO
    TUHO --- ---
    Protahovani exponencial po druhe... A k tomu Lomborg, ktery tvrdi, ze snizeni emisi nic nezmeni .))

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: TUHO: A jeste vypisky z Crichtona. Tentokrat obvykle kolecko s DDT .))

    Daniel Vavra
    7 hod ·
    Zase jsem se začetl do Crichtona a to je perla za perlou. Možná jste slyšeli o DDT, strašně jedovatém karcinogenním pesticidu, který se celosvětově zakázal, protože aktivisti a ekologové na něj sváděli všechny možné katastrofy od vymírání druhů, po smrtelné nebezpečí pro lidi. Nás rím jako děti dost strašili. Mládek to má dokonce v nějakém skeči o babě, co má na nose DDT.
    Výsledkem jeho zákazu je, že ročně zemře na malárii 2 miliony lidí, dohromady už přes 50 milionů, protože DDT tuto nemoc prakticky vymýtilo a po zákazu se vrátily komáři a snimi malárie.
    A dnes se ukazuje, že DDT je asi stejně jedovaté jako Aspyrin. Není karcinogenní. Nevyhubilo vzácné ptáky...
    50 milionů lidí ale stál zákaz život.
    Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

    Z diskuze:
    Vojtech Novotny
    V podstatě souhlas, ale pár upřesňujících komentářů: (1) DDT skutečně není žádný jed, sníte ho lžíci a neumřete, což nelze říci o všech insekticidech. Nicméně jeho akumulace v potravním řetězci byla skutečně fatální pro dravé druhy ptáků. (2) Je pravda, že karta DDT se díky Carlsonové knize hrála emočně trochu nad svoji sílu, zákaz DDT ale biologicky úplný nesmysl nebyl, (3) Je pravda, že zákaz DDT způsobil smrt mnoha lidí na malárii - sice bylo jeho použití pro její kontrolu povoleno, nicméně zákazy jinde způsobily jeho de facto malou dostupnost v tropech, takže použití DDT kleslo a úmrtí na malárii stoupla, (4) úmrtí na malárii se dostala max na milion ročně, v posledních 20 letech klesají, mnoho z pacientů by umřelo tak jako tak, nicméně celkový počet úmrtí následkem zákazu DDT bych zhruba odhadoval někde okolo stovek tisíců, převážně dětí v Africe, (5) dnes už není zákaz DDT téma, máme lepší metody a léky na malárii, ale celkově je třeba přiznat že zákaz DDT nebyl tak brilatní úspěch jak se v ochranářských kruzích traduje, (6) kladnými hrdiny boje s DDT je jednak Bill Gates, jednak Dr Tu Youyou (Čína, Nobelova cena za medicínu) - no a zprostředkovaně Ho Chi Minh a Mao - ten první požádal o vývoj antimalarika během vietnamské války, ten druhý zaúkoloval tým Tu Youou a výsledkem byl Arthemeter jenž zachránil statisíce pacientů.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jinak dobry k tomu je

    Climate model-data comparisons
    https://www.youtube.com/watch?v=tPSIvu0gQ90
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam